Първите потеглиха: Няколко метални блока към музея на соца

Предстои демонтажът на втората група от пластики на паметника пред НДК
5 юли 2017 16:00,
65

Снимка: Булфото

Тежкотоварна техника извози първите демонтирани скулптури от паметника "1300 години България" пред Националния дворец на културата. По обяд опакованите елементи отпътуваха към Музея на социалистическото изкуство, съобщи "Булфото".
Още по темата
Предстои демонтажът на втората група от метални пластики на паметника, дело на архитект Валентин Старчев. Поетапното отстраняване на монумента започна сутринта на 3 юли. Металните пластики бяха отрязани с оксижен, за да бъдат отделени от тялото.

Споровете около премахването на паметника пред НДК са от години. Противниците на монумента смятат, че той отдавна е трябвало да бъде демонтиран, защото се руши и е опасен за столичани, освен това е комунистически и естетически неиздържан. Застъпниците му пък смятат, че по този начин потъпкваме историята си, а премахването му е изцяло политическо решение, като той умишлено не се е поддържал през годините, а вместо да бъде отстранен е трябвало да бъде реконструиран.

Те организираха и редица протести, както и подписка, чрез която се противопоставят на вече окончателно взетото решение. Това обаче не доведе до резултат и разрушаването на паметника продължава. Към гражданската реакция се присъединиха вчера и общнските съветници от БСП. В подкрепа на запазването на паметника се обявиха и Съюзът на българските архитекти и Съюзът на българските художници. Демонстрантите обвиниха общината, че демонтажът на паметника е "вандализъм", а оградата "незаконна".

След нестихващите обществени реакции кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че моментът за реставрация, за укрепване на паметника "1300 години България" отдавна е отминал. И това не са емоции, това не била оценка за художествената стойност или за идеята на автора, а необходимост.

Тя допълни, че дефектите в конструкцията са се появили няколко години след неговото изграждане и за това свидетелстват доклади на тогавашния директор на НДК.

"Решението е за демонтаж на фигурите и за отстраняване на опасната конструкция. В случай, че някой пожелае да възстановява паметника, той първо трябва да бъде отстранен и след това възстановен", каза още кметът.

70% от софиянци не искат паметника пред НДК, пък заяви общинският съветник от РБ Стефан Марков пред bTV.

"Софиянците не го искат, не можем да се съобразяваме с прищевките на БСП. Това не е величието на България, което да искаме да покажем на цяла Европа по време на председателството на ЕС", категоричен бе той.

"Паметникът не само е изгубил посланието си за величие, но е опасен за минаващите граждани и трябва да бъде демонтиран. Това в никакъв случай не означава, че ще бъде разрушен. Плочите, които имат културна стойност, се демонтират, съобразно всички изисквания и се транспортират до НИМ, където ще бъдат съхранени", добави още Марков.

Основната идея е пространството около НДК да е безопасно за минаващите деца и граждани и да бъдат възстановени плочите в памет на загиналите воини за България, каза той и добави, че носталгията по миналото не бива да спира подобряването на средата.

На негово място се очаква да бъде възстановен паметникът на загиналите от 1-ви и 6-ти Пехотни полкове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
12
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
Шмайзерът... - на Копринка - немедлена...
16
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Мястото им беше в Кремиковци, но го закриха."Стомана Перник още работи. Да ги карат направо в пещите.
15
15
 
6
 
! Отговори
СРАМ!!!!!!!!!!!!!!! преди 6 години
Този паметни трябва да бъде запазен!!! Няма нищо общо с комунизма. А паметници като този на съветската армия, Аляоша и всички комунистически творения може да бъдат спокойно бутнати!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
14
3
 
21
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
До СРАМ!!!!!!!!!!!!!!!Браво на Фандъкова... - че ни избави от тоя СРАМ!!!!!!!!!!!!!
13
3
 
24
 
! Отговори
Облекчение преди 6 години
Качете на Бузлуджа тия грозотии, да си ги гледат плебеите като се събират там на кебапчета и бира...
12
3
 
12
 
! Отговори
ист преди 6 години
Мястото им беше в Кремиковци, но го закриха.
11
19
 
5
 
! Отговори
СРАМ!!!!!!!!!!!!!!! преди 6 години
Фандъкова, за дупки и асфалт ли трябва да се отделят само пари. А за история? Няма оправдание, вината е ваша... Нещото, с което може да се гордеем, че сме най-старата нация в Европа, сега не може да го покажем, на най-важния площад в Българи! Мразя комунизма, но този паметник няма нищо общо с него! Една от първите модернистични торби в България, показваща най-великата история в Европа!
10
1
 
16
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
А оня дето размахва шмайзера... - докога ще го търпим...
9
19
 
5
 
! Отговори
България 1300 преди 6 години
Съюзът на българските архитекти и Съюзът на българските художници са излезли с декларация в защита на паметника! Това е достатъчно условие той да бъде запазен!Това е едно модернистично произведение, което няма нищо общо с комунизма. Символизира най-дългата история в Европа, на най-големия ни площад! Сега хората, които посещават родината ни, няма как да разберат, че сме най-старата нация в Европа! Фандъкова да се поправи незабавно!!! Не може да няма пари за този паметник, срамно оправдание!!!
8
1
 
15
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
Бузлуджа очаква... - Евгени Бакърджиев...
7
22
 
5
 
! Отговори
RZ преди 6 години
Паметника е 1300 години България, не е комунистически, не е с пропагандна цел, а освен това докато имаше черен мрамор беше доста красив и внушителен. Уви българина явено му е в природата да е късопаметен, злобен и вместо да гледа към бъдещето да се опитва да промени и заличи миналото. Но всъщност какво ли се изненадвам на народ избрал си Царя и 3 пъти Бойко като алтернатива на това така омразно БКП/БСП... от трън та на глог... *** това е когато народа е *** държавата е слаба, корупцията силна
6
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Скрап изложена в музей...
5
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да минат да натоварят и *** после...да не се налага да го взривяваме и да викаме макароффф да си разчиства бок.лука после!
4
22
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Софиянци не заслужават този паметник. Трябва да им се отнеме. На тях им трябва един голям паметник на Рейгън на мегдана, като колос над НДК-то.
3
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички държави от бившия соц блок си разрушиха комунистическите паметници и си изгониха комунистите от властта, само нас още ни управляват *** с партийни книжки, поднасяме цветя на съветски паметници и даже си направихме музей на соца.
2
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЗЗЗбогом бо.клуци! Както "правилно" изписваше думичката червения министър на кОлтурата стефчУ данаилоффф
1
5
 
27
 
! Отговори
Идеалист преди 6 години
Най-после. Да се върнат старите паметни плочи. Този паметник, беше грозен и се маха не по причината, че комунистически. Просто беше грозен!