Столичната община не разреши Луковмарш

Фандъкова не съгласува преминаването на факелното шествие
Обновена: 13 фев 2014 19:56 | 13 фев 2014 19:40, Красимир Ангелов
207
Столичната община не разреши Луковмарш
Общината не съгласува преминаването на факелното шествие в събота. Снимка: Булфото, архив

Столична община не съгласува преминаването на факелното шествие “Луковмарш“ на 15 февруари, съобщи БТА, позовавайки се на пресцентъра на Общината.  С това си решение общината на практика забранява провеждането на шествието в планирания му вид, което се случва за първи път след 11 години от началото на честванията в памет на ген. Христо Луков.

Шествието трябваше да премине от НДК, по бул. "Витоша", ул. "Алабин", ул. "Граф Игнатиев", бул. "Васил Левски" и по бул. "Дондуков" да завърши на ул. "Тракия", както са заявили  организаторите.

Още по темата

Във връзка с шествието столичният кмет Йорданка Фандъкова е поискала и е получила становище от главния прокурор, главната дирекция "Национална полиция" и СДВР, припомнят от Общината. В становището се посочва, че преминаването на такова шествие застрашава обществения ред в столицата.

Със своя заповед кметът на София възлага на директора на СДВР да предприеме всички действия за гарантиране на сигурността на гражданите.

По-рано днес организаторите на патриотичното шествие обявиха, че се променя сборния пункт на възпоменателното факелно шествие. По променената програма то ще започне от паметника на Незнайния воин до софийската катедрала „Света София” в 17:30 часа, а не както беше заявено от нас предварително от пилоните до НДК.

Луковмарш се организира редовно от 2003 година насам в памет на генерал Христо Луков - участник във войните за национално обединение, офицер от Първата световна война, преподавател по военно дело, лидер на Съюза на българските национални легиони.

Шествието обаче срещна сериозна съпротива от редица политици и обществени организации. От Организацията на евреите в България "Шалом" в специална декларация се обявиха против Луков марш, тъй като той омаловажавал усилията на управата на София за популяризиране на толерантността, уважението и търпимостта към различията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


207
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
6
 
18
 
! Отговори
НА СНИМКАТА преди 10 години
Ето това е моята държава ! А вашата, коя е ?
83
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Знаеш ли, в някои държави в Западна Европа като Германия щяха да те вкарат в затвора заради опитите ти за отричане на фашизма.
82
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Чета и не мога да повярвам. Ако това се случеше в Германия, където живея от 12 години, някакви си не уточнявам какви, да организират честване на фашстки генерал, бедна ви е фантазията какво щеше да се случи.А в процъфтяващата и демократична България, това дори се коментира по форумите и среща подкрепа. Сбъркана история. И това в 21-ви век, след като фашизмът беше заклеймен от цялата демократична общност. От всички страни в ООН.Нямам думи ...
81
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
разбира се че Луков и легионите му са фашисти. Ето какво пишат във вестника си: В уводната статия на легионерския печатен орган, списание Мощ Списание за фашистка мисъл, от януари 1933г. легионерите заявяват целите си по следния начин: Днес при общата икономическа криза, когато наводненият ни от болшевишка литература книжен пазар расте от ден на ден, появява се и 'Мощ', за да запълни една вопиюща нужда нуждата от фашистка просвета за младите последователи на новата вяра на културното човечество на легионерите. Тази нужда е още по-осезателна, като се има предвид, че идейните вр
80
7
 
10
 
! Отговори
Ха преди 10 години
На либерастите и останалата *** много им пречат всички прояви на национално мислене! За съжалание има и не малко ***, които не виждат на две педи пред себе си и изпадат в нервни кризи, когато чуят имената на исторически личности, които са имали кауза, идеали и са били готови на саможертва в името на родината!
79
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
14 88
78
2
 
11
 
! Отговори
Ямболия преди 10 години
В "националната полиция" няма нищо национално, националната полиция е чисто анти-национална структура. Не се очудвам че полицията отказва честването на български генерал, министър на войната и доказал се патриот. Просто защото в българската полиция всички от най-високите стъпала та до най-ниските са *** и сребролюбци. Та тези момченца и чиченца със сини фуражки си дават задниците за (!)10лв !!! Жалко, че и двамата ми дядовци посветиха голямата част от живота си на полицията...
77
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И аз не вярвах, че Фандъкова ще има смелостта и куража да забрани този марш, още повече че много от лумпенизираните нацистчета са фенове на ГЕРБ.
76
16
 
8
 
! Отговори
Куроландес преди 10 години
Само заради това решение на Фандъкова, обещавам да гласувам за ГЕРБ, въпреки че не понасям Тиквата и Цветанов.
75
15
 
3
 
! Отговори
Циника преди 10 години
Защо на Крали Марко Луков не са му плеснали едно ореолче на портрета...и без това последователите му приличат на секта сомнамбули...
74
2
 
12
 
! Отговори
111 преди 10 години
Дотук партията на Бареков е глътнала около 50 млн.лева на Цветан Василев, Дяко Дяков го сподели онзи ден в Пловдив през хората от район Пловдив -централен, отделно всеки месец за драскане по форумите отиват едни 150 000 лева.Бареков получава 12 000 евро заплата за това да грачи по телевизията. Другите вземат между 3 бона и 9 бона. Генерал Люцканов е на 3 000 лева, но не върши нищо освен да се снима и прави на важен.Като цяло всичко е на заплати и скимти за още, деверсионните групи са по-евти
73
6
 
14
 
! Отговори
Венелин преди 10 години
Стига глупости! 6 месеца се се правят демонстрации, окупации и какви ли не други незаконни изпълнения "застрашава обществения ред в столицата", но никой не си мърда пръста да ги спре. Напротив - Фъндъка правеше всичко възможно да ги защити. То е ясно е, че Фъндъка е слугинка на тиквето, а тиквето е доказан слуга на евреите...
72
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Поздравления за г-жа Фандъкова. Излезе мъдър политик и кмет. Това нацистко шествие със сигурност щеше да доведе до сблъци, а в тази напрегната обстановка, само те ни липсват.
71
19
 
4
 
! Отговори
Циника преди 10 години
Смърт на фашизма, свобода за народа!!!
70
21
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бълари, не се излагайте. Фашистките шествия са забранени по целия свят, дори в Германия.Пак ли искате да откривате топлата вода.
69
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Като бъларин съм отвратен от двойните стандарти прилагани от нашата власт.За гейовете може,за националиститет не може.Нали демокрацията е точно това и е неразривно свързана със свободата на словото,защо забранявате този марш?Иначе като историк ще кажа,че ген.Луков не е бил край Кюстендил по време на настъпването на сърбите през 1918 г.Време е да спрем да вярваме на легендите и да бъдем обективни,без значние от политическите ни убеждения,което не означава,че човека не трябва да бъде почетен!
68
24
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Браво на Столична община и на Фандъкова.НЕ на фашистите !
67
2
 
22
 
! Отговори
Tihomir1488 преди 10 години
Имаше улица както на името на Богдан Филов , така и на ген. Луков . След ревът на еврейските организации и тъй наречения хелзингски комитет всичко се обърна . За каква местна власт независима говорим ?????
66
1
 
9
 
! Отговори
Tihomir1488 преди 10 години
До Българин Орешарски е продукт на създаденото от ДС СДС . После червените си го прибраха обратно . Той е част от кръга " Гагаузов " с батко и братко . Аз се постарах и събрах снимките на почти всички назначени политици с кипи на тиквите и колкото повече събирам документи и беседвам с Ифандиев и Антон Тодоров ,толкова повече се ужасявам от това което е причинено на Родината ни ! Ние нямаме собствено управление .И Орешарски и Фандъкова са просто едни изпълнители --
65
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
човек който сам си фабрикува геройчни легенди осоенно за напълно несъществуващи събития не заслужава уважение, а още повече портрета му да седи до този на ЛевскиМежду впрочем Луков разформирова военния съюз, и е уволнен като министър на войната от Борис III за кадруване и задкулисни заигравки с крайните течения на национал-социалистите в Германия