Следим комшията с термокамера дали краде топло

Техниката заснема откъде и как изтича топлината в апартаментите
28 фев 2012 20:45, Красимир Ангелов
162
Следим комшията с термокамера дали краде топло
Специални термокамери ще борят кражбата на топло. Снимка: Архив Булфото

Клиентите на "Топлофикация София" вече ще могат да ползват термовизионна камера за обследване на сградите, в които живеят, съобщават от дружеството.

За целта обаче е необходимо решение на общото събрание на етажните собственици, искане за техническа проверка на съответната сграда и заявление за термовизионното сканиране до "Топлофикация София".

Термокамерата заснема сградите отвън, като на снимките ясно личи къде от фасадата има най-голямо излъчване на топлина и съответно изолацията е неефективна.

Тези места са оцветени в ярко жълто и "греят", докато местата, където няма топлинно излъчване или то е съвсем слабо са оцветени в тъмно-виолетово.

По този начин дистанционно може да се установи къде има включени отоплителни тела, както и дали те са свързани с вътрешната отоплителна инсталация.

Чрез термовизионното обследване се показва откъде и как "изтича" топлината в жилищна сграда, къде е нужна изолация и доколко качествена е съществуващата, посочват от дружеството.

От Топлофикация допълват, че данните от камерата ще помогнат и при засичането на нерегламентирано ползване на топлинна енергия в сградите и могат да послужат като основание при проверки в рамките на етажната собственост.

Абонатите, които биха искали да се възползват от технически екип и обследване с термовизионна камера могат да получат повече информация на телефон тел. 958 22 25, посочват от дружеството.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
2
 
9
 
! Отговори
Крадеца на праскови преди 12 години
до 37И аз зачудих за същото. Те хубаво, ще видят, че в дадено жилище е топло, но няма как да разберат, откъде идва топлината, така че, пак ще гонят вятъра.
29
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тази технология ще бъде отново за сметка на абонатите и няма да има никакъв друг ефект, освен печалба за вносителя и този, който ще ги монтира. Вместо да махнат топлинните счетоводители, те още уреди ще ни натрисат да плащаме. Като ни накараха да слагаме топломери, услугата стана ли по- евтина - не! Или формирането на сметки стана по-прозрачно!?
28
6
 
6
 
! Отговори
до 42 преди 12 години
Съвети за кражби от съседите си ли даваш??? Много хубаво ,браво... Иначе по другите теми скачате за малките или никави наказания за крадците.
27
14
 
3
 
! Отговори
от 38 преди 12 години
Давайте смело крадливи мишоци ,подвизаващи се само по форумите. Точно с минусите се броят най- добре крадците ,на които това не им изнася!
26
5
 
15
 
! Отговори
Електрото преди 12 години
Оф, хиляди глупости. Изместете си радиаторите на вътрешна стена. Ако няма технологична възможност, изолирайте стената зад тях с фибрант, стиропор и по възможност с тънко алумиево фолио. Ще ви хванат за средния пръст. Малоумия колкото щеш всеки ден.
25
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ще има много,много дела и документи,и много много работа за вещи лица.Свиквайте.
24
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Пак се повтаря същия филм, да се дебнем помежду си. А какво стана с делото на Вальо Топлото?
23
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тук пишат или само крадци и явно ,че са ги настъпили по мазола или ненормални параноици. Виждате картината каква е ,просто светли петна. Чак пък някой да ви следи така...Нормални ли сте , изобщо? И какво ако ви следи ( че няма други далеч по- добри методи) така? Имате какво да криете ,наркотици , оръжие ,тероризъм? На мен ме ми пука ако така ме проверят! Нищо лошо не правя и не се притеснявам!
22
1
 
13
 
! Отговори
педесе лв. разходи преди 12 години
Има човеци, които се топлят с климатици, печки, камини, ел. възглавници, чайници, плюшени играчки и др. предимно ел. уреди. Повечето от тях официално са си изключили радиаторите, но въпреки това в домовете им е топло, без да ползват услугите на мародерите-лешояди от Топлофикация. В задачката се пита как ще се доказва дали топлината в дадено жилище се отдава от климатик или от радиатор, захранван от Топлофикация за сметка на съседите.
21
1
 
10
 
! Отговори
галактика преди 12 години
А някой следи ли показанията на апаратурата на абонатната, щото и тя може да се подменя, за да се подменят и показанията?! Това разбира се биха могли даго направят само хора от топлофикация, но живущите от реме на време биха могли да контролират и там. Също и общите водомери. Но най-напред нека се въведат европейските директиви за парното, на които съзнателно не се обръща внимание.
20
1
 
3
 
! Отговори
Олеле преди 12 години
Имаме си мишка от `топлото` :-)))ей го бе, 31 бе :-)))
19
1
 
7
 
! Отговори
Конституцията преди 12 години
Уважаеми съфорумци, колко от вас са прочели малкото книжле, наречено `Конституция на България` ?! 99% не сте !!!Е пък, нека ви клатят всякакви. Там си пише дали някой може да ви снима както му скимне.
18
0
 
2
 
! Отговори
до 22 преди 12 години
Няма да живееш споко. Защото ще има промени в Закона за енергетика и ще го заложат това. Толкова хора вкл. и аз водят дела с Топрофикация. Аз имах две комисии и три вещи лища и всички доказаха ,че правото е на моя страна ,но съдийката реши в полза на Топлофикация ,да нямало прецедент О.оНяма как да се бориш ,ако кражбата е с протекция на държавата. В случая ще продължи да бъде така ,защото яко пари валят от парното за някои хора.
17
0
 
6
 
! Отговори
saki преди 12 години
Цялата работа е лична и идва от злобата на едно герберче с къдрава косица, което се е спукало от яд че докато е на власт комшиите му крадат топлото и поради това комлексарчето иска да прокарат закон само и само да се саморазправи с комшиите си. Дет се вика пази боже сляпо да прогледа и да стане отмъстителен тесногръд гербер.
16
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Целенасочено вината се отклонява от монополиста към нас като ни насъскват един срещу друг. Освен това не забравяйте, че тези измервания се правят срещу заплащане. Идеята на онзи лапач, който тръби от няколко седмици е да ни задължи да си купим чувствително по-скъпите радио уреди за да може някой отново да си напълни добре джоба.
15
0
 
12
 
! Отговори
НЕ НА МАФИЯТА Т преди 12 години
Топлофикация монополиста ми нарушава човешките права и ще сезирам всички правозащитни организции в България и Европ;направете го и вие!!!
14
1
 
12
 
! Отговори
до 24 преди 12 години
Грешиш драги, нищо не се е развило, освен разделителната способност. Парче фибрант зад радиатора, ще обезсмисли цялата тази скъпа аватнюра.
13
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз пък съм ЗА!!! Четири апартамента във входа са с тръби прокарани под пода , под ламината. не се виждат изходите от общите тръби ,защото са под ламината. как иначе освен така можем да докажем ,че крадат от другите ,които честно си плащат изразходеното. Добре се вижда на уреда от къде идва топлото и ако е радиатор с нагревател няма да е видима частта от радиатора до общите тръби. Това е между 30- 50 см.Освен това вероятно ще се иска решение на събрание на входа за да дойдат да правят проверка.
12
1
 
14
 
! Отговори
Майко мила ... преди 12 години
Кой *** се опитва да изкара пари от това ?! За бога, та това е технология от 60-те години, която единствено показва, кой си слага повече дърва в печката /примерно/.А познайте ако се появи някъде-някога подобна `термовизуална` снимка на ЧАСТНИЯ ми имот. Ще живея от обещетения до края на живота си. Просто ме щрактнете бе - опитайте !
11
1
 
5
 
! Отговори
Lan преди 12 години
Несериозно! Комшията може да е надул печката или климатика! Сериозното е при съмнения (големи разлики главен топломер и индивидуални такива) изненадващо да се проверява (монтира временен топломер) преди и след набедения комшия. Това е реално вече.