Софиянци на протест срещу винетките за паркиране в центъра

Недоволните от новите такси ще блокират кръстовища
Обновена: 15 авг 2012 09:38 | 15 авг 2012 09:36,
309
Софиянци на протест срещу винетките за паркиране в центъра
Снимка: архив, Булфото

Столичани излизат на протест заради винетките за платено паркиране в центъра на града. Те ще блокират възлови кръстовища заради изискването да си закупят винетен стикер.

Сборният пункт е тази вечер в 17 часа пред паметника на Патриарх Евтимий. Организатори на протеста са гражданската инициатива "Стожер" и Facebook инициативата "Не на данък паркинг".

Според тях общината прави опит да събира подобна такса неоснователно и незаконно, а освен това стикерът не гарантира място за паркиране.

Очаква се новите правила да влязат в сила от септември. От кметството обещаха да разглеждат случаите поотделно, за да може всеки да си извади стикер, а не само собственици на жилища.

От 1 септември за паркиране в идеалния център ще трябва да се плащат по 150 лв. на година - „синята“ зона. По 100 лв. е годишната винетка за широкия център, който ще бъде покрит от „зелена“ зона.  За втора кола живеещите в центъра ще трябва да се бръкнат съответно 450 лева за „синята“ зона и 300 лева за „зелената“.  Има и месечна такса, която за "синя зона" ще е 15 лв., а за "зелена" - 10 лв. Поскъпва и почасовото паркиране. Вече ще плащаме 2 лв. в "синята зона" и 1 лв. на час в "зелената".

По повод планираните протести вчера шефът на Столичния общински съвет Елен Герджиков каза, че до известна степен не разбира част от аргументите на хората. По  думите му голяма част от техните възражения са лишени от основание. Ако има недоизгладени неща в наредбата, те ще бъдат усъвършенствани още на първата сесия на общинския съвет на 13  септември, каза Герджиков.

Винетният стикер е финансов инструмент за регулиране на трафика в центъра на столицата, а не такса или услуга, отбеляза Герджиков. Той посочи, че вдигането на цената за право на  паркиране е единственият начин да се регулира търсеното на паркоместа в идеалния център в София. В големите градове в Европа има такава практика, допълни той.

Гражданско движение „Днес” дори започна подписка за премахване на новите правила.

„Този стикер не гарантира спиране пред къщи, а до 15 преки. Тогава за какво да плащаме тази безумна такса, която си е чиста форма данък? Не стига, че плащаме най-високите данъци за имотите си тук, ами сега и това”, оплакват се недоволните столичани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


309
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
8
 
10
 
! Отговори
123 преди 11 години
Във Виена целия център е синя зона. Живущите там нямат никакви привилегии в сравнение с пришълците. Те трябва да освободят паркоместата пред домовете си за целия работен ден, иначе плащат наравно с другите. Много хора стават рано, за да преместят колите си извън очертанията на центъра. Привилегията да живееш в най-скъпите кооперации на града се заплаща с някои неудобства, но никой не мърка.
20
4
 
18
 
! Отговори
dsds преди 11 години
приемам новите такси за паркиране. особено за втора и трета кола ако имаш, петорни такси да сложат. центъра трябва да се освободи от автомобили, да има повече пешеходци, колоездачи и мотопеди/мотори. аман от блокирани улички. все едно живея в кайро или делхи.
19
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хахахахаха! Общината събира пари, ама ей така:)))) Честито на софиянци с новата кметица:)) Жи ва и здрава да е и още дълго време да ви трови живота! нали това искахте - ГЕРБ:))
18
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
взимали се и добри решения понякога..особено тройната такса за втори автомобил на семейство...то вече и на децата ще се купуват коли че да не се хабят обувчиците
17
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пълна глупост. Все пак това е центъра на столицата. Какво очакват тези столичани в повече, че ще е като на село. Спираш на мегдана и се тешкарееш. По скоро трябва да намерят начин, как като си си платил да имаш гарантирано място.
16
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Охлювите от ГЕРБ дори не са прочели за какво протестират хората и кои протестират:)))))) *** така е! като не могат да четат:)) Скоро ще има претрепани гербери, което ще е щастието на България!
15
2
 
5
 
! Отговори
дo 1 преди 11 години
Това се отнася и за теб като не отърва паркирай в Пазарджик!!!
14
5
 
14
 
! Отговори
ина преди 11 години
Какво да правим тези които живеем в центъра? Като платя този незаконен /ЮРИСТИ И ОМБУЦМАНА ГО НАПИСАХА ТОВА/ данък ТОВА СЕ НАМАЛИ ЛИ ТРАФИКА ОТ КОЛИТЕ НА ВСИЧКИ КАТО МЕН!? Очевидно -не! Следователно целта е да се събират пари, че после да се "усвояват"! А този господинчо, дето прескача релсите за да не го хване ток, ДА НЕ МЕ ПРАЩА В БУФЕРЕН ПАРКИНГ НА МАЙНАТА СИ! тези които мислят ,че това не ги касае трябва да знаят ,че в Концепцията на общината е нарисувана и огромна жълта зона!
13
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А не искате ли общината да ви плаща за това, че въобще ви има и сте избрали да дойдете от село точно в София ?
12
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Фандъкова, направи паркинги, защото проблемът няма да се реши с таксички и глобички. Проблем определено има след като ще се плаща продукт, който може въобще да не бъде употребен от човекът, който се смята, че е негов ползвател. Това по всякакви закони на икономиката граничи с абсурда!
11
11
 
14
 
! Отговори
Az преди 11 години
Само *** ще протестират. Имаш кола и живееш в центъра на София - плащаш.Като не можеш да плащаш ще ходиш пеша Аз също имам кола но си ходя пеша в повечето време.Хем по приятно,хем по евтино и бързо.
10
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
С добър адвокат ще осъдят СО за нула време... Няма как да плащаш за някакво си "виртуално право".
9
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Предлагам тези от Младост например да си паркират колите в Пазарджик:))) По-близо ще им е:))) А тези хора са си прави! Скоро герберите може да поискат и жилищата им да вземат и да настанят партийните си другари там:))))
8
16
 
16
 
! Отговори
optimist преди 11 години
След няколко седмици пускат нови 11 спирки на метрото. С него вече ще може да се ходи из по-голямата част от центъра. Можеш да слезеш на ЦУМ, на НДК, на Св. Неделя, на Опълченска, на Централна гара, на Лъвов Мост, в Лозенец, на СУ и стадиона! Ще си раздвижите малко тлъстите *** и ще походите 50 м., ако трябва. Освен това 3-4 паркинга ви е направил бат Бойко за да има къде да паркирате. Оставяш колата на паркинга и слизаш да си вършиш работа спокойно, без да се чудиш къде да спреш.
7
6
 
9
 
! Отговори
Аз преди 11 години
Не всички сме против тези винетки! Даже сме "За"! Против увеличаването на цената на билетите и картите за градския транспорт сме! Особено против сме за премахването на картата за два транспорта - метро + наземен - това беше най използвания вариянт. Радослав Тошев - той е човека...
6
15
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Браво Фандъкова! Само така!
5
14
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това е спасение срещу хаоеса в центъра. Майки с деца не могат да минават с количките от автомобили навсякъде. Който иска да не е дискриминиран, да ходи в Надежда, Дружба или Люлин и там няма да плаща. Който е много гъзар да живее в центъра, да си носи последиците. Никой не го кара насила да живее там.
4
12
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
прав си, вън селяните от София!
3
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Давайте да излазаме с вили и лопати нема какво да чекаме!!!
2
19
 
24
 
! Отговори
Сфиянец преди 11 години
Аз съм за новата мярка ! *** барем се кротнат малко и спрат си паркират ''гробниците''