Щастието причинява смърт. Веганизмът – алтернатива на насилието

Протест за забрана на кожодерската индустрия се състоя отново пред МЗХГ
Обновена: 31 авг 2017 14:50 | 31 авг 2017 14:45,
183

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Пореден протест за забрана на "кожодерската" индустрия и срещу промяна на "Наредба №2" - за условията за отглеждане на космат и пернат дивеч в животновъдни обекти, започна пред Министерството на земеделието.

Още по темата

От "Български вегански съюз" обясниха, че искат да бъде прекратена дейността на фермите за американски норки в България, които, според тях, са нелегални, тъй като американската норка не е включена в тази наредба.

Те посочиха още, че американските норки са инвазивен вид и ако бъдат пуснати в нашата природа, това ще унищожи много видове.

По думите им, сдруженията са лишени от правото да участват във вземането на решения и проектът за изменение на наредбата се изготвя без знанието на неправителствените организации.

Според Никола Донев животновъдната индустрия е най-отговорна за замърсяването на планетата, а 80% от горите се изсичат заради производство на фураж за животновъдната индустрия.

"Животинските продукти ни разболяват, ние сме плодоядни, не сме всеядни или хищници", смята той.

Председателят на "Български вегански съюз" отбеляза още, че животните са затворени във ферми, където се експлоатират през целия си живот и това е ненужно насилие.

Според Владислав Иванов проблемът е, че не си представяме животните като живи същества, а като храна и забавление.

"Не е нужно да избиваме животните, за да носим тяхната кожа, като ги убиваме за спорт или ги поставяме в клетки", каза той и призова да спрем да делим животните на домашни животни и на храна.

Петя Богданова, която е веган майка и бебето й също е веган, обясни, че веганството в основата си е философия на ненасилие. Насилието е неприемливо в обществото, коментира тя и призова да възпитаме децата да уважават живота.

Майката отбеляза, че ако е правилно планирано, този вид хранене може да е здравословно за хора от всички възрасти.

"Този начин на живот е най-логичният и най-здравословният", е мнението на Емил Димов, който се занимава с бодибилдинг. Според него всички необходими вещества могат да се получат от растителната храна и това не пречи на мускулната маса, нито на спорта.

Това е вторият протест-демонстрация срещу отглеждането на животни за производство на кожи, проведен този месец в столицата и организиран от сдружение "Български вегански съюз", като първият се състоя на 24 август на същото място.

В Лондон, Рим и Букурещ също се подготвят акции пред българските посолства срещу кожодерската индустрия с искания към държавата да наложи тотална забрана на "кожодерството" в Република България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
0
 
7
 
! Отговори
ХМ преди 6 години
Тези са бетер онази секта от близкия изток!Лудите си се организират ,ама чак толкова претоплена манджа с нови мантри!Всичко това съм го виждал в 80 те години ,имаше и аеробика тогава ,сега може да е фитнес.Повечето ми мязат на недохранени и болнави ,психиката им ми е малко размътена и почвам да си мисля ,че мозъка им отделя хормони дето ги държат в състояние на наркоза,а липсата на месо в силна абстиненция с изявена агресивност.Болеста веганизъм е като модата с анорексията -ТОЧКА!
110
1
 
8
 
! Отговори
Вего преди 6 години
Суджука също е растителна храна и се консумира в големи количества
109
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до 110Както искаш ги яж, ако искаш и живи ги яж животните, ако искаш яж парчета от труповете им - мен какво ме интересува, казах ти да правиш каквото ти харесва, какво ми подскачащ и си седнал да ми се обясняваш, яйде много ти здраве...
108
0
 
8
 
! Отговори
Венета преди 6 години
А пък аз направо в нивата ги родих близнаците и те веднага се шмугнаха в шубраците и още не знам къде са ама са живи и здрави и най-вече щастливи. Сега си кърмя две козички и много им се радвам.
107
1
 
6
 
! Отговори
до 110 преди 6 години
ХахахахахаххаТи какво предлагаш последно живи ли да ги ям, или да ги убивам хуманно и тогава.Я си изяснете с "Имама" на сектата как точно неверниците да хапват, труповете на животните.Абе вие да не ядете от веселите зеленчуци?Фотосинтезирай! Отворко ще ми папка каши от морковни трупчета!Психодиспансера ви очаква!
106
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименСАМО ТИ СИ МИСЛИШ ТАКА
105
1
 
9
 
! Отговори
Маричка Купенова преди 6 години
Аз моето дете като го родих и след три месеца го пуснах в градината и то си е още там, пасе си тревицата и вече нямам проблеми с косенето. Хубаво е да си веган.
104
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Растителната храна която се използва средно за да се угои животно само за 1 кг чисто месо за ядеме, ако се изполва за храна на хора след като се засеят площите с подходящи за хора култири може да даде добив който е еквивалентен хранително на няколко килограма месо."----------------------------САМО АКО Е ГМО!
103
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до 100Браво. Ами яж парчета от трупове на умрели животни щом ти харесва.
102
0
 
9
 
! Отговори
Зайо Байо преди 6 години
Откакто се пръкнаха веганите ми опасоха зелките и морковите. Зайчетата ми умират от глад а тия щастливци стават все по лакоми.
101
0
 
7
 
! Отговори
АЗ преди 6 години
Този г-н Донев нас ли прави на глупави, или той самия не е чел достатъчно за да знае че още от праисторически времена човек се е хранил разнообразно ( събирал е корени и е убивал с оръжия изработени от камък, като кожата е използвал за дрехи).Що за наглост и безочие да казваш на другите как да живеят, дали да ядът месо, яйца или овес и царевица. Моля тези хора веднъж за винаги да престанат с глупостите
100
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе вегани, майките ви като са ви откърмили с мляко ли са го направили или със соев бълвоч?
99
1
 
7
 
! Отговори
Величко преди 6 години
Бойко Борисов също е от нас. Той не яде суджуци.
98
0
 
10
 
! Отговори
Катрин преди 6 години
Аз пък искам да кърмя в мола
97
0
 
5
 
! Отговори
до 100 преди 6 години
Браво !Овес,леща,боб!Ти без мръвка тоя живот е скучен.А и с толкова газове ще замърсим с въглеродни емисии!Стига бе хора ,да не ядем месо ,а да хапваме гено модифицирана соя с генома на крава хахаххаЕко кожа от деривати на петрола вместо естествена.Нещата са си добри такива каквито са ,аз за толкова години научих ,че всяка нова промяна е по-зле от статуквото.
96
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А СВИТИЯ ЮМРУК НА ПЛАКАТА НЕ ВИ ЛИ НАПОМНЯ ЗА ЧОВЕКОЯДЕЦА СОРОС
95
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като защитник на животните, съм съгласен с някой неща, но има и нещо другоХиляди хектари гори изчезват, за да им съдят соята или подобни неща които те консумират. Там измират много животни, и вредят на природата. Понеже е мода и видяха в него добър бизнес, масово се сече точно заради това. Така че ако си мислиш като гризеж марули, че не вредиш на природата и животните, много се лъжеш.
94
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много ме дразнят всякакви, които налагат собствените си възгледи като единствени, правилни всемирни истини, норми и закономерности, а всичко извън тях заклеймяват като погрешно, назадничаво, опасно и зло. Не приемам формата на изразяване на тази организация, не виждам ползата от нея и откровено смятам, че нанасят повече вреда отлколкото полза по отношение промотиране на здравословно хранене или защита на животните.
93
1
 
6
 
! Отговори
до 75-ти преди 6 години
А ако всички бяха като теб изцяло тревопасни, щяха да консумират много по-големи количества растителна храна и да причиняват не двойно а тройно "страдание" наоколо за да не се гътнат преждевременно от липса на нутриенти, но този факт едва ли ще ти влезе скоро между ушите... Аман от пациенти!
92
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
95 Остави го тоя *** той си мисли че със сачми ще убиеш прасе..да ако го улучиш в окото. Той вуйчо ми стреля едно прасе в главата с Макаров точно в десятката и куршума рикошира и на прасето нищо му нямаше. Толкова твърд череп. А ако го стреляш със сачми само го раздразваш.