70% от софиянци искат месечно отчитане на парното

Основният им проблем – не могат да разберат колко им е сметката
10 сеп 2012 19:33, Красимир Ангелов
42
70% от софиянци искат месечно отчитане на парното
70% от столичани искат парното им да се отчита всеки месец. Снимка: Булфото

70% от столичани искат месечен отчет на изразходваната от тях топлинна енергия, сочи проучване сред топлофицираните абонати през юли и август в София, представено от асоциация "Активни потребители".

От участвалите в анкетата 34 процента са заявили, че са съгласни монтирането на уреди с дистанционен отчет да е задължително, ако уредите са безплатни. 22 на сто са съгласни безусловно с задължителното монтиране на този вид уреди, а 23 на сто не са съгласни това да стане задължително, защото по този начин не им се дава право на избор.

Всеки пети пък - 21 % от анкетираните, са категорично против монтирането на уреди с дистанционен отчет.

"Това предложение се обмисляше във връзка с новите промени в Закона за енергетиката, но според мен законодателят ще сгреши, ако въведе задължително изискване за ежемесечно отчитане на уредите", заяви Богомил Николов, изпълнителен директор на Асоциация "Активни потребители".

Според него на потребителите трябва да бъде оставено правото на избор и да има съвместимост между отделните уреди, за да може и да се сменят фирмите за топлинно счетоводство, без да се налага подмяна и на топлинните разпределители.

Резултатите от анкетата показват още, че при смяна на уредите за отчитане на топлинната енергия приоритет за потребителите са ниските цени.

Като цяло водещият проблем на потребителите е, че не могат да разберат сметката си. Такъв проблем са посочили 66 на сто от запитаните.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
3
 
! Отговори
нико преди 11 години
аз парно не ползвам и не искам,но затова как централно отопляват водата ми и аз не разбирам.Искам месечно отчитане също.защото инче ми се вижда че лъжат и са ми високи сметки при положение че съм сам.Нека Има Прозрачност.
32
0
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
ало крадците от техем и директ иска ви се ама не.и журналята стига лъгахте в платени статии.ние в нашият блок 100 % не искаме дистанционно защото не щем да пълним гушките ви.уравнението е следното 1 милион по 3 лв. на месец за отчет са 3 млн а 12 по 3млн са 36 млн и то за какво за нищо
31
1
 
4
 
! Отговори
Раличка преди 11 години
"70% от софиянци искат месечно отчитане на парното"Само *** може да върви срещу собствения си интерес... Месечно отчитане значи повече инкасатори, чиито заплати се плащат от потребителите. Без да броим ангажимента всеки месец по един ден да има осигурен човек в жилището в работно време. Защото за отчитане в извънработно време цената ще е още по-висока. Абе, българска тъпотия...:)
30
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
на мен пък ми се стори, че пише: "70% от софиянци се отказват от парното.." и така се зарадвах..
29
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Всеки пети пък - 21 % от анкетираните, са категорично против монтирането на уреди с дистанционен отчет. "Ето ви точната бройка та хората ,които крадат топло от съседите си! Те нямат интерес от месечно отчитане ,дали защото сменят радиаторите с такива без топломер или просто го свалят, или пък нещо друго.Разбира се ,че никой не разбира сметка ,която е 100% нагласена , а не изчислена на някакви реални цени.
28
0
 
4
 
! Отговори
Израел иска България преди 11 години
Копираите информация помежду си Българи,защото първата стъпка към спасяването на България е именно информацията.Предупреденият е въоръжен!
27
0
 
5
 
! Отговори
Израел иска България преди 11 години
Причините да се направи "атентатът в Бургас" са за да имат причина да си вкарат тайните служби тук,вече има американска армия на наша земя.На практика сме в необявена война.Всички българи се събудете,ще се моля за вас!!!
26
0
 
3
 
! Отговори
Израел иска България преди 11 години
Израел иска Българияimmigracia.alle.bg/%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D0%B0%D0%BA%D1%82%D1%83%D0%B0%D 0%BB%D0%BD%D0%BE/%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D1%8A%D1%82-%D1%80%D0%B0%D0%BD-%D1%8A%D0%BF-%D0%B2%D1%81 %D0%B5-%D0%BF%D0%B0%D0%BA-%D0%BD%D0%B5-%D0%B5-%D0%BC%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%B6/Тук има информация за планът Ран-Ът и превземането на България от Израел!Приятелството ни с Израел е "метафора",политиците ни са с еврейска кръв и искат да заселят евреи в България !!!
25
0
 
10
 
! Отговори
ГАД преди 11 години
А какво пречи,парното да се отчита като водомерите-всеки месец и то без да се плащат такива колосални суми ,за отчитане.Как на Софийска вода-не се плаща ,а на тия с топломерите-се пълнят гушите!Къде е разликата!?!?
24
0
 
9
 
! Отговори
уса преди 11 години
Нямат ,кой знае каква загуба топлофикация-при положение ,че използват парата от парогенераторите ,като остатъчен продукт и ни я продават отново ,като топла вода и отопление.Е ,кой е на загуба........... -ние потребителите.А ,замисляли ли сте се,защо слагат топломерите ,толкова високо на радиаторите ,а не на средата-защото на по горната част радиатора е най-топъл и топломера отчита повече,докато на средата е доста по студен.Ама така е като им разрешаваме ,да си правят каквото си искат,в собс
23
0
 
8
 
! Отговори
kireza преди 11 години
до 28По времето на "Тато" работех в проетантската на Нефтохим,там работеха едни от най добрите топлотехници на България и те твърдяха че загубите на топлина от 1/2 цола е 3% а от 3/4 тръби е 5%!Сега бандитските топлоразпределители накараха парламента да утвърди загубите да са 30%!?!Значи ще плащаш 30% от "теоретичното" потребление за кубатурата,т.э. това което бандитите измислят,гледайки в тавана на офисите си!!!ПЛАДНЕШКИ,ХАЙДУШКИ ГРАБЕЖ и в това участвуват бандитите,нарекли се "ДЕПУТАТИ"!!!
22
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Един приятел се разведе с жена си / която беше страшна *** / без особени проблеми въпреки нейните селски номера които му прилагаше !!!!! С топлофикация човека за сега още няма успех , оказва се , че е по голяма *** от жена му !!!! ;)))))))))
21
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А КОЛКО ЩЕ СТРУВА ТОВА
20
0
 
9
 
! Отговори
Шиши преди 11 години
Дали е робство това? - Да!!!
19
0
 
18
 
! Отговори
Анти ДДС преди 11 години
Най-добрите роби са тези, които не разбират че са роби. Това ли сме ние? Най-добрите роби ли сме ние, че обслужваме всички червено-фашистки партии от последните 67 години?
18
1
 
13
 
! Отговори
Гражданин преди 11 години
Уредите с дистанционно отчитане са изключително вредни за здравето. Вместо това трябва да се преработят сградните инсталации на всички стари блокове. Сигурен съм, че Европа ще помогне за това. А с тези манипулации за нови уреди само ще накарат всички да напуснат монополиста Топлофикация.
17
0
 
16
 
! Отговори
Анти ДДС преди 11 години
Поредната манипулация на шайката престъпници! Ако ще всеки ден да се отчита-все тая! Това не са уреди измерващи топлинна енергия! Не може с тези броячи да се отчитат киловатчасове - все едно с кантар да мерим осветеност или в водомер да измерваме напрежение! Всичките ви фактури до една са незаконни! Стотинка дори да е само сгрешена е достатъчно правно основание да не се плаща цялата фактура. Вместо тези платени ПиАр кампании, да преобразуват инсталациите в хоризонтални с истински топломери!
16
0
 
11
 
! Отговори
Щастливка преди 11 години
Аз съм щастлива, развела съм се с Топлофикация и нейните отрочета- Топлинните счетоводители, не плащам по 15 лева кубик топла вода и кражбите на парно от "комшиите"-виж коментара на "Амалчето", целия ни вход от четири години не ползваме "услугите" на монополиста Топлофикация и сме щастливи!
15
0
 
11
 
! Отговори
искат ама не мислят преди 11 години
Сега минават за отчет 1 път в годината и ми взимат 24 лева. За 12 пъти в годината колко ли пари ще взимат ?
14
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
70% от софиянци искат месечно отчитане на парното... а другите 30 процента (приходящи селяци) крадат и прецакват съседите си !