Паметникът – свален и съхранен. Да не ни изложи пред европейците!

Металните пластики ще бъдат изложени в НИМ, увериха от Столична община
4 юли 2017 10:46, Боряна Павлова
108

Демонтирането на паметника "1300 години България" е в разгара си. Пластиките от него ще бъдат внимателно свалени, транспортирани, съхранени и изложени в Националния исторически музей. Това каза столичният общински съветник Михаил Владов пред репортерът на Bulgaria ON AIR Асен Манасиев.

"Паметникът е наистина опасен и трябва да бъде премахнат. Монументът може да ни изложи пред европейците. На негово място ще бъде възстановен паметникът на загиналите от 1-ви и 6-ти Пехотни полкове", добави общинският съветник Стефан Марков.

Още по темата
Владов и Марков посочиха, че Столична община ще вземе нужните мерки да обезопаси процеса по демонтаж на паметника "1300 години България".

След дългогодишна сага вчера започна демонтирането на паметника пред НДК. В последните няколко години решението паметникът да бъде премахнат беше на няколко пъти обжалвано. В защита на монумента се изразяваха творци и артисти, организираха се подписки и групи в защита на паметника.

Монументът от години разделя хората на две противоположни позиции. Онези, които искат паметника да остане смятат, че монумента умишлено не е поддържан, а нарочно докаран до рушащото си състояние.

Противниците на паметника "1300 години България" пък са категорични - той отдавна е трябвало да бъде демонтиран, защото се руши и е опасен за столичани, а е и естетически неиздържан.

В крайна сметка беше решено, че бронзовите пластики, дело на професор Валентин Старчев, ще бъдат съхранени в Националния музей, а монумента премахнат, защото възстановяването би струвало прекалено скъпо.


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
0
 
2
 
! Отговори
Шоп преди 3 години
Паметникът беше абсолютна грозотия.
По същество не паметник, а куп бетон и падащи гранитени плочки.

Сега изкоренете и гьотверена от пред Парламента.
99
2
 
2
 
! Отговори
Иван преди 3 години
То и Айфеловата кула са я считали за грозна.
98
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен

До №102

Това не е паметник ! Това е седмоглав петоххх! И братята шведи не го искат за вторични суровини! Те давай пример с Италия, защото там е абсурдно такова соц.недоразумение да седи в центъра на столицата им!
97
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Моето мнение няма да е партийно и няма да вземам ничия страна в споровете. Ще кажа само, че паметник, какъвто и да е, и на която и част от историятада принадлежи, следва да бъде пазен и поддържан. Представете си Италия, Испания или която и да било друга стара държава, така да си разрушаваха паметниците и църквите заради едно или друго историческо събитие? Звучи абсурдно. Те нямаше да имат никакви паметници тогава. Стига с тази варварщина особено по отношение на паметниците.
96
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А, значи са ни много паметниците и затова го махаме тоя, така ли?
Ако дойда и ти демонтирам къщата тухла по тухла и сложа тухлите в някой склад, значи не съм ти я разрушил, а?
Паметника на пехотните полкове, добър предтекст. Те комунистите го махнаха, защото не си обичаха армията.
Братлета, доводите са ви като на 2-годишни дечица, които лъжат за да им купят играчка.
95
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Точно по диагонал на този паметник е паметникът на Алеко. Съмнявам се да си го видял, все пак се иска идване до София, а партиен транспорт явно нямате.
Контрастът между двата паметника е огромен. Ако Петокрилия въплъщава идеята ти за 1300 години България, значи има нещо сбъркано в теб. Точно на другият полюс е вперилият поглед към Витоша Алеко, а до него пътническият му куфар и указателните табели към различни градове - супер много символика и то разбираема.
94
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега е ред на Моча!
93
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този паметник е 1300 г. България, махайки го те показват, че не ги вълнува България. Бедни и жалки душици. Защо не бутнат и НДК нали и той е строен от онова време, ама си разполагат удобно з.адниците там. Безродници
92
5
 
7
 
! Отговори
shrek преди 3 години
След като със закон комунизма е заклеймен, като престъпен режим е време и всичките му символи и паметници на армията окупатор да се изринат на ***.
91
2
 
3
 
! Отговори
Баце преди 3 години
Сега трябва да сложат нова измишльотина - паметник по случай 10 год в ЕС.
90
4
 
6
 
! Отговори
Дръж се малко преди 3 години
Кое точно е рушене бе *** ??
Ще бъде възстановен разрушения през комунизма паметник на пехотните полкове. Паметник на БЪЛГАРИ дали живота си за БЪЛГАРИЯ.
А комунистическото недоразумение все пак ще бъде съхранено. Къде видя разрушаване ?
89
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Братлета, продавате животите на децата си за жълти центове
88
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво. Стигнахме до там, че вместо да правим паметници, рушим съществуващите.
25 години без поддръжка и статуюята на свободата щеше да е опасна. Защо никой не спомена варианта да се ремонтира?
А, и българите може да не умеем да правим паметници вече, но умеем да критикуваме съществуващите. 1300 години бълария комунистическа глупост, а? Ако не бяха комунистите бг щеше да е на 2.5 мандата, а?
87
1
 
1
 
! Отговори
Вуте преди 3 години
До Нане
в тоалетната дето е два лева. на посещение. НалЕ ставаме европейци!
86
2
 
5
 
! Отговори
памет бг преди 3 години
Известни са и да се потърси отговорност на тези които премахнаха паметника на загиналите от 1 - 6 Пехотен полк, двукрилия деветоъгълин пето..ник да се монтира в чинията на бузлуджа и се възстанови името на връх Хаджи Димитър.
85
1
 
6
 
! Отговори
Нане преди 3 години
Абе дека че пикам я сега?
84
2
 
9
 
! Отговори
ангел преди 3 години
Ей , най-после , не само е опасен , но беше направо грозен !
83
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Do Ирина Дочева

Това което са ти казали тогава си важи и днес!***
82
2
 
5
 
! Отговори
456 преди 3 години
Такава глупост в центъра на столицата само в Бг може да има. Супер е наименованието по повод 1300 години , комунистическа измислица. Питайте софиянци знаят ли кога градът влиза в предлите на България , едва ли знаят. По добре ще е на този човек да направят паметник, а пък и респект ще носи..срещу престъпниците..
81
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нямам търпение да сложват плочите! Още първата вечер ще съм там с боя в ръка! Вече се вълнувам