Фандъкова поиска: Дондуков довършен с асфалт, не с павета!

Експертен съвет от Министерство на културата ще умува може ли
20 сеп 2017 14:45,
94
Фандъкова поиска: Дондуков довършен с асфалт, не с павета!
Снимка: архив, Bulphoto

Столичният кмет Йорданка Фандъкова поиска специализираният експертен съвет на Министерство на културата да разреши ремонтът на бул. "Ал. Дондуков" да бъде завършен с асфалт, а не с павета, както Националния институт за недвижимо културно наследство беше задължил Столичната община.

По подобен начин в края на август в последния момент беше получено и разрешението за полагане на асфалтова настилка – вместо павета, по столичния бул. "Прага".

Още по темата

В официално писмо до Министерството на културата Фандъкова отбелязва, че след решението на Националния институт за недвижимо културно наследство ремонтът на бул. "Ал. Дондуков" е разделен на две части.

"Първата, в историческия център, която води до Ларгото и до бул. "Цар Освободител" вече е реконструирана с гранитен паваж", отбелязва Фандъкова.

От 15 септември започна изпълнението на втория етап – от ул. "Г. С. Раковски" до бул. "В. Левски".

"Този участък е заключен между улици, които са асфалтирани, част от него и в момента е асфалтирана, а след него бул. "Дондуков" продължава с изпълнена изцяло асфалтова настилка. В участъка автомобилното движение е интензивно и при изпълнение на асфалтова настилка ще понижим чувствително както нивата на шум, така и запрашаването", се посочва в аргументите на столичния кмет. 

Освен това отсечката от булеварда между ул. "Г. С. Раковски" и бул. "В. Левски" е отдалечена от традиционните исторически туристически маршрути в центъра на София, се казва в писмото на столичния кмет. 

"До момента Столичната община се съобрази напълно с всички бележки и становища на НИНКН. За втората част от реконструкцията на бул. "Дондуков", която е по-отдалечена от историческия център, молим експертния съвет на Министерство на културата да разгледа отново аргументите ни за промяна на настилката", се казва още в писмото на Фандъкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още по темата: асфалтдондуковпавета
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
1
 
6
 
! Отговори
Аман от селяния преди 6 години
Тоя град се е развивал и управлявал добре само от хора които са се родили и живели в него, най-малкото защото по неволя са наясно с проблемите му и живеят с тях. Крайно време е кмет на София да може да бъде само човек който е роден и израснал тук.
83
0
 
6
 
! Отговори
Невероятно, но факт преди 6 години
*** самоковска е получила прозрение.
82
0
 
3
 
! Отговори
Joko преди 6 години
Сетила се Мара да се побара !
81
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 78Мале, голема мисъл, големо нещо.
80
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 80И според кого е тая истина, щото всички факти в България сочат обратното.Селяните се радват точно на павенца, на калдаръмчета и други подобни настилки, които им напомнят вкъщи, на селу.Останалите хора искаме да караме, без да ни се чупят колите и бабите ни да могат да пресичат, без да си чупят глезените, мерси.
79
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 81Дядка, вече сме 2017-та, свери малко часовника, не може вечно да се живее в миналото.
78
1
 
3
 
! Отговори
3M преди 6 години
Веднага да махате всички павета! Нещастниците, които ги наложиха да влизат в затвора доживот!
77
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Понеже паветата са много гадна настилка след 1989г.сумати танкери превозваха павета по Дунав към Германия и Австрия.Тогава един "бизнесмен"се кахъреше,че били много тежки и не можел да товари по много,а ония плащали доста пари но за бройка.
76
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Истината,е че паветата са по- добрата настилка.Но това селяните няма как да го знаят.Обаче трябва да се поставят професионално.Павьори вече няма.Второ полагането на асфалт е по лесно и се краде повече.Трето паветата като ценна суровина отиват във вилите на управляващите от ГЕРБ.Преди при всеки ремонт се крадяха по малко и разреждаха,сега Фъндъкова краде на едро по цели булеварди.Нека покажат къде отиват хилядите павета.Ако смеят.
75
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А ако имаш очи и уши ще можеш и да разбереш истината а ако имаш кола още повече. Стига тролеите.
74
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За да разбереш защо паветата са по-добри от асфалта трябва и да умееш да мислиш, а това явно не се удава на много хора.
73
1
 
11
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
Вън от кметството!Стига фокуси,стига цап-царап.
72
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Фандъкова : Махам павететата защото Бат Боци Суджука каза, че от тях не можело да крадем !
71
1
 
11
 
! Отговори
Az преди 6 години
Иска асфалт , защото много скъпо излиза с павета и ако трябва чак до бул. Левски да се редят, няма да остане за крадене.
70
9
 
15
 
! Отговори
Тъпи преди 6 години
Черен асфалт-печка през лятото ,тогава не се оплаквайте колко е топло през лятото.Гранитните павета и дърветата охлаждаща София
69
14
 
16
 
! Отговори
софиянец до анонимен преди 6 години
Лично аз застъпвам мнение да се разкарат скапаните павета ! Може да живееш ОКОЛО Дондуков, но не и на САМИЯТ Дондуков ! Събуждаш се значи нощем и се чудиш, корейците ли прелитат с ракета над София или автомобил тропка по павенцата ! Освен визията, която изобщо не искам да коментирам, освен прахоляка има и ШУМОВО замърсяване ! Пак ти казвам - павирай си апартамента ако искаш !
68
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Видя се, че "наш'те" 'ора не могат да редят павета, та затуй павета.
67
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Пак ли?!Селчо, стига писа от нови профили. Не си от София, всички, които живеем в непосредствена близост до павирани булеварди, изпитваме силна неприязън към тях, това е. Незачитането на чуждото мнение е една от най-видните селяндурски черти, отивай си у родния край.
66
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Данче, смени професията с тротоарна труженичка! Тогава може и да разбереш, че и златни да направиш улиците, до тях трябва да има и тротоари!!! Дано следващият кмет да върви по земята, та да помисли за пешеходците! Между другото, полегналите полицаи са само издръскан асфалт ...
65
11
 
19
 
! Отговори
Пак ли?! преди 6 години
Тук едни дето вчера са се преселили в София, ако са налазили форума. Е, ще трябва да ви открехна, че ще трябва да поживеете поне 50 години в София, за да посвикнете с новите за вас неща. Паветата са едно от тях. Друго ново за вас е, че софиянци караме значително по-нови коли от вас и не се състезаваме кат вас пияни по улиците у булевардите на София, за да ни пречат паветата.