Абсурд в XXI в.: Без достъп до дома, оградени като в концлагер

Живущите в столичния комплекс "Витоша парк" в безизходица
28 ное 2017 11:30, Александър Попов
132

В нелепа и абсурдна ситуация - да не могат да влязат в домовете си, изпаднаха жителите в затворен комплекс "Витоша Парк", намиращ се до лифт "Симеоново" в София.

В комплекса са 9 блока и тук живеят хиляди семейства с малки деца. За да бъде издаден акт 16 на един обект той трябва да има осигурен път от общината, през който да минават свободно живущите.

"Ние обаче сме заложници в собствените си апартаменти, защото достъпа ни бе прекратен заради паркинг стопанисван от "Въжени линии" АД или лифт "Симеоново". Това е пълен абсурд в двадесет и първи век ние да нямаме достъп до домовете си", сигнализира една от живущите в комплекса Ваня Кирова.

"Комплексът е пуснат през 2006 г. и не е построен път от общината заради безсрочен договор между фирмата собственик и фирмата за поддръжка. Ние внасяме всеки месец доста високи такси, а в момента се оказахме заградени с мрежи като в концлагер. Има хора на хемодиализа, семейства с малки деца, не можем да излезем. Тук живеят 400 семейства. Едната фирма казва, че не е плащано от месеци, другата твърди обратното. Ще се борим докрай да излезем от тази кошмарна ситуация", коментира пред Dnes.bg друг от живущите. 

От район "Витоша" пък заявиха, че става въпрос за спор между частни субекти, в който общината не може да вземе страна. От общинската администрация припомнят, че теренът, върху който е изграден комплексът, не е в регулация и разрешение за строеж е дадено от тогавашния главен архитект на столицата.

До този момент достъпът до комплекса е ставал по силата на договор за право на преминаване между строителния инвеститор и "Витоша ски".

"С анекс към този договор за осигуряване на временно право на преминаване е коригиран договорът, по-точно е допълнен, и там пише, че договорът е валиден до учредяването на постоянно право на преминаване от Столична община", посочи Павлина Милошева, адвокат, представляващ живущите в комплекса пред bTV.

Вчера хората направиха жива верига, на място пристигнали и полицаи. Имало обещание да не се затваря подхода към комплекса, но час по-късно там бил паркиран голям камион, който препречва движението. 

"Снощи имаше сигнал към пожарната за запалена кофа в комплекса, но пожарникарите влязоха пеша, тъй като колата им нямаше достъп", коментират абсурдната ситуация жителите на "Витоша парк".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абсурдите са че се дават разрешения за строеж без парцела да е в регулация или без законово изискване за отстояние от съседните сгради и други такива.
76
3
 
21
 
! Отговори
СДС преди 6 години
Разрешението за строеж е дадено по времето на кмета Софиянски. Това обяснява всичко.
75
0
 
26
 
! Отговори
За изпълнение преди 6 години
Съд и затвор на този който "дава" разрешително за строеж без наличие на асфалтиран път водопровод канализация и електроснабдяване.
74
1
 
25
 
! Отговори
Тошо преди 6 години
*** много законен комплекс ще да е това да ви кажа :)
73
0
 
19
 
! Отговори
Указ 56 преди 6 години
45 години стигат ,СТИГАТ ...времето е наше,НАШЕ ! Викахте ,викахте че времето било "вашу" ,накрая след 10 ноември всичко пак си е НАШО .Айде който е недоволен сега да плаща за вход ,нали за всичко се плаща в капитализма?Ако не си плащате значи крадете от честните демократични собственици бизнесмени ,развиващи икономиката на страната с инфраструктурни проекти.
72
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имат ли Акт 16? ИМАТ! Няма незаконно в тази ситуация. Общината дава Акт 16 и с това строежа е законен! Да се търси отговорност от Общината. Ако е бил незаконен, да не е давала Акт 16. Хората са си купили имоти напълно законно - с документи, с нотариуси и тн. Какво значи незаконно? Акт 16 дава законност на всичко това.
71
1
 
24
 
! Отговори
Новоизлюпентсофиянци преди 6 години
Да пътищата са задължение на общината само на хартия, иначе задължават строителите и всички улуци и тротоари ги правят те. Така че жалвайте се на тези, които сте платили. И не слагайте в един кюп всички строители.
70
3
 
21
 
! Отговори
1 преди 6 години
ЕДНА ОФШОРКА СИ ПРАВИ КАКВОТО СИ ИСКА СЪС ВИТОША
69
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ИцоЛъжете!До имота НЯМА път. Подходът към комплекса е през паркинга на лифта. Това НЕ Е път, а част от чужд имот.
68
9
 
18
 
! Отговори
АА преди 6 години
Ще реват на общината, защото плащат данъци, а общината не си мърда пръста! Имотите СА в регулация
67
18
 
22
 
! Отговори
Ицо преди 6 години
Къде пише, че комплекса няма акт 16? Има си, има и път до него. Абсурда идва от това, че общината е дала пътя на частник, който сега се гаври с хората.
66
11
 
16
 
! Отговори
555 преди 6 години
Поляна, която не е в регулация. За какво говорим ?!?! .. и от къде на къде ще реват на общината?! Никой не им е длъжен.
65
4
 
29
 
! Отговори
Някой... преди 6 години
...ходил ли е да види за какво строително мало.умие иде реч? Въпросният "затворен комплекс" е обгърнал терена на лифт "Симеоново" като раково образувание. Даже между два от блоковете там минават кабинките! Построили са го, само дето и от двете страни, от които е възможно влизането в комплекса са чужди имоти. Или ще се споразумеят със собствениците им за съвместно ползване / въпрос на доста пари!/ или ще чакат някой друг да плати за упражнението. Този "някой" сме ние, всички останали.Това е!
64
4
 
22
 
! Отговори
Дедо преди 6 години
И тия ливади като ония,от Манастирските....ми дека брахте гъбите "хиляди семейства" и толкова ли няма измежду ви един адвокат,нотариус или познати такива?Като няма регулация какво ви пише в Акт 14 и 15-ти?Толко ли никой не обърна внимание на "Терен В Регулация" или "Предназначение на Терен/Имот" и т.н. и въобще някой гледал ли е ПУП-а или всите сте се радвали и захласвали задружно на гледката?
63
7
 
19
 
! Отговори
А преди 6 години
На коментиращите, които спекулират със статута на имотите - ИМАТ акт 16, издаден от общината. Никой не си купува имот с презумцивта, че пътят е частен. Това става явно на по-късен етап. Всички собственици имат напълно законни (според общината) имоти, а няма да имат достъп до тях. Общината не взима страна, защото е ясно, че всички решения са взети под масата - за урегулирането на имоти без общински път, за РЕКЕТА от страна на частния собтввник за преминаване и т.н
62
0
 
12
 
! Отговори
0 преди 6 години
ТА НА КОЙ КАЗВАТЕ Е ПСТ ГРУП И ВИТОША СКИ СОБСТВЕНОСТ
61
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТАЗИ СТАТИЯ ТРЯБВА ДА СТАНЕ ПОВОДЪТ ДА БЪДЕ ПРИЛОЖЕН ЗАКОНА, И НЕЗАКОННИТЕ БЛОКОВЕ ДА БЪДАТ ПРЕМАХНАТИ, И ПОЛЯНАТА -ВЪЗСТАНОВЕНА!!!
60
0
 
25
 
! Отговори
въпрос преди 6 години
Кой издаде разрешение за строеж или това е публична тайна ? На парцели с какъв статут е строен комлекса... на земеделски земи или ливади ?Без акт 16 няма битов ток, тез извътре досега спали ли са...или и такъв акт издадоха за пари.Защо някои смятат,че общината няма общо с това- точно без общината няма как да стане комлекс или ако е строен на черно- инвеститора е за съдене, стига да го знаят или открият.
59
10
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма проблем ще напуснем София веднага щом 60 процента от бюджета спре да се разпределя за София. Само метрото е 16 милярда, ами Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Враца, Монтана. Изградихте южна тангента за 2 милярда, северна тангента за 400 милиона.София е един ***. Зорлем изгонихте хората от селата. В моето населено място няма пожарна, няма полицейско урпавление, няма съд, но плащам данъцици за всичко това.
58
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Въпросът е защо не е спазен закона, И НЕ СА ПРЕМАХНАТИ НЕЗАКОННИТЕ СТРОЕЖИ? Там бяха полряни, и тези поляни никога не са били частни преди девети септември. как пък сега станаха частни?