Жителите на "Красна поляна" на бунт срещу ромско гето

Провеждат допитване за събарянето на Виетнамските общежития
Обновена: 31 яну 2017 12:35 | 31 яну 2017 12:31, Камелия Цветанова
42
Жителите на "Красна поляна" на бунт срещу ромско гето
Снимка: Facebook

Жителите на столичния квартал "Красна поляна" от години са подложени на тормоз от страна на легалните и нелегалните обителите на Виетнамските общежития - едно от ромските гета в района.

Проект на Столична община обаче да построи два нови блока за социално слаби на същото място, като събори част от вече почти разрушените, разбуни духовете, предизвика сериозно недоволство и провокира събирането на подписка и провеждане на допитване.

До момента близо 500 души са заявили официално, че не съм съгласни бившата туристическа спалня "Юбилейна", която е до Виетнамските общежития да бъде застроявана, ремонтирана или преустроявана в нов обект, че настояват за премахване на гетото Виетнамски общежития, както и за постоянно полицейско присъствие в района.

Освен това жителите са насрочили за утре вечер провеждане на обществено допитване пред сградата на община "Красна поляна".

Официалното име на т.нар. Виетнамски общежития е  "Селище на строителя". То е строено през 70-те години, за да бъдат настанявани най-вече работници по обмена с Виетнам. Около 1992 година работниците си заминават, оставяйки общежитията в доста добър вид.

Малко след това започва настаняването на нуждаещи се българи и роми.

През 1994 г., когато кмет на София е Александър  Янчулев, е решено всички роми, които живеят по градинки, гари, подлези, да бъдат подслонени във вече празните блокове.

Така че те са получили заповеди за настаняване и сега отказват да се изнесат с мотива, че трябва да бъдат пренастанени и местните власти са длъжни да им осигурят покрив над главите.

Регистрираните роми в 10-те блока са 3500 души, но реално живеят около 5000 души. 

Болшинството са от Кюстендил, Самоков, Лом, Луковит, Видин, и покрай тях идват страшно много роднини, които са без регистрация. Така че никой никога не знае колко са жителите на гетото.

Кметът на района Иван Чакъров обясни преди време, че има решение за  проектиране и изграждане на 2 големи блока зад Виетнамските общежития, които да поемат тези роми, които искат да бъдат интегрирани, които са готови да живеят по правилата.

Старите блокове трябвало се съборят, защото са полуразрушени и опасни.

Опасенията на хората от "Красна поляна" са, че просто броят на ромите ще се увеличи, а те и без това си имат достатъчно проблеми с тях.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А всички други бачкаите цял живот плащаите заемите към банките за да си купите Апартамент.защото са Българи.Докато си изплатите апартамента вече няма да ви радва защото ще мислите вече как да съберете 3000 лв за място на гробищата
27
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако имаме държава събаряи и строи новите блокове с ясни правила 50 наем и да си плащат тока и водата да си пазят държавното имущество или навън кой от където е
26
1
 
5
 
! Отговори
Хаха преди 7 години
Къде са сега "Патриотите" да протестират? А забравих, има два месеца да изборите. Да беше поне малко по-близо до тях. Както беше в Харманли.
25
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Даже и в Алепо е по-лицеприятно и красиво.
24
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До СимоПовече от половината от населението на София по празниците си отива в къщи!
23
0
 
5
 
! Отговори
Аман преди 7 години
До АнонименНе може - не си от кастата на не интегрираните!
22
1
 
19
 
! Отговори
Аман преди 7 години
от тия! Кой и за какво им е длъжен? Раобтят, теглят, кредит, купуват си жилище и го изплащат-като всички нас! Защо трябва с моите пари да осигурявам битието на някакви хрантутници?
21
0
 
16
 
! Отговори
Лотос преди 7 години
Докато строят къщи за 5000 цироми,те ще станат 20000.Хайде панаирите отново.Факти от миналото!
20
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И АЗ ЩЕ СЕ интегрирам БЕЗ ПЛАЩАНЕ НА ТОК,ВОДА И ПАРНО. МОЖЕ ЛИ И ЗА МЕН АПАРТАМЕНТ В НОВ БЛОК ?
19
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Крайзащо фандъкова? нинова завчера обеща - НЯМАШ ЖИЛИЩЕ - ПОЛУЧАВАШ АПАРТАМЕНТ.
18
23
 
10
 
! Отговори
Веско преди 7 години
софетата сте макета до един а маке ли е все е лай*но, така, че там сте един голям кене*ф да ви се*ра в устите ...
17
9
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
кво ромско гето то цялата софия отдавна е гето на гетата, в цяла европа няма такова гето на квото е заприличала софия
16
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тъй джелезо на първия етаж как така не е предадено за вторични суровини. Я колко метал има наоколо. Тези роми какво правят спят ли?
15
20
 
12
 
! Отговори
Симо преди 7 години
софетата сте 400 000 администрацийка *** такива, те ше определят Гражданство за София сякаш тва е ваша територия и вие сте се били за свободата на тая държава, повечето там сте предатели и ***, тия дет разсипахте индустрията на цяла България са софетата администрациийката, в пандиза ше влезете повечето за предатеслтвата дето извършихте спрямо провинцията и цяла България аама нали си получавате заплатките и сте на топло че и рушветчета вземата здраво, то само корупция генерирате там ...
14
25
 
6
 
! Отговори
Симо преди 7 години
до "Правилно" и другите софета..мноу ви порасна раотата ей, винаги провинцията ви е издържала *** такива, то един ром бачка повече от 10софенца , там сте 400 00п администрацийка на държава с население около 7милиона а за сравнение Сащ имат 200 000 администрация, т.е не повече от 20 000 е допустимата администрация за Бг, а останалите сте *** дето провинцията и бизнеса ви плаща запланите, топлото на работното място с компа софта и усло2ията на работа!!! Един ром на строеж бачка а вие не
13
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
АКО ИСКАХТЕ ДА НЯМА РОМИ ДА БЯХТЕ ГЛАСУВАЛИ ЗА АТАКА. НО ВИЕ СИ ГИ ИСКАТЕ И ГЛАСУВАТЕ ЗА ГРОБАРИТЕ И БЕКАПАРИТЕ. Е КОЙ Е ВИНОВЕН ВИЕ ИЛИ НЯКОЙ ДРУГ? КАКТО КАЗВАТ СТАРИТЕ ХОРА. ХЕМ ВИ СЪРБИ ХЕМ ВИ БОЛИ! ЕЕЕЕ РАЗБЕРЕТЕ СЕ КАКВО ИСКАТЕ!
12
12
 
24
 
! Отговори
Правилно преди 7 години
До Съдебна отговорностЗа същото трябва да се допитват до софиянци не само за ромите, а и за всички кандидат-софиянци, които се изписват с десетки хиляди всяка година в столицата. Града се пръска по шевовете вече, а строежите на нови жилищни сгради не спират, не спира и потока от хора посока София...
11
0
 
45
 
! Отговори
dA преди 7 години
Да разбутат гетата и да се махат от там!
10
1
 
48
 
! Отговори
Край преди 7 години
Фандъкова искам три вечери подред да мине сама по тъмно покрай гетото - и после да вземе решение /не през - покрай него да мине пеша/.
9
2
 
32
 
! Отговори
Ratchet преди 7 години
Нямате жилище-държавата ще помогне