Не дупчиш скъпо билетче – олекваш с 200 лева

Планират глобата за гратисчиите да скочи двойно от 1 юни
Обновена: 1 апр 2016 12:00 | 1 апр 2016 08:56, Александър Попов
144
Не дупчиш скъпо билетче – олекваш с 200 лева
Снимка: Dnes.bg

Истински кошмар плануват от Столична община за гратисчиите от 1 юни. Пътуването без билет в столичния градски транспорт ще излиза двойно по-солено, като предложението, което предстои да се гласува е глобата на място да поскъпне от 20 на 40 лева. Актът пък ще скочи от 100 на 200 лева.

Това е записано в доклада за промяната на Наредбата за реда и условията на пътуване в градския транспорт. Аргумент за повишаване на цените за глобите е посочено неравностойното положение с редовните пътници, като и това че високата цена ще ги стимулира да си купуват карти и билети.

Още по темата
Вносителите на доклада са шефката на транспортната комисия Екатерина Йорданова, шефът на местно самоуправление Орлин Иванов и общинският съветник от ГЕРБ Зафир Зарков, пише "Монитор".

Миналата седмица Центърът за градска мобилност предложи билетът да скочи с 60% и да стане 1,60 лева. Десетте талона пък ще ни костват 12 лева, ако се гласуват промените.

В документа са разписани и трите нови документа - карта за три дни с цена 10 лева. "Метро плюс" пък ще е 43 лева и с нея ще се пътува цял месец в метрото плюс една наземна линия. Нова услуга ще и "Карта София". Тя ще е насочена към туристи и ще струва 20 лева. С нея ще се ползва неограничено целия градски транспорт за три дни, а освен това ще дава отстъпки за музеи, ресторанти и търговски вериги.

В промените е предвидено ново правило - пътниците без билет трябва да се качват само от първата врата на превозното средство, за да си купят по-бързо билет и да не шмекеруват пред контрольорите.

В доклада на съветниците от ГЕРБ се застъпва тезата на Центъра за градска мобилност, че в момента 15% от пътуванията са с еднократен билет, което е над средното за Европа, и затова трябва да се повиши цената, така че да се стимулира купуването на карти.

"Не приемам популистки изказвания за цената на билета. Предложението на Центъра за градска мобилност е експертно, то е направено на базата на изчисленията и на икономическите анализи с категоричното ми настояване да не се променят цените на картите", заяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

Тя подчерта, че окончателното решение ще вземе СОС. Предстои предложенията да бъдат разгледани от ресорните комисии, както и да бъдат обсъдени публично. Според Фандъкова над 80 на сто от пътуващите няма да усетят никакво увеличение, тъй като цените на картите не се променят.

Фандъкова припомни и че предстои доставка на 110 нови автобуса, а за още 30 предстои да бъде обявена процедура за финансиране със средства на Столичната община.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
5
 
0
 
! Отговори
Hmf преди 8 години
Няма друга държава в света в която гражданина не може си сметне, че 10км с кола няма начин да му струват 1,60лв :)
53
1
 
12
 
! Отговори
АЗ преди 8 години
Аз ще си дупча билетче, когато видя да ГЛОБЯВАТ гратичии, а не само да ги свалят!Да не говорим за "малцинствата", които дори не ги свалят - явно това е целта - само електората да се вози в градски транспорт!
52
1
 
20
 
! Отговори
Гошо преди 8 години
Доста тъпичко. Хората няма да започнат да си купуват билети за 1,60 понеже видиш ли глобата се удвоила. Ще си карат гратис и дойдат ли онези почват скандалите. *** работа!
51
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Грубо сметнато това са ми 10км. с колата!И как очакват АЗ да мина на градски транспорт?!??Няма държава в света в която с градския транспорт да излиза по-скъпо от колкото с АВТОМОБИЛ!Единственото което би ме спряло е трафика и паркирането, но оправям се някак си, така, че КАКВО ОЧАКВАТ ДА СЕ СЛУЧИ М.А.М.К.А ИМ !!!
50
0
 
12
 
! Отговори
gg преди 8 години
Нека поне 2 лева стане! Па народа нека още си мълчи...
49
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
1,60 лева!!!Че то с такси ще ми излезе пак толкова.
48
0
 
24
 
! Отговори
ПЪТНИК преди 8 години
Кой пътува с автобус-направили ли са проучване?Това са хора със заплата 500-600 лв.Другите ползват колите си.И ти от тези редови ще искаш да взимаш още.За съжаление в управлението няма никаква справедливост.Не може общинарите да си ползват всякакви привилегии,а редовия човек само да тегли. Като започнат да свирят на струната "Разделяй и владей" се вбесявам.Цялото управление на мутрите е такова.Виждам,че стандартът ми на живот се влошава,а не се подобрява,въпреки че бачкам яко.
47
1
 
9
 
! Отговори
Lan преди 8 години
Глупост - би трябвало просто да се затегне контролът, да се използва моделът на Джулиани, който тръгва да се справя с битовата престъпност точно като набляга на контролът в градския транспорт! С увеличените цени, градът ще се задръсти с още повече коли и то на хора, които точно плащат и съответно си правят сметката дали пък не им е по-изгодно с колата.
46
1
 
20
 
! Отговори
Крундел преди 8 години
Просто на хората им се вижда евтин билета, 1лв, при заплата над 2000лв която те си взимат плюс бонуси, без да броим "страничните" приходи един лев е смешна цена... според мен даже 1.60 е малко, направо 10лв билета... да видят тия бедняци как ще им пътуват в "новите" и "чисти" "превозни средства" в Адския... пардон Градския транспорт, такз де... 10лв какво са всеки има, който няма ще ходи пеша или ще си купи кола, за да плаща пътен данък, ГО, АКЦИЗИ най-вече, т.е. пак ще плаща...няма мърдане.
45
3
 
16
 
! Отговори
П.Петров преди 8 години
Едно прилично колело струва 200-300 лева на промоция(евтино колело е около 150 лв), скоростта на придвижване е колкото с автобус, плюс чакането на спирката. За 3-5 месеца се избива инвестицията, без "велоекстремизъм"(каране на дъжд, кал, сняг, лед) може да се кара до 8 месеца в годината.ДГД градския транспорт ! От 5 години съм ги отсвирил, спестете си задушаващата воня в градския транспорт !
44
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе б'ат Бояне, що говориш к'ат не си в час?Имам двама ученика и така и не успях да ги накарам нито веднъж да си купят ученически карти ЩОТО тези карти НЕ СА БЕЗПЛАТНИ!А за децата и 50ст. са си имане!Водил съм ги мойте хубостници за ръчичка 1-2 пъти да си купят карти, но не мога всеки път с тях, а те сами категорично отказват да си дават и малкото пари за гр. транспорт. Но общината смуче и от малкото джобни пари на учениците. Срамно някак си! Но държавата отдавна е мащеха!
43
1
 
13
 
! Отговори
Дедо Гого преди 8 години
До Анонимен 46: Подсещаш ме колега, че е въпрос на време някой етнически българин/българка, да заведе дело в Комисията по дискриминация. Това, което се прави в софийския градски транспорт е "дискриминация по етнос"!!!!
42
1
 
16
 
! Отговори
Дедо Гого преди 8 години
Предполагам това се отнася само за етническите българи. Щото останалите създания са с преференции за безплатно возене в градския транспорт и БДЖ...
41
0
 
22
 
! Отговори
Гост преди 8 години
Сега ще поскъпне билетчето, а догодина ще кажат, че картите ни са най-евтините в Европа и не може такова нещо и те ще поскъпнат. И така нататък, все същите *** оправдания, все същите чиновнически безобразия.
40
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ще увеличат глобата двойно, а събираемостта ще се намали тройно. И без това е трудно да накарат някой да плати, затова гледат да се насочат към проверка на хора от българския етнос. Ама има един предел, дето и по-бедните българи гратисчии няма да могат да платят.
39
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Фандъкова и ГЕРБ проповядва дотиране на едни пътници, за сметка на други пътници, което противоречи на основните принципи на пазарната икономика.
38
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Явно целта на гепаджийте е да ви отучат да ползвате градски транспорт.
37
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това, което трябва да се стимулира е:1/ пътуването с градския транспорт2/ пътуването с редовен превозен документВсичко останало са лъжи на Фандъкова и ГЕРБ като цяло.
36
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ПО ТОЗИ НАЧИН ПРОСТО ЩЕ СЕ УВЕЛИЧАТ АВТОМОБИЛИТЕ В ГРАДА, ЗАЩОТО Е ПО-ЕФТИНО.НА МЕН И СЕГА МИ Е ПО-ЕФТИНО, ЗАЩОТО КАРАМ И ЖЕНА СИ НА РАБОТА И ДЕТЕТО НА УЧИЛИЩЕ И ДАВАМ ПО-МАЛКО ПАРИ, ОТКОЛКОТО БИХ ДАВАЛ ЗА СЪОТВЕТНИЯ БРОЙ КАРТИ, А КАРАМ НА БЕНЗИН.ТЕЗИ, КОИТО СА НА ДИЗЕЛ ИЛИ ГАЗ ИЗОБЩО НЕ МОЖЕ И ПРЕЗ УМ ДА ИМ МИНЕ ДА ДАВАТ ПО ЛЕВ И ШЕЙСЕТ ЗА БИЛЕТЧЕ.
35
0
 
20
 
! Отговори
РАБОТНИК преди 8 години
Как на една услуга не смъкнаха цената и не повишиха качеството тези гербери.Защо само чуваме за увеличение на цените.На нашата спирка няма покрив-като завали и задуха става страшно.Не може само в едни квартали да се правят подобрения,а другите да са забравени.Автобусът е студен,дрънчи яко-и ще искат поскъпване.С моите 500 лв.ще издържам държавните чиновници-плащаме им картите,бензина за служебните им коли,с които ходят на работа.Омръзна ми от беднякада съдират кожи,за да може богатия да богатее.