Окупацията на СУ остава, пиле не може да прехвръкне

"Оставаме до оставка на кабинета", отсякоха окупаторите
Обновена: 27 яну 2014 16:59 | 27 яну 2014 11:47, Камелия Цветанова
376

Снимка: БТА

Студентите, които от три дни са окупирали Ректората на Софийския университет "Св. Климент", заявиха днес, че окупацията ще продължи до оставката на правителството.

Своебразната им пресконференция се състоя пред един от входовете на СУ.

Още по темата
На нея Моис Натан - студент по право в първи курс в СУ, заяви, че формата на "окупацията е променена и тя се радикализира, защото протестите продължават вече седем месеца, а ако се включат и февруарските протести от 2013 г., става една година".

"Декапсуловаме" се и търсим подкрепата на всички, които смятат, че оставката ще помогне, търсим подкрепата и на политическите партии, на неправителствените организации и на бизнеса, обясни Натан новата форма на окупацията на СУ.

Един от окупаторите на СУ Манол Глишев заяви, че "нощувалите тази нощ в Ректората са имали притеснения, че в университета може да нахлуе полиция в някой мъртъв час - между два и четири часа". Той отбеляза, че това не се е случило благодарение на широкото медийно отразяване на окупацията и на гражданите от протеста, които са дошли вътре в Ректората.

Окупаторите не пускат в сградата на Ректората на СУ преподаватели, администрация и студенти на висшето училище, въпреки че още в 9 ч. много от тях бяха пред вратите на сградата.

„Сградата на университета се взима за заложник, както всички хора в нея”, коментира по този повод преподавателят от катедра „История” проф. Искра Баева и определи проявата като тероризъм.

„Само терористите не преговарят. Тази малка група, която е вътре, няма нищо общо с университета. Вътре има единствено студенти, които по време на предишната окупация са гласували за оставането ѝ, но са били малцинство. По принципите на демокрацията мнозинството решава. В крайна сметка техните действия се изразяват в окупацията. Това е не само незаконно, но е и гражданско неподчинение, защото нарушава правата на другите”, коментира още проф. Баева.

Заради окупацията ректорът на университета проф. Иван Илчев сезира прокуратурата, защото има "обсебване на държавна публична собственост".

Той обясни, че окупацията пречи подготовка на документи за кандидатстване по проект за 5 млн. лева, на изплащането на заплатите на преподаватели и служители, което трябва да стане в петък, на приемането на бюджета за среща на ректори от университети от Черноморския регион.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


376
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
254
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Метежниците, окупатори на университета, искат терор, кръв и анархия !Същото, което правят наемниците на Ал Кайда в Ирак и Сирия .
253
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това е неофашистка тактика !Сега я прилагат в Киев и същите метежници я пренасят и у нас.Цел - разруха на България .
252
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Iva Мнението се зачита, но само за сведение! А при демокрацията управлява този, който спечели избори! До следващите избори! А не всеки, комуто нещо не му изнася, да прави каквото си иска под предлог, че трябва да го зачитат! Нека си спечели избори и тогава да налага възгледите си. А дотогава ще търпи! Малко е трудно за разбиране, но дано не си и блондинка. Тогава ще има минимум надежда да разбереш що е то "демокрация". Много е малка, почти нулева, но дано я има таз надежда!
251
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ето че чужденците пак ръководят българите : Моис Натан, лаЙНйо Тицин, Нидал Алгафари, все чужди и то врагове на България .Ами академичния съвет на СУ да не се офлянква, ами да изключи всички окупатори, които са студенти в него .А наемниците муджахадини, бой по каските .Ето че и един "политик" мухльото Радан се обявява за метеж и анархия !
250
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мога ли да попитам нашия мил ректор - Илчев как се окупира току така учебно заведение като СУ? Че утре, недай си боже, ако има терористична група в България, така ли пак ще ни окупират??? Къде е охраната, къде е сигурността на 5-6 хиляди студенти, които ежедневно провеждат лекциите си в Ректората??? Как се окупира институция??? Къде е охраната??? И как не можеш да се разпореждаш с твоя университет? За какво си сложен там, след като не можеш да изкараш 20-30 души?
249
2
 
17
 
! Отговори
гербер преди 10 години
Бат Бойко ще им даде на окупаторите по едно више от вишето училище за гербери.
248
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не ни се учи, протестира ни се, искаме пари, искаме избори, искаме си същите да си ги изберем, ОСТАВКА!
247
4
 
21
 
! Отговори
Пламен преди 10 години
Каква е тази охранителна фирма, която 10 хулиганина изгонили от СУ. Охранителните фирми са голяма измама и това още не може да се разбере. Полза от тях имат само този който включва договора и шефа на фирмата. Те си делят голяма част от парите. Личния състав не е годен за нищо, повечето охранители са с некролога в единия джоб.
246
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Преподавателите мислът само за заплатите си и се разкарват пияни из университета.Доган Станишев и Сидерефенди вземаха държавата за заложник,а не студентите университета,те знаят много добре че има стачка от 1 година.САМО ОСТАВКА И НАРОДЕН СЪД ЗА ПРЕВРАТАЖИИТЕ.ТОВА Е НЕ ИЗБЕЙНО.
245
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Две риби се пържат в тигана, едната на другата не вярва. Това сме ние българите, затова ще ни яха кой откъде дойде. Не разбирате ли, че оцеляваме, за да сме в 9 кръг на ада, където са предателите. Това е нашата карма.
244
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Mutrite , kradcite ,komunistite sa okupirali Nar.sabranie , bankite ,parite na naroda Balgaria sht se ociganee.ama troletata na Pozitano shte ubiat za 5 leva I brat si ! Pozor!!!!
243
14
 
40
 
! Отговори
пепи готиното преди 10 години
Елате бе наркоманчета! Що се криете на топло и пречите на децата ми да учат? Там в университета ли е правителството? Що не излезете да превземете министерския съвет и полицията.?Що си лежите на топло и се напушвате? Що сте зели хора нестуденти да ви охраняват ли? Братя БЪЛГАРИ какво чакаме? Нашите деца да мръзнат и да си провалят годината заради 10 Дрогирани наркомана ли? Всички се разграничават от тях- студенти ранобудни, учители, администрация. Да не чакаме полицията, а ние да ги изметем!
242
46
 
18
 
! Отговори
Браво студенти преди 10 години
Момчета никакви отстъпки. Хванали сте *** за топките стискайте здраво нека пищят, това е най-хубавата песен за нашите и вашите уши.
241
20
 
12
 
! Отговори
Iva преди 10 години
Не беше ли един от основните принципи на демокрацията - че се зачита мнението и на малцинството. Господство на мнозинството над малцинството май беше принцип на диктатурата на пролетариата. Или проф. Баева е преподавала преди това политически науки или пък журналистите не са разбрали, но е доста смешно. когато се пише и говори без да се мисли.
240
6
 
26
 
! Отговори
wtf преди 10 години
Добре де, аз ако се опитам да окупирам летище, мол или автогара дали няма охраната или полицията да ме арестува и изхвърли като мръсно коте. Влиза полиция, специални части или както си му е там реда и малката им революцийка приключва. Ако управляващите се опасяват че ще ги превърнат окупаторите в мъченици - няма, споко.
239
5
 
33
 
! Отговори
Yakov преди 10 години
"Окупаторите изгонили охраната"??!! Каква е тая охрана след като е позволила да я изгонят?? Що за охрана? Те нямат ли задължения, права и пълномощия? Та нали могат и терористи да влязат и те да изгонят охраната .....и после какво? Та там са нашите деца!! Ей хора..... замислете се! И това ако да е Държава, ....разграден двор и начало на анархизъм!! Впрочем анархията *** на вратата провокирана от свинете които управляваха и управляват *** ни държава която се е превърнала в ***!
238
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
дА се закрие уневерситета!!!Правителството да не дава оставка!!Затова Бг е на последно място в Европа по образование.
237
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
някой ако се сеща може да ми каже с колко ни намалиха тока?
236
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
България ще мирне и ще се живее спокойто когато съгласно закона се приберат крадените -кървави пари на боко тиквата и костов-***--а тези *** не си заслужава труда и един пердах да им удариш--г-н Цацаров.защо спиш..заграбена е държавна собственост и се руши--събуди се!!!!!!!! за СИДЕРОВ И ОНАЗИ ***--БЪЛГАРО-ФРАНЧУШКАТА БЕХТО МНОГО АКТИНЕТ!!!!
235
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
прави са да стачкуват тоя университет големи такси взима родителите на студентите изнемогват вече