За ромите във "Виетнамските общежития": Пълна подкрепа!

Ако ги изселят, да им намерят нов дом, иска Илия Илиев от ДРОМ
6 фев 2017 12:10,
158
За ромите във "Виетнамските общежития": Пълна подкрепа!
Снимка: ДРОМ

Подкрепа за ромите в бившите "Виетнамските общежития" и отпор на расовата омраза обеща лидерът на ромската партия "ДРОМ" Илия Илиев.

Той обяви, че жителите на ромската махала са сериозно притеснени от информациите, че тя ще бъде премахната.

Още по темата

Както Dnes.bg писа миналата седмица в "Красна поляна" зрее напрежение заради проект, според който сградите в гетото ще се съборят и на тяхно място ще бъдат вдигнати два нови блока, в които ще бъдат настанени част от ромите.

Проектът е на стойност 10 милиона лева, осигурени от еврофондовете. Ако той бъде осъществен, около една трета от живущите в блоковете роми ще трябва да бъдат изселени. Жителите на "Красна поляна" искат цялото гето да бъде премахнато.

"Твърдо заставаме зад жителите на бившите "Виетнамски общежития" и ще ги защитаваме с всички лостове на българското и европейското законодателство", обяви лидерът на ДРОМ Илия Илиев.

В писмо до медиите той напомни, че жителите в махалата преди всичко са български граждани, които живеят от десетки години там с настанителни заповеди, адресни регистрации.

"Съгласно Конституцията и Европейските норми за Защита правата на човека, нито една институция няма право да им отнеме единствените жилища, ако само и единствено не им бъдат подсигурени други такива за дълготрайно настаняване", обяви още Илиев.

Лидерът на ДРОМ предупреди, че ще сезира прокуратурата за всеки случай, при който различни организации и политически партии всяват напрежение, дискриминация и расова омраза по темата.

"Ще бъдем силен отпор, чрез всички лостове на Закона срещу това", каза още Илиев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още по темата: ромиДромИлия Илиев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
2
 
32
 
! Отговори
български гражданин преди 7 години
Илия Илиев български гражданин от ромски произход но с български имена , всъщност те се преименуват както те си пожелаят
30
0
 
41
 
! Отговори
Факт преди 7 години
90% от тези роми имат къщи по селата така че да се връщат там....
29
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Отнема им кой!? Собственика на жилището. Има причина. В договора си пише. Този договор има точки и под точки. Има анекс към договорите. Ако не му поддържаш дома те гонят. От общинско жилище те гонят, ако доходите ти надхвърлят 390 лева., на член от семейството. Според тях навън има крайно нуждаещи се. Които се нуждаят от това жилище. За да ги гонят от общежитията е нарушен рамковия договор. Нищо чудно да ги е купил чужд инвеститор.
28
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо медиите дават думата на такива сеещи омраза като този от Дром и другия ром бат Сали и Кънчев?Медиите кога ще започнат да назовават нещата с истинските им имена?Каква е тази толерантност към престъпници и нагли крадци?Стига само дразнят хората
27
0
 
38
 
! Отговори
Българин преди 7 години
На мен никой нищо не ми е строил-сам си построих !!!
26
2
 
39
 
! Отговори
Тато из Правец преди 7 години
A за хората от с. Бисер, Хитрино ???!!!
25
0
 
30
 
! Отговори
да преди 7 години
тоя Мазния е такъв защитник на ромите, че те живеят в ***, а той не си знае парите :))))) иначе ги защитавал.. ама от разстояние, де..
24
0
 
37
 
! Отговори
Шyкapия преди 7 години
За ромито - нови блокове за 10 милиона.А за хората от Бисер??Машалла!
23
0
 
43
 
! Отговори
Елемаг преди 7 години
"Съгласно Конституцията и Европейските норми за Защита правата на човека, нито една институция няма право да им отнеме единствените жилища," Съгласен съм умнико,само че те не са единствени защото не са тяхна собственост,капиш?Следователно..на улицата немедленно!!КАзах!!Като си загрижен отиди и виж ЧСИ как отнемат на БЪЛГАРИТЕ в разрез с Европейските норми за Защита правата на човека!!Айде ,да те видя?
22
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Отиваш подаваш заявление в общината, че си с 3 и повече деца. Нямаш доходите 390 лева на член от семейството., и се молиш за общинско жилище.Тези хора са работили, работят на Илиенци и на основание на това им се осигурява това общинско жилище. Това е заварено положение. И като ги изгонят и 100 лева няма от кой да вземат, при вида на общежитията. Явно са се превърнали в коптори. Освен, ако не дойде чужд инвеститор и да направи кравеферма, не зная кой би ги наел. Дори и за символична цена 3.50 лв
21
1
 
32
 
! Отговори
Швед преди 7 години
Ако не ни дава безплатну нову хапартамент - отива си в Индия!!!
20
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И оъкриване на нови работни места. И тяхната страна им отпуска някой лев за бизнес. От къде собствен капитал?! При условие, че 90%от тях идват от дълбоката повинция и селата им едва ли са обозначени на картата. Тези общежития нямат нищо общо с общежитията, закоито кандидатстват млади семейства социално слаби с по 3 и повече деца. С доходи под социалния минимум. Не могат да си позволят да излезнат под наем. И държавата им дава жилища, като социално слаби. Това са програми от Социалното мин-во.
19
2
 
42
 
! Отговори
Пешо* преди 7 години
Нагли, бе!ОК.искат жилища - да се изселят по обезлюдени села с договор за обработка на земя за отглеждане на селскостопански култури на общинска земя. Да им се направи норма колко могат да задържат, другото общината да го дава на социално слаби и в детските градини.Решения има. Решителни няма.
18
40
 
4
 
! Отговори
Чичо митко преди 7 години
Какво толкова, ще им направят два блока и ще си живеят като хората .Сега ревете ,а като санираха само български блокове, не ревахте, нали !
17
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От как им развалиха"калимерата" им е много трудно. Едно е да плащаш символичен наем 100 лева., няма и толкова, друго е да си под наем за 500 лева на месец. Кога на пазара Илиенци имаше сергии плащаха 100 лева месечно. От как го взеха Илиенци и направиха магазини, наемите надхвърлиха себе си. Започнаха да се ориантират в помещения в града със значителен пътникопоток. Станаха си сериозни фирми и започнаха да откриват работни места за клетия и изнемощял българин.Използват целия си ресурс за бизнес
16
0
 
54
 
! Отговори
кин преди 7 години
Имам деца. БЪЛГАРИН СЪМ. Трудно е финансово. Защо на моето семейство не дават безплатен апартамент??? На ония, дето чупят влаковете, които пребиват медици, които обират пенсионери по селата, на тях ли???
15
0
 
26
 
! Отговори
Бай дъ Уей преди 7 години
Кво да им клекнат, те нови блокови за 10 милиона искат да им строят , ония нещяли! Иначе ходим на улицата да подкрепяме румънците!
14
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тия от партия ДРОМ защо само усвояват пари, а не строят нищо за събратята си. С парите които получават от чужбина да им построят законни жилища.
13
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тези жилища са на хората от Илиенци. Трябва затворят и Илиенци. Още навремето им раздадоха жилища и въртяха бизнес на пазара Илиенци. Някои спаха в колите. Сега някои са добре с магазини и под наем квартира. Всъщност всичко им е поднаем. Бизнеса(помещенията) които наемат. Живеят в крайните квартали. Лагера, Хиподрума, Свобода, Константин Величков, кв. Надежда.
12
1
 
28
 
! Отговори
българина преди 7 години
Първо като изсело банката българин, намират ли му нов дом, и второ за унищожаването на държавна собственост същите трябва са в трудови войски да си за да изработят разрушеното