Софиянци без топла вода? Абсурд, зарече се Фандъкова

Кметът договорила с "Булгаргаз" погасителен план
28 юни 2012 10:03,
70
Софиянци без топла вода? Абсурд, зарече се Фандъкова
Йорданка Фандъкова предупреди да не извиват ръцете на общината. Снимка: архив, БТА

Абсурд е столичани да останат без топла вода, заяви пред БНТ кметът на София Йорданка Фандъкова по повод заплахата на "Булгаргаз", че ще спре доставаката на газ за "Топлофикация-София", ако не преведе дължимите суми. 

По този повод Фандъкова вчера е провела среща с директорите на двете компании и е бил договорен погасителен план. До 10 юли ще бъдат преведени на "Булгаргаз" около 30 милиона лева и по думите на столичния кмет "това успокоило господин Гогов".

"Не мога да допусна периодично, когато "Булгаргаз" има определени проблеми, да се притискат точно жителите на най-големия град", възмути се Фандъкова.

Още по темата

"Факт е, че "Топлофикация" погасява вече периодично старите си задължения, погасява и текущите, но също така не отричам, че има сериозни задължения. Но, пак ще кажа, не може най-големият потребител на газ от всички топлофикации в страната да плаща същата цена, каквато всички останали. В края на краищата ние нямаме никакъв избор по отношение на цената", добави столичният кмет.

Тя посочи, че общинското дружество вече е успяло да погаси част от старите си задължения към "Булгаргаз".

По думите й за 2011 година били редуцирани задълженията съгласно стария погасителен план от 85 милиона на 44 милиона лева.

Според Фандъкова независимо от тежкото състояние на "Топлофикация-София" тя ще продължи да изисква добро отношение към клиентите.

"Все още смятам, че това отношение не е на необходимото ниво и тук трябва да се работи още много. Трябва да се спазват законите. Трябва в сметките да се отразяват реалните задължения и това е нещо, което изисквам от директора на "Топлофикация". Разбира се, всички останали неща са трудни, необходими са инвестиции", коментира още тя. 

Относно исканото увеличението на цената на студената вода, Фандъкова заяви, че "Софийска вода" се опитва да извива ръцете на общината.

"Не може всеки концесионер или всеки, който има отношение към софиянци, към обслужването, когато си реши да излиза и да определя някаква цена. Цената се определя от регулатора на база на ясни критерии, на заявена инвестиционна програма. Аз държа да се изпълнява тази програма, защото това означава инвестиции във водопроводна мрежа и най-вече канализация. Има договор, той трябва да се спазва. Ако това не е възможно от някоя страна, има вариант договорът да бъде прекратен. Не мога да допусна и не мога да приема този натиск", допълни кметът.

Според нея въпреки обтегнатите отношения с концесионера на дружеството няма да се наложи да се разваля договора с него.

"Софийска вода" настоява цената на ВиК-услугите в столицата да се повишат с 12%.Основният аргумент на мениджърите е свързан с необходимостта дружеството да изпълни инвестиционната си програма.

Това реално означава повишение с 20 стотинки на цената на кубичен метър вода, което ще доведе до повишение на сметките на средно домакинство от 1,50-1,60 лева на месец.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
0
 
! Отговори
Камен Ивов преди 11 години
Добре, че има и хора като Фандъкова във властта, за да бъде защитен интереса на обикновените хора. При тройната коалиция монополите си развяваха коня както намерят за добре и никой нищо не им казваше.
58
0
 
0
 
! Отговори
Ели преди 11 години
Кметицата е печена и няма да позволи криза. ГЕРБ винаги намират начин да решат такива ситуации в полза на народа.
57
0
 
0
 
! Отговори
Милена преди 11 години
Фандъкова няма да позволи да останем без вода. Тя е човек, на който може да се вярва на 100%.
56
0
 
1
 
! Отговори
Спиридон преди 11 години
Добре де, то по тази логика потребителите трябва да ползват ежемесечни отстъпки като най-големите потребители, ама де ги тях?
55
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Za6to da e absurd , da ne bi da ni e za sefte ?
54
0
 
0
 
! Отговори
Зрител преди 11 години
В община, където кучетата са по-равни от хората, тъкмо абсурдното може да се окаже възможно.
53
0
 
0
 
! Отговори
Бойлер преди 11 години
Съществува едно супер модерно и високп-технологично устройство наречено бойлер :)
52
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ново предложение, президентството да се премести в Дупница, а парламентът в Сливница ... май така най-добре ще пасва
51
0
 
2
 
! Отговори
fck преди 11 години
ехааааа как бързо уредиха дългчето на Топлофикация към Булгаргаз и защо... много ясно ,ако Топлофикация фалира няма кой да смуче милиончетааааааа NO MONEY NO FUNNY. Гнусна държава.. ,че даже ще увеличат водата за да е още по гадничко на всички ни.. И тук идва въпроса. Какво подяволите правим защо не изринем и парламента и президентството и всичко със се Бойковци Фидосови и други псевдо управляващи.. това е геноцид срещу Българите тежка и мъчителна смърт на една велика нация! :(
50
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
щом плаща периодично и Булгаргаз да пуска периодично газ, само когато са платили или на периоди платят 1/3, тогава 1 ден да имат газ и 2 да нямат !
49
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ББ не се справил ЙФ не се е справила,а къде бяхте при тройната коалиция ,че си мълчахте.или тогава ги продавахте вместо агнешко.как е възможно такова черногледство.
48
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сега вече започнах да се притеснявам :((( Щом започне да обещава нещо Фандъкова и е ясно ,че вече са ни взели мерките. Ще стане като с кучетата ,дето още Боко щеше да ги маха , а таз втори мандат не може да се справи с тях. Само обещания , обещания...
47
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Алеле колко проектокметове има във форума! *** то кмет до кмет. За една година ще преасфалтират всички улици, ще избият всички кучета и котки по улиците, ще построят 200 детски градини, ще има зеленина и паркове... Идилия просто!!!
46
0
 
4
 
! Отговори
телякът преди 11 години
ДА ПУСНАТ СТАРИТЕ ГРАДСКИ БАНИ.ОХ БАНЯ ОХ КЕФ.
45
0
 
3
 
! Отговори
До 51 преди 11 години
Каква БЕЗПЛАТНА топла вода те гони, бе!???? 70 лв в летните месеци ми излиза топлата вода и задължителната крения, наречена сградна инсталация. При това основно се къпем с хладка почти студена вода заради жегите, а в кухнята почти не ползваме топла вода през лятото. Айде стига с това противопоставяне на София и провинция, щото нито среданата заплата е 2000 както си мислите вие, нито ползваме безплатни екстри като топла вода или ток- това са привилегии на "братята"цигони, валидни за всички градов
44
0
 
6
 
! Отговори
агнето преди 11 години
Подкрепям. Да си хваща чантата и да се маха със все общинския съвет че ни писна да ги храним а те нищо да не правят. ВЪН и ДИМ ДА ТЕ НЯМАААААА
43
0
 
1
 
! Отговори
BIVSH GERBER преди 11 години
TAZI FANDAKOVA KAKVO NAPRAVI TOLKOVA 4E NE VIDQX SAMO GOVORI VRELI NE KIPELI NE ILI PISNA KU4ETATA SA NAI MNOGO OT KAK GERB SA NA VLAS I XORATA SA NAI ZAKASALI
42
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В момента в Овча Купел няма топла вода!
41
2
 
11
 
! Отговори
Шопиянец преди 11 години
Домашната слугиня на Боко ***, Фъндъчето, се опитва да играе загрижена за жителите на София. Истината е, че е загрижена как да угоди на господаря си. Увеличаването на сметките за вода е инвестиция в джобчето на ***, което занчи и в нейното джобче, което пък означава че водата ще скочи с 12% независимо какво ще издрънка слугинята. Апропо те едни милиончета потънха вече за инвестиция май още 2005 при Мафиянски. А Вальо Топлото пък го оправдаха. Абе трябва да свири Калашников иначе не става
40
5
 
7
 
! Отговори
ПРОВАНС преди 11 години
ДА ЖИВЕЕШ В 21 ВЕК И ДА НЯМАШ БОЙЛЕР В ЖИЛИЩЕТО СИ И ДА ЧАКАШ БЕЗПЛАТНА ТОПЛА ВОДА НА КИРИЯ ОТ ТЕЦА Е ТОВА АКО НЕ Е КОМУНИЗАМ ЗДРАВЕ МУ КАЖИ