От Кремиковци протестират

Работниците от "Кремиковци" протестират за неизплатени заплати
15 апр 2008 09:46,

Работниците от "Кремиковци" протестират днес пред административната сграда в комбината заради забавянето на плащанията на февруарските заплати и на уреждането на въпросите около собствеността на дружеството.

От синдикатите изразяват опасения от евентуално обявяване на комбината в несъстоятелност. Сега дружеството работи с намален капацитет заради недостиг на средства за суровини и материали.

Председателят на синдикалната федерация "Металици" към КНСБ Васил Яначков заяви, че украинският инвеститор Константин Жеваго е препотвърдил в писмо до българския премиер интереса си към покупката на "Кремиковци".

Най-вероятно ще бъде теглен кредит за продължаване работата на Кремиковци, стана ясно след като техническия директор на комбината Стоян Пирлов говори пред около 1000 работници събрали се на протестен митинг.

Въпреки че бе освиркван от работниците, Пирлов беше единственият представител на ръководството, който се яви пред протестиращите и призова те да спазват нормалния график на работа, за да може чрез производството да се осигуряват заплати.

Ръководителят на синдикат "Металици" Васил Яначков съобщи, че днес ще бъде подписано споразумението за увеличаване на заплатите от 1 март с 10%.

Той бе категоричен, че от днес до 25 април работниците на Кремиковци ще протестират за заплатите си и за това комбината да продължи да работи. Яначков съобщи, че Александър Томов се опитва да обяви Кремиковци в несъстоятелност, което би било изгодно за евентуални нови собственици, но което ще нанесе страшни удари на комбината.

За това на днешния митинг синдикатите настояха за банкова гаранция за работата на металургичния гигант и за незабавно осигуряване на 50 милиона евро оборотни средства.

Започваме днес наново протестите си и няма да спрем тук и пред МС, защото нямаме никакви възможности за отлагане, каза Ваксил Яначков. Той подчерта, че е крайно време да се каже защо на Кремиковци не се дава комплексно разрешително.

Яначков съобщи, че има информация за това че Министерство на икономиката подготвя доклад до правителството и ЕК, в който се отбелязва, че оздравителния план на Кремиковци е претърпял провал, това означава санкции за държавата, допълни Яначков.


Спонсорирано съдържание