Ценови "балон" в София няма! Двустайните с ръст до 70%

Най-търсени локации: бул. "Черни връх", "Редута", "Младост" 3, Център
Обновена: 20 сеп 2017 10:43 | 20 сеп 2017 09:00, Екип на Dnes.bg
170
Ценови "балон" в София няма! Двустайните с ръст до 70%
Снимка: flickr

До 70% е ръстът в цените на двустайни имоти в София за последните 4 години

Проучване на офертните цени за продажба на двустайни апартаменти в един от най-големите български портали за имоти imoti.net показва, че плавният ръст от 5-10% на полугодие вече формира общо покачване от 50 до 70% за някои райони на столицата в рамките на последните 4 години.

Тенденцията се наблюдава в кварталите с подобрена инфраструктура - обновени пътни артерии, изграждане на метростанции, ново строителство и др.

Засиленото търсене на имоти там предполага и по-високи цени в предлагането им. Клиентите се ориентират не само към придобиване на имот за живеене, но и към покупка с инвестиционна цел.

Двустайните апартаменти продължават да бъдат най-търсени от млади новодомци и от хора, които инвестират в имоти заради по-високата доходност при отдаването им под наем, затова промяната в цените им е показателна за цялостното раздвижване на пазара на имоти.

Ценови "балон" в София няма! Двустайните с ръст до 70%

Най-голям ръст в цените за двустайни имоти се наблюдава в района около новите метростанции на бул. "Черни връх" и мол "Парадайз" -  70%. Според брокерите основната причина за увеличението е подобрената инфраструктура.

Престижният район "Лозенец" не успява да възвърне високите нива на цените от 2008 г., когато квадратният метър на нелуксозно двустайно жилище е бил на цена 1900 - 2000 евро. Днес статистиките показват, че изменението в последните 4 години е само 35% нагоре.

Кварталите, в които цените днес са по-високи, отколкото в периода преди кризата, са "Хладилника", "Редута", "Младост" 3, идеален център.

"Добра локация, удобни комуникации, спокойствие, сигурност и близост до важни обществени заведения определят тези предпочитания", обобщават брокери.

Най-малък ръст в цените на двустайните апартаменти през последните 4 години отбелязва Студентски град, но в същото време там нивата са далеч под тези през 2008 година.

Относителната устойчивост на цените агенциите обясняват с непрекъснатия интерес към имотите в този район, предвид тяхната доходност.

"Повишаването на цените на имоти в този четиригодишен период е плавно, не е изкуствено и не може да говорим за балон. То е в резултат на повишеното търсене, подобрената инфраструктура и изгодните ипотечни кредити. Не се очаква по-голямо повишение в цените, тъй като те трябва да отговарят и на възможностите на българския купувач, за да се осъществяват сделки", коментира мениджърът на Imoti.net Снежана Стойчева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имам позната полубългарка - полушведка. Иска да живее в България, най-вече заради хората тук, но винаги когато го закъса финансово се връща там за няколко месеца и се хваща на всякаква работа, за да спечели пари и да се върне пак тук. Пробва да работи тук на българска заплата при български работотдател, но не издържа и 3 месеца и пак замина за Швеция.
108
0
 
7
 
! Отговори
Georgi преди 6 години
До до суджукаСкай мол - голям ?! КАжи чесно :)
107
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен109Ми не, не ми казаха това понеже си имах собствен апартамент на Оборище, наследен от дядо ми и в който 45 год са се ширили разни соц ***. Та исках да кажа, че не е задължително да се жевее в столичния град. Има по-евтино във Валенсия, в Гърция, както каза някой.
106
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма как да се сравняваме със скандинавците, защото условията в които живеем не са равностойни. Вземете един скандинавец, израстнал там и го пуснете да живее според нашия стандарт, с нашите заплати, цени и т.н. и тогава анализирайте поведението му. Ще бъде коренно различно, откокото ако си живее там.
105
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Като нямаш значи нямаш и това е. Значи не си достатъчно кадърен че да имаш."На теб това ли ти казаха родителите ти, когато стана на 18? Не сме достатъчно кадърни да плащаме за образованието ти и за квартирата ти в София. Затова трябва да работиш, а не да учиш.
104
3
 
11
 
! Отговори
друг преди 6 години
До108 По-скоро ти трябва да си избиеш от главата идеята че щом нямаш трябва да си умреш в недоимък. Държавата е "недоразработена" и предлага хиляди пазарни ниши. НО трябва мозък за да се развият.
103
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен95Абе кой ти е втълпил че трябва да оставяш нещо на децата си? Бедни ще се родят и бедни ще си умрат. Крайно време е да си избиеш от главата социалистическата уравнивиловка. Като нямаш значи нямаш и това е. Значи не си достатъчно кадърен че да имаш.
102
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 102 Изсмукваш оправдания от пръстите си. Без значение дали колата е Мерцедес последен модел или Опел Корса втора ръка, е скъпо да имаш кола при скандинавците. И не заради самия автомобил а заради застраховките. Останалите ти аргументи са със същото качество - на човек който не е живял там и не е видял за какво става дума, но за сметка на това е седнал да се оправдава
101
18
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 95Ми като нямаш пари, няма да правиш деца, бе. Елементарно е. Има предостатъчно хора в София, може да се мине и без твоите деца.
100
2
 
31
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Обикновеният българин не познава много други възможности за инвестиция, ако въобще сметнем да хвърлиш 100 хил. евро в курийка, от която да чакаш да забогатееш. Брокерчетата се възползваха от ниските лихви и наивността на някои хора. Презастрои се пак, но до средата на 2018 балонът силно ще се спука. Казвам го без да имам интерес от това, но ще е факт. 10 години от 2008. Цикличност.
99
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
1. "Скандинавците вземат 10 пъти по-висока заплати. НО! Изплащат ипотеките си по 30 години." - С по-ниски лихви по кредитите са ги разсрочили за по-голям период.2. "Само семейни хора могат да си позволят коли" - Тук само богаташите могат да си позволят, колата, която си купува скандинавеца. 3. "Сменят работата си през няколко години" - Защото има контрол на рабоотодателите и няма сив бизнес. 4. "Излизат предимно петък и събота." - Защото времето там нито е слънчево, нито е топло.
98
2
 
33
 
! Отговори
цц преди 6 години
Един познат си купи апартамент във Валенсия. 98кв, чиста площ (2 спални, 2 бани), с подземно парко място за 140к евро. Обзаведен, не хипер лукс, но напълно достатъчно да се отдава под наем. Доколкото разбрах, апартаментът се намира в непосредтвена близост до метро, на 2 спирки от баш центъра и на 10мин пеш от Градът на изкусвата и науката. Чрез агенция го пусна под наем за 850 евро на месец. Данък печелба нз колко е, но къде ти Валенсия къде Софето с цени от 1500 евро за кв метър и нагоре. Марш
97
0
 
25
 
! Отговори
дърт преди 6 години
До Анонимен 96От кога на чиста спекула се казва търсене и предлагане?
96
21
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За съжаление балонът няма да се спука. Може да има слабо временно понижение на цените, но после пак ще продължат да се повишават.
95
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Скандинавците вземат 10 пъти по-висока заплати. НО! Изплащат ипотеките си по 30 години. Само семейни хора могат да си позволят коли - останалите са с колелета. Пътуват по 30-40 Мин до работа въпреки че задръстванията са рядкост. Сменят работата си през няколко години -постоянно се учат и адаптират. Излизат предимно петък и събота. А *** тук искат да си изплатят апартамента за 10 години. Коли. Кафенета. Подсигурена работа
94
7
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
кой ще купи имот в София ? Трябва да си луд за да купиш имот в София, ако имаш пари ще купиш в Гърция, Испания или някъде на морето. Хората, които работят в София и имат нужда от имот - нямат пари. Спекулантите прекупвачи вече ги няма на пазара. Така, че другарки и другари ... не се напъвайте излишно с платените статии.
93
23
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Селяни, цената се определя от търсене+предлагане+спекулираме. Заплатите ви не влизат никъде в това уравнение. Набиите си го в главите и спрете да пишете глупости
92
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
и няма време за такива утопични мисли като да тръгне да си купува жилище.Който има деца, други мисли са му в главата. Като се пенсионира и не може дори да си плаща наема с пенсията, кой ще го издържа? Какво ще остави на децата си наследство? Дълг от наеми и кредити?
91
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"" ... коментира мениджърът на Imoti.net Снежана Стойчева. ""................Доста хора се опитват отново да раздуват балона на имотния пазар в София, но паричките и усилията им ще отидат на вятъра.
90
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Точно затова съм написал, че наемите са ниски.А ако бяха по високи, кой щеше да живее в София, при поожение че цените на имотите в близката провинция са с 30-50% по-ниски? Кой ще си позволи да плаща 600 лва наем в София за двустаен, при положение че в Перник например ще плаща 250 лева за същия или направо да си го купи за 26 000? Не наемите са ниски, а цените на имотите са прекалено надути в Софето.