Паметникът пред НДК продължава да е опасен

Проблемът с местата в детските градини се решава, отчете Фандъкова
Обновена: 8 авг 2012 18:33 | 8 авг 2012 18:32, Красимир Ангелов
48
Паметникът пред НДК продължава да е опасен
Паметникът пред НДК все още е опасен. Снимка: Булфото

Паметникът на НДК продължава да бъде опасен и каквото и решение да се вземе за съдбата му, то минава през отстраняване на всички опасни елементи, което изисква време и средства, обяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

По думите й сега започва вторият етап от демонтажа на опасни елементи по монумента. Ще се отстраняват металните елементи, част от останалата конструкция, а последно остават скулптурите и част от конструкцията.

"След като приключи този етап, отново ще чуем мнението на хората. При всяко решение, което засяга паметници, трябва внимателно да се обсъжда", предупреди Фандъкова.

От тази седмица започна премахването на стърчащите метални части над знамето и 12 стоманобетонови блока от монумента "1300 години България".

Разрушаването на паметника ще струва над 70 000 лв. вместо първоначално предвидените 90 000, обясни преди ден главният архитект на столицата Петър Диков. В договора с фирмата, която ще демонтира конструкцията, е заложено, че металът, който бъде свален, ще бъде предаден на вторични суровини, като средствата ще влязат в общинския бюджет, уточни Диков

Същевременно при свое посещение в Банкя кметът на столицата Йорданка Фандъкова отчете, че постепенно проблемът с липсата на места в детските градини се решава.

По думите й строителството на нови градини продължава, като до края на годината трябва да бъдат готови още 4.

"Ако преди няколко години, когато ние започнахме работа, някой си беше направил труда не да строи детски градини, а поне да ремонтира тези, които имаха нужда – ние сме дали около 100 милиона лева само за ремонт и реконструкции, тогава този проблем нямаше да го има", коментира Фандъкова.

Тя подчерта, че основното усилие на общината е да се обхванат децата от 5-годишна възраст, които са заявили желание.

"В училищата отворихме и изградихме над 30 нови групи, изцяло отговарящи на изискванията за деца на пет години”, каза още Фандъкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
1
 
! Отговори
Софиянец преди 11 години
От столична община едно нещо не направиха като хората, паметника дори нямат сила да го махнат, а по-грозно чудо няма никъде по света. Подлезите ги окепазиха, махат мрамор и гранит и слагат евтини плочки 5-о качество от Турция. бул. Витоша го превърнаха в чалга дискотека, то да те е страх да минеш вечер от пияни дегредати, а музиката дъни все едно е първа линия на Сл. Бряг. Чужденците гледат и се чудят какво се случва но на никой от общината не му пука. Комунистическа идилия, жалко за децата ни!
36
1
 
10
 
! Отговори
Възмутен преди 11 години
Така махнаха и мавзолея е сега има 1 *** с кафе където пържи риба и кебапчета усмърдява цялата градинка на пържено и пикаят вечер по храстите много яко!!!А който не си уважава историята няма бъдеще!!!P.S. Кое е комунизъма 1300г България или фразите на Левски и Ботев а неразумни люде
35
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тази структура е най-великолепната бъдеща изкуствена стена за катерене!
34
1
 
4
 
! Отговори
Правилно 39... преди 11 години
.....това е то "социалната грижа"....и "асоцииране на малцинствата"!АБСОЛЮТНАТА ...."ГРИЖА ЗА ЧОВЕКА"!
33
2
 
8
 
! Отговори
МАХНЕТЕ СКРАПА.. преди 11 години
...ОТ ЦЕНТЪРА НА СОФИЯ!!!НАПРАВЕТЕ СТРЧЕВ ДИРЕКТОР НА "ВТОРИЧНИ СУРОВИНИ" ...И МУ ПОСТАВЕТЕ СКЛУПТОРАТА ПРЕД ОФИСА ЗА РЕКЛАМА!
32
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Колкото по-бързо го махнат,толкова по-добре.Заради това ,че Старчев бил известен скулптор,трябва ли да му гледаме недоразумението.
31
7
 
9
 
! Отговори
Данчо преди 11 години
НАЙ НАКРАЯ ЩЕ ПРЕМАХНАТ СЕДМОКРИЛИЯ ПЕТУХУЙ!ДА ВЪЗСТАНОВЯТ ПЛОЧИТЕ НА ЗАГИНАЛИТЕ ЗА БЪЛГАРИЯ!!!
30
2
 
20
 
! Отговори
Реставратор преди 11 години
Минавайки покрай паметника внуче пита баба си: Бабо, какво е това ?Бабата гордо отговаря: Това е паметник на културата.А внучето пита отново: А кога е умряла културата ?
29
4
 
5
 
! Отговори
ОЛЕ , МАЛЕ преди 11 години
Много евтино е 70 000 , трябва да е поне 7 милиона демонтажа за да може да се приберат комисионни за 6,5 милиона и 0,5 милиона да си ги разцъкат строителните фирми извършващи услугата. Затова нека си седи така докато цената не се качи.
28
19
 
14
 
! Отговори
fck преди 11 години
ами реставрирайте го тоя паметник ... как може толкова години за метро да намират пари мръсните ***.. а един паметник на културата да не могат да обновят и реставрират... вкарайте малко пари в облика на софия не само в метростанций и спирки и асфалтиране на пътчета и правене на магистралки... *** държава всичко крадне . еееееейййй
27
4
 
5
 
! Отговори
bg преди 11 години
KAK NEW VI E SRAM ,,,,,,,,,,,,,KAKVI 70000 lv.ZA EDNO DEMONTIRANE........DAITE GO NA *** I BEZ PARI 6TE NI IZLEZE A JELIAZOTO DA SI GO PRODADAT,,,,,,,NE ISKAM DA PLA6TAM ZA GLYPOSTA NA KOMYNISTITE ,,,,DAITE SI IM GO DA SI GO ZAVRAT OT.................t
26
2
 
6
 
! Отговори
PALECHKA преди 11 години
Точна мисъл пише "!". Никъде не се коментира новата наредба за винетките в центъра .Фандъкова се крие от проблема. Защо отново се въвеждат винетки за живущите в центъра, след като преди 3год.Върховният административен съд отмени таксата от 70 лева. Шефът на СОС каза, че наредбата била качена на сайта на общината и имало обществен дебат.някойъ да е чул за дебат. Тези не уважават и Върховния съд, какво остава за нас гражданите
25
11
 
7
 
! Отговори
nyakoi преди 11 години
Защо един паметник, без никаква стойност още стои и е опасен за хората, внася неприятен комунистически дъх и нарушава природната хармония. Просто трябва да се разруши. Защо са тия хиляди думи и игра с времето. А след него ще дойде ред и на комунистическото НДК. Нищо хубаво в него нито отвън. Ако една сграда е хубава няма как да се отрече, ако не е - също.
24
4
 
8
 
! Отговори
Читател 101 преди 11 години
Има и по-опасен паметник! Паметник на измамата и преклонената глава пред лъжеприятеля! Кротувайте, кротувайте! Жалко за българският боен дух, затворен в бутилката на фалшивото приятелство!
23
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В БЪЛГАРИЯ ИМАЛО .....6 0 0 МИЛИОНЕРИ.....БРАВО ....РАЗБРА СЕ КЪДЕ СА КРАДЕНИТЕ ПАРИ ОТ 1989ГОД ДО СЕГА......БИЛИ СМЕ БЕДНИ-КАК НЯМА ДА СМЕ......ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ......!!!! НА МЯСТОТО НА ПАМЕТНИКА ДА БЪДЕ ИЗДИГНАТ МОНУМЕНТ НА НОВОБОГАТАША......СОФИЯ ЗАСЛУЖАВА....ВСЕ ПАК Е СТОЛИЦА...!!!
22
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз го знам като МЕСЕРШМИД. КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРОДИЯ НА ИЗКУСТВО.
21
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
защо трябва да се премахва а не се ремонтира ,всичко в тази държава ще загние с такива политици всеки краде и *** даже се надпреварват кои може повече .Тях не ги е грижа за държавата нито за народа а само мислят как да си пълнят гушите дебели,ако така продължава България ще загние ,като този паметник
20
0
 
14
 
! Отговори
Айшето от Факултето преди 11 години
ША ЗАМОЛИМ госпоша Фантъкофа да посволи ние от Факултето да го разкостим тоа паметник. Имаме състадена рганизация и само за три дни работа на наште момчета нема да има и помен от тва чудо .
19
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз го знам като седмоъгълен петох**!
18
6
 
8
 
! Отговори
! преди 11 години
Много повече ме интересува решаването на проблема с незаконната такса паркиране за живеещите в центъра. Фъндъкова се прави на умрела лисица, но тоя номер няма да мине. Хората са възмутени от тази дискриминация въведена от *** - общински съветници. Сега за паметника. Какво ще направят на негово място - кафене? Или ужасяваща полянка като мястото на бившия мавзолей. Много ни бива да измисляме нарушаващи правата на хората такси и да рушим, ама ей така - за да отчетем дейност, първосигнално!