ДПС не иска Луковмарш в София

Местан призова проявата в столицата да не се допуска
84
ДПС не иска Луковмарш в София
Лютви Местан. Снимка, архив Булфото

ДПС се възпротиви срещу предстоящото на 15 февруари провеждане на т. нар. Луковмарш. Лидерът на партията Лютви Местан призова компетентните институции и Столична община да предприемат дадените им от закона правомощия и да не допуснат провеждането на подобна проява. Той настоя и останалите парламентарни групи да осъдят проявата.

"ДПС остро осъжда възвеличаването на тези личности, свързани с фашистката идеология. Подобни прояви не могат да се оценят по друг начин освен с открита гавра с историческата истина”, отсече Местан. Той припомни и твърдата позицията на ДПС срещу ксенофобията като противоречаща на ценностната система на съвременното демократично общество.

По думите му в Европейската конвенция за защита на правата на човека, както и в българската Конституция и Наказателния кодекс, проповядването на фашистка и антисемитска идеология е дефинирано като тежко престъпление от общ характер.

Луковмарш в София се провежда от 2003 година. Насрочването му за 15 февруари вече предизвика гневни настроения и около 50 души протестираха преди дни пред НДК срещу провеждането му.
 
Организаторите на Луковмарш твърдят, че честват личността на Луков заради бойните му успехи, но истината е, че го почитат заради нацистките му възгледи.

По време на съюза на България с нацистка Германия Христо Луков е министър на войната и водач на силно повлияния от фашизма и националсоциализма "Съюз на българските национални легиони". Луков е известен с антисемитизма си, пристрастията си към Третия райх, оказва натиск за по-антисемитски мерки и политика, по-близка до тази на Хитлер. Годишнината от смъртта му, която се отбелязва чрез Луковмарш, е повод за демонстриране на фашистки, неонацистки, националистически и антихуманни идеи, подчертаха те.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако бяха умни преди време, щяха още тогава да разрушат всички джамии и да дадат на хитлер всичките циганя и да вдигант 5 метрова ограта с турция и да видите какъв живот щяхме да си живеем..ама на..
63
0
 
3
 
! Отговори
Unsterblich преди 10 години
АМЕРИКАНЦИ,ЦИОНИСТИ ГРОБЪТ ЩЕ ВИ ГО ИЗКОПАТ НАЦИОНАЛИСТИ!
62
1
 
3
 
! Отговори
ivan преди 10 години
bg naroda pak ne iska zalizania mestan,pakistan i turkistan v bg parlamenta, nie pak bg horata ot koga ne vi iskame nito v sfia nito v bg
61
1
 
12
 
! Отговори
7 преди 10 години
Леле докъде стигнахме - разни гнусни фесове да ни диктуват какво да правим в столицата си
60
1
 
16
 
! Отговори
Пресиян преди 10 години
А откриване на паметници на терористи избили жени и деца по гари и влакове може. Ген Луков е български герой, благодарение на който Кюстендил сега е още български град. Притеснява ги не повода, а това, че все повече патриоти се събират, а това е заплаха за глобалистките ***. Да излезем още повече!
59
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Фашизмът/неофашизмът е антидържавна идеология.
58
2
 
7
 
! Отговори
Исторически оценки преди 10 години
Христо Луков често е остро критикуван като проводник на антисемитски идеи, както и за близките си връзки с тоталитарния националсоциалистически режим на Третия Райх.[21]Според някои историци Луков не може да бъде определен като изповядващ идеологията на фашизма или нацизма. Такава теза например застъпва доц. Лъчезар Стоянов в медийно интервю през 2012 г.[22] Специалистите в областта на националистическите движения от Времето на Луков обаче са на противоположна позиция.Историкът Румен Даскалов определя Съюза на българските национални легиони (СБНЛ) като организация с изцяло оформен фашистк
57
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Гад за евреите означава не евреин.Гой скот особено това се отнася за хора с християнски ценности.Христо Луков това го е знаел но не разбрал играта на евреина Борис ,който имал най голяма полза от неговата смърт.
56
2
 
8
 
! Отговори
лайтман преди 10 години
Иван и виолета не са комунисти те са ционисти.Затова избиха българи след 9 ти за закона за ззд
55
4
 
18
 
! Отговори
Дo TOTO преди 10 години
В Турцистан! Така трябва да се нарича южната ни съседка, която хитрият им президент Ердоган внушава на цял свят, че е ТУРЦИЯ. И на английски я изрича Turkey Турки. Пак така манипулативно и безсрамно Ердоган нарича България ***, а не България, не Балгериа. А! Но умното ни М-во на външните работи начело с неграмотното небългарче Лигенин мълчи. Мълчи и другото небългарче, Усергей, дето само деветосептемврийските каскети над побъркани глави(конгресно зрелище)го приемат. Мълчат, че Мастан доносникът ще им дръпне ушите, властта демек.
54
3
 
8
 
! Отговори
левитан преди 10 години
Никакви мутри не ни управляват наследниците на ,якова мико пако яков станишев,барух бехар яхил,примо,..............IMENATA SA IM LEGION.ВЕнецеанския търговец.Луков ви разобличаваше и вие го убихте.Аз не съм не дооубит фашист.С тези думи избивахте истинските българи и ги съдехте в народния евреиски съд
53
29
 
9
 
! Отговори
Елена Павлова преди 10 години
Българи, засрамете се ! Вие от мизерия ли, от злоба ли, от беднотия ли, вече съмсем се смахнахте ! Никой по света не чества фашисти !
52
5
 
25
 
! Отговори
Леви преди 10 години
Генерал Луковн икога не е бил фашист прочети малко повече.Какво е фашист бихте ли ми го обяснили
51
5
 
16
 
! Отговори
Левит преди 10 години
Гад,смрад убихте един истински патриот както винаги сте го правили богоизбраните.Вие сте патологични убиици,генерал Луков отлично е знаел че не сте българи и якова го уби,за нищо
50
2
 
12
 
! Отговори
кой управлява в бг преди 10 години
посланикът на Израел Н.В Камиса Рас се обяви категорично против факта, че Столична община позволява провеждането на Луков марш
49
13
 
7
 
! Отговори
до 56 преди 10 години
Ами хубаво - това което си написал, звучи чудесно. Един гад по-малко, свършил с куршум в главата. Де да имаше и сега повече такива хора, като Якова и Буруджиев, нямаше да сме на това деледже да ни управляват мутри и олигарси.
48
5
 
15
 
! Отговори
истината преди 10 години
Вечерта на 13 февруари 1943 година Бураджиев и Якова причакват Христо Луков пред кино Роял, след което го проследяват до дома му на улица Артилерийска 1, търсейки удобен момент за нападението. Това става едва когато той влиза в къщата си. Бураджиев стреля по Луков от близко разстояние и тежко го ранява, но той оказва съпротива, генералът хваща ръката на убиеца и го притиска към стената, отстъпвайки навътре в къщата. Якова влиза след двамата и застрелва генерала с още два курщума в сърцето пред очите на дъщеря му, след което терористиите избягват през съседния двор
47
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Правилно си започнал с думата ЛЕГЕНДА - това е фашистката легенда, разпространявана за Христо Луков. Тя също твърди, че той е останал да стреля сам с 12 оръдия, като овчарите му носили снаряди. Звучи впечатляващо и героично, но за всеки който е служил в артилерията е просто смешно. Но пък балъците много се впечатляват от тази ЛЕГЕНДА.
46
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Какви фашисти неграмотни комунисти те са национал социалисти,социалисти социалисти,социалисти.
45
3
 
8
 
! Отговори
коган преди 10 години
Славчо Бочев (наречен Радомирски), който възлага убийството на ген. Луков на Иван Бураджиев и Виолета Якова.Има една депутатка Бураджиева и един професор роднина на виолета якова (георги марков).*** ли сте ***