Мокри дърва, пепеливи въглища ... това трови въздуха в София

Може де се стигне дотам общината да пусне без пари автобусите
77
Мокри дърва, пепеливи въглища ... това трови въздуха в София
Снимка: Булфото, архив

Основният замърсител на въздуха на столичани се оказа битовото отопление през зимата.

"София е с особено географско положение и съчетаването му с ниско атмосферно налягане прави нещата сложни", призна шефката на екокомисията към Столичния общински съвет Лорита Радева.

Още по темата

Заради това най-отровен е въздухът през зимата, макар че през този сезон са отчетени само два дни с превишаване на нормите с фини прахови частици. Най-високи стойности са отчетени в "Дружба", "Надежда", "Хиподрума" и "Павлово".

Освен фините прахови частици се правят опити и то успешни да няма никакви други превишения в София, каза Радева и добави, че се нуждаем се от стандарти за горивата, които се използват за битово отопление.

"Това е инициатива на Столичната община да въведе стандарти по отношение качеството както на въглищата, така и на дървата, които се предлагат на пазара. Не бива да се предлагат мокри дърва, които влошават качеството на въздуха, не трябва и въглищата да са с високо пепелно съдържание и завишени нива на сяра", коментира тя пред БНТ.

Според нея трябва да се контролира пазарът на горива, за да се избегне това. Другият основен източник на замърсяване на въздуха е транспортът.

Общината се опитва да се справи с този проблем и като мярка иска да направи центъра пешеходна зона и  да насърчи използването на градския транспорт.

Като крайна мярка е и преминаването към безплатен градски транспорт, призна Радева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те колите са по на 20 г. и са бръкми.
32
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 28Не знаех, че в състава на горивото имало "хиляди съединения". Затова и се чудя как толкова "хиляди" ни се продават благосклонно само за 2 и нещо лева литъра?
31
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Винету като открие газовия ХЪБ всичко ще се оправи.
30
0
 
12
 
! Отговори
Общинар преди 6 години
Много райони са на парно и ток и пак е нръсно. Явно общината обслужва някого. Колко пъти общината мие улиците? Как контролира огромните камиони, които внасят кал в града. На спирка Гео Милев имаше ремонт и сложиха нов асфалт и беше много добре. Идете сега и вижте количеството кал на настилката. За нема и един-два месеца. Това не е от твърдото гориво. Хай общинарите да си свършат работата по чистотата на града. А и да гласуват да си намалят броя, че са много.
29
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега и яденето ако направят без пари...
28
2
 
7
 
! Отговори
От маалата преди 6 години
За нас и сега е безплатно.
27
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А самолетите ,самолетите който ръсят всеки ден отгоре .Летят ,летят на осморки ,на шахматни дъски ,кръстосват . Те със какво тровят ...отгоре ?
26
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И колите, и печките тровят въздуха, разберете го вече! Няма едното или другото - И ДВЕТЕ В ЛОША КОМБИНАЦИЯ. Печките целодневно бълват изгорели гуми, пластмаси, а по автосервизите в околностите на София се горят даже и моторни масла, абе всичко, за което може да се сетите. Обаче, леките коли пък замърсяват заради неизправните си двигатели, които не изгарят добре горивото и изпускат хиляди съединения в атмосферата, заради непълното изгаряне. Само драконовски мерки могат да оправят ситуацията.
25
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хайде стига с тия глупости !Преди 100 години всички са били на дърва .... измрели ли са ?
24
2
 
16
 
! Отговори
инж.Андреев преди 6 години
Решението на 21 век е просто:Евтин ток и отопление на ток.Всичко друго е балалайкане
23
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Общинарите пак се правят на ощипани и слагат всичко в общия кюп . Естествено е, че през зимата твърдото гориво замърсява, но както винаги забравят за "*** еколози" почистващи сметищата от гуми и всичко що гори. Да не забравя пак си разтягат любимата дъвка за автомобилите които странно защо през лятото не замърсяват, а тогава са в пъти повече по улиците.
22
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пак се пишат глупости.Въздуха се трови от трите милиона коли в големото селонаречено София.
21
1
 
17
 
! Отговори
Ганчо преди 6 години
Е как после да не предпочитам да си вися на сухо и топло в личния автомобил. По-добре да се забия в задръстването, но да съм сух и непремръзнал. Оправете улиците и тротоарите. Като завали дъжд или е кишаво, всичко е във вода и кал. Ставаме до ушите мърляви и мокри. Пропаднала работа е тая държава.
20
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И още нещо за което нещо което не се споменава, качествата на горивата, бензин и особено дизела. Който е карал в Европа знае, с тяхната нафта колата лети и гори с 2 литра по-малко. Заредиш у нас, спъната става. От СО защо не забранят в махалите с шведи, да горят гуми, *** и дрехи втора употреба? Никой не смее да отиде там, защото хем ще ги бият, хем ще го таковат, а накрая нема да им гласуват. И най-лесното е забрани но за колите.Картофка с новите алеи за велосипеди занити София. Съд за нея!
19
0
 
24
 
! Отговори
Ганчо преди 6 години
Направете градския редовен и начесто. Това ни спира да го ползваме. Какво е това чудо - посред студа да стигнеш премръзнал, а като вали и мокър, до спирката и да чакаш 15-20 минути. Аз такова чудо не съм виждал в нормалните държави. Живял съм из западните градове и често ми се налага да съм там за по 2-3 седмици и мога да кажа, че градският транспорт там е през 2-3 минути, а метрото често е през 1 (ЕДНА) минута - тръгва влакчето и след него веднага идва друго. Тук висим като хамави по спирките.
18
0
 
11
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
Kюмюрът и дървата мокри,ви тровят, след като отоплят.Мъгла без вятър, високи серни изпарения,нов данък чакайот общинско "управление" !
17
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вчера бях навън само за 2 часа и мустаците ми замирисаха на въглища
16
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До дедедкинЧичо , защо не кашляш ?
15
1
 
7
 
! Отговори
дедедкин преди 6 години
Чичо, защо кашляш ?!
14
1
 
17
 
! Отговори
гошо кюмбето преди 6 години
МИ аз вечер си пала кюмбето и си режа сланина ,лук ируйно вино и не са показвам за да дишам,само поркам.Вие за какво излизате не ви знам.