Над 10 000 софиянчета остават извън детски градини

Списъците с класирането излизат днес
10 май 2014 07:46,
77
Над 10 000 софиянчета остават извън детски градини
Снимка: архив, Булфото

10 006 деца остават без място в детските градини и яслите в София след първото класиране. Сметката направиха представители на родителски организации и служители в образователната дирекция на “Московска” 33, съобщава "Труд".

От раз в забавачките бяха приети 8496 малчугани. Общият брой на кандидатите бе 25 528, но от тях 2676 се борели за преместване в друга градина. Така в системата останаха “висящи” 14 356 кандидатури.

“Сред тях са 1531 деца на 6 г. и 2891 деца на 5 г., които по закон трябва бъдат включени в предучилищни групи в детските градини и училищата”, обясни зам.-кметът по образованието на Столичната община Тодор Чобанов. От “Московска” 33 не успяха да кажат колко от тези деца в момента посещават детско или учебно заведение, но гарантираха, че през септември ще има места за всички.

Така след първото класиране остават 10 006 деца, които чакат за ясли и първа и втора група в детската градина. Към момента свободните места са само 437, но се очаква след записването да останат повече. До края на годината общината планира да бъдат разкрити още около 1000 нови места.

“Най-голям продължава да бъде недостигът за яслените групи, като извън тях остават 6000 деца. Не всички от тях обаче са навършили 10 месеца, т.е. имат право да посещават такива заведения”, обясни още Чобанов. Според сметките му за градини чакат общо 4000 малчугани, като недостигът за първа група е около 2200.

Списъците с класирането ще бъдат залепени днес в градините, както и обявени в интернет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Още една интересна случка от детската градина: Жена ми взема малкия и той Й заявява - Мамо ти трябва да се разведеш !! Сашко каза, че техните са разведени пък вие не сте и за това няма да си играе с мене, а пък госпожата каза, че с таткото на Сашко много си подхождате и се разбирате .... !!!
54
0
 
3
 
! Отговори
Ale преди 10 години
С мъж ми решихме, че няма смисъл да се борим за място в ясла до 3-тата година за бебуна. Няма смисъл, детето има нужда от майка си. А и като си спомня каква помия дават на децата за ядене и ми призлява. Пробвахме 2 пъти храна от детска кухня, повърнах. Отвратителен вкус и не знаеш какви гадости слагат. Така, че мама ще си гледа детето до началото на 4-тата годинка и после на ДГ, ако се класираме. При условие, че аз не съм ходила на ясли и само за една година съм била на ДГ.
53
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Питам сина ми, "Ти какво яде днес в детската градина", а той - Ми моето ядене и на Антон, а и на Мими кофлата.... Е как така бе ?!? Защо си изял на Антон яденето ? питам го аз - Ми щото се окапа и учителката му каза - ПРАСЕ и той се разрева и не искаше да го яде и лелката ми го даде, а на Мими майка й не и дава шоколад и кифла ... Ето това е реалния живот в една детска градина, добре,че са децата да ни го преразкажат !
52
0
 
5
 
! Отговори
Селянин преди 10 години
А тука в дълбоката провинция още малко с* щяха да ми направят за да запиша детето при тях.
51
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Годината е 1991г , раздават помощи в квартала - най-отпред са десетина които познавам добре, материално осигурени, но грабят като невидели. Наредил съм се да взема малко сухо мляко за децата си, но до мен не стига.Годината е 2013г, внучето не успява да се класира за детска градина защото, пред него са социално слаби деца на самотни майки. Всяка сутрин водя внучето в частната градина и минавайки край държавната виждам джипове и лъскави коли на социалнослабите.
50
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
м да, като в таз т.наречен Наредба се залага главно на това да се вкарат *** в детските градини, скоро няма да има въобще шанс за нашите деца. Ето например, предимство имат многодетните майки, че аз не знам за *** родила по-малко от 4 чавета, иначе и срам и позор за махалата !!! Друг е въпросът че всяка от тях е самотна майка и децата се кръщават не с бащино а с майчино име *** Марийкин , предимсто имат деца на персонал в детски градини и училища, ами те всички са чистачки там.
49
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Отново плащаме за нещо което не получаваме - даваме данъци за строежа на нови детски градини, но те все не стигат до нас, същото се получава във здравеопазването, пенсионното осигуряване и т.н. Няма съмнение, че това е кражба.
48
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
След като в София и другите големи градове има работни места, властите трябва да осигурят достатъчно детски ясли и градини. Възможности има.Има някаква логика в това, детето да е с предимство при приемането, ако е в родното си място, но не е хуманно да поставяме хората пред такъв избор. Ами ако там не живее никой от семейството му? Пък и как да делиш дете от майка?Само че и софиянците са прави - те пък няма къде другаде да отидат.Справедливо е децата на учещите и работещите да са с предимство
47
0
 
6
 
! Отговори
До 60 преди 10 години
Ами че те вече интегрират успешно!Нали прочете онази новина, която не качиха в този сайт? За село Мечка - трима апаши изчекват жандармерията, която ги "респектира", да иде в другия край на селото и влизат при старци, за да откраднат 60 стотинки, чифт *** и два литра олио!Само единият е ром, другите двама са млади българчета.Та казвам, тези дето взимат тлъсти заплати, за да отговарят за интеграцията, да идат на обучение при това ***, то се справя по-успешно.
46
0
 
6
 
! Отговори
Без "още бонуси преди 10 години
Да се изяснят фактите, за които писах по-долу, та да се види какъв е халът на онези млади майки, които искат да работят, могат да си намерят работа, но са принудени да стоят вкъщи, за да си гледат детето.Техните съпрузи обикновено са стриктни данъкоплатци.За отглеждането и изхранването на чии деца отиват част от парите от техните данъци?И някой да не ме разбере погрешно. Ако върнат на неработещите *** децата им, за да си ги гледат вкъщи, да не вземат и затова да им дават допълнително пари
45
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Много е тъпо, хората които плащат най-големи данъци в държавата, да не могат да намерят места за децата си в детските градини. Нали всички са наясно, че тези хора ще намерят начин да си "отмъстят" на държавата мащеха. Издръжката на едно дете което не е влязло в детска градина е поне 6000лв годишно, по броя отпаднали деца се получава 60 млн.лв - тези пари хората ще намерят начин да съберат ощетявайки държавата мащеха.
44
0
 
6
 
! Отговори
Да се изясни преди 10 години
Добре е да се изясни следното, с цел съпоставяне и достигане до някои изводи:1. Колко са общо местата в детските градини и в детските ясли;2. Какъв процент от тези места са заети от деца, чиито родители не плащат нищо - като социално слаби;3. Всички членове от семейството на тези социално слаби ли работят, наистина ли няма кой да гледа детето у дома;4. Какъв процент от онези, които пращат децата си на ясла и градина, но не плащат нищо, са ***? Тези *** данъци плащат ли?
43
0
 
5
 
! Отговори
Някой преди 10 години
Някой в тази кирлива администрация дава ли си сметка колко разрешителни за строеж е дал и каква инфраструктора трябва за определен брой апаратаменти. НЕ щото единственната сметка си дават за рушветите. Изучихме им децата в чужбина, сега за нашите деца нито има здравеопазване, нито учища , нито градини. А да и за *** апаратемнти и градини с предимство , че нали ги интгежгрираме. Докато ги интегрираме , те нас ще интегрират.
42
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Комплексарщина ли е да говоря против София. Ха ха ха , точно комплексарщина е да не признавате колко зле изглежда вашия / нашия град. Но.. продължавайте да живеете в своето измилслено величие. А до това кой ще ме гони- никой няма право да ме гони, защото съм гражданин на тази дъжава и на този град и внасям пари за данъци и осигуровки освен ако не живеете във някое отминало време или се мислите за бай Тошо
41
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Браво, браво! А иначе ходенето на детска градина в последната група е задължително! И говорят как майчинството било прекалено дълго. И като не ми приемат детето в детска градина, а бабите още работят какво правим?
40
0
 
9
 
! Отговори
az tam преди 10 години
Ако тия деца бяха ***, досега и детски градини и транспорт от махалата щеше да им се осигури - пълно "ромско включвне". Ама нали сме българи и ни гледат като кърлеж гостоприемник всички, така ще я караме.
39
7
 
2
 
! Отговори
ни съ знай преди 10 години
Проблемът не е липсата на места, проблемът е особено успешният кмет на общината,първата по рейтинг сред политиците,г-жа Фандъкова............
38
10
 
10
 
! Отговори
Коко преди 10 години
Софетата много на сериозно се взимате, по-леко да не си докарате нещо. Жалко е наистина да няма места за всички дечица по градините ама не го правете национален проблем. Има населени места където няма ни градини ни училища за да може вие да имате метро и други придобивки. Как после хората и да искат да останат по малките градове и села.
37
4
 
11
 
! Отговори
Софиянка преди 10 години
Предимство за децата родени в София, с родители също родени в София, дядовци и баби и т.н.
36
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А още 150-200 хиляди софиянчета-***,сложихте ли ги ? :))