BG лукс: ?250 000 за апартамент в София! За къща – ?450 000!

Расте интересът към големите жилища, показва статистиката на брокерите
13 мар 2018 07:11,
200
BG лукс: ?250 000 за апартамент в София! За къща – ?450 000!
Снимка: Reuters

Цените на лукс имотите в София продължават да нарастват. Луксозните апартаменти вече се продават за четвърт милион евро. Къщите от категория "разкош" се търгуват за над половин милион евро. 

До 250 000 евро стига средната цена на тристаен апартамент в София от средно висок и висок клас.

За двустайно луксозно жилище цените са от 145 000 до 180 000 евро, а за лукс къщи средната цена надхвърля 450 000 евро. Цените са с ДДС, като включват и парко място, уточняват брокери, цитирани от "Труд".

Цените на жилищата в София от средно висок и висок клас са нараснали със 7% през 2017 г. Те варират в широки граници между 1000 и 1600 евро за кв. м. с включен ДДС, като зависят от допълнителните характеристики на имота и заобикалящата го среда.

Наемите на луксозни апартаменти са между 900 и 1100 евро за дом с две спални, и 1300–1600 евро, ако е с три спални. При къщите равнището на наемите е около 1900 евро на месец.

Според брокерите, и през тази година цените на имотите от висок клас ще останат стабилни.

Те наблюдават промени в търсенето на жилищата. Интересът към тези с две стаи намалява, но се увеличава този към тристайните апартаменти и къщите.

Жилищата "в строеж" продължават да се купуват преимуществено – към края на миналата година делът им достига 58% от всички сделки. Запазва се и активното строителство на нови жилищни проекти. Техният брой нараства до 2 800 жилищна, които предстои да бъдат завършени.

Към началото на годината предлагането в разглеждания сегмент регистрира 12% ръст, или общо 7 900 жилищна, концентрирани в 70 проекта.

Лукс имотите се търсят най-вече за собствени жилища, показват данните на брокерите. Луксозните апартаменти и къщи за собствено ползване представляват 75% в сравнение с тези, закупени с цел инвестиция.

Купувачите, използвали банково финансиране за реализиране на покупката и тези, които са вложили изцяло собствени средства се делят на половина. Районите, към които купувачите проявяват най-голям интерес, са около

Бизнес Парк София, както и кварталите "Кръстова вада" и "Витоша".

Брокери от Colliers прогнозират забавяне на покупките на жилища на етап "в строеж ", в резултат на големия брой проекти, които предстои скоро да бъдат завършени. Делът на имотите в луксозния сегмент, придобити с инвестиционна цел, ще се запази. Нови потенциални зони за развитие на пазара на лукс жилища се оформят в посока на изток от София – Лозен, и на югозапад – Владая.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


200
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
3
 
15
 
! Отговори
Елемаг преди 6 години
Вече съм престанал дори да се забавлявам или да пиша,под такива статии.Като гръмне следващата банка(А то всеки я знае,коя е.Един път вече я спасяваха).Като си се пукне и имотното и ще си пия пак ракията.Като съвпадне и със масовите дела за санирането към ООД-тата и ще стане едно весело мазало :)
41
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вного млади хора с добри заплати се вързаха на тези нови квартали и се загробиха със заеми за цял живот да си купят жилище. Например в прехвалените Манастирски ливади са си баш ливади , без канализация или нормални улици.
40
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пълна порнография е статията . Един приятел нае този месец тристаен в луксозна кооперация в Дианабад за 900 лева . Чух и за нов луксозен район след Лозен и Бъкстон . Перник се нарича .
39
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чакам някой да обясни за общите части извън имота ЗУТ позволява ли го? Или тук няма закони, наредби, или обявите на фирмите се явяват като над законови нормативни актове. Всички фирми имат адвокати- хайде обяснете по кой нормативен акт ще си търсим частите от имота извън него.
38
2
 
31
 
! Отговори
До 35 преди 6 години
И как реши, че живея в Радомир?Селото се намира близо до Пловдив и вместо да се тъпча в някой маломерен апартамент шофирам още 10 минути до къщата си.Той и в Пловдив се надува балон и постоянно строят нови апартаменти.Ама софийският ви балон е огромен.И скоро яко ще изгърми.
37
1
 
24
 
! Отговори
Марин преди 6 години
Тази пропагандна статия от коя агенция на имоти е поръчана?
36
0
 
16
 
! Отговори
Св преди 6 години
Принципно с тия общи части - БГ глупост. Понеже агенциите не са виждали проекти, с изчислявани общи части на старо строителство - не включват в обявите им ОЧ (не че нямат). Новите проекти имат площоразпределение - съответно неграмотния брокер включва ОЧ. И това е щото не може да направи сметката - за двустайно жилище - еди колко си пари -толкова. Какво изчисляват ОЧ, чисто, със стени, тераси ... Влизаш, гледаш, устройва те като цена за района, брой стаи и размери (мериш), - купуваш.
35
0
 
37
 
! Отговори
Жо преди 6 години
ПРЕДИ 2 ГОДИНИ синът ми си купи нов апартамент 71,5 кв. м. /без общите части- чиста площ 64 кв.м./ "на шпакловка и замазка" в кв. Бъкстон за 50 000 евро.Какви са тези космически цени за двустаен 180 000 евро?
34
0
 
10
 
! Отговори
Шошо преди 6 години
До ГогоПрав си, за смех е работата. С това темпо, до 5 години ще ги стигнем и задмине.
33
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Обява в агенция за имоти- апартамент 36 квадрата, отварям оказва се че 6 квадрата от тях биле общи части, може ли някой да обясни като как така 1/6 от имота е някъде извън него, защото това го няма в Европа- справка агенции за имоти с Гугъл преводач.
32
7
 
5
 
! Отговори
анон преди 6 години
До Анонимен с триетажна къща 140 м2 - ти локалното парно на въздух ли го караш, ве? шта питам, като ти секнат далаверката, от която се храниш. аман от радомирци. *** споко, нищо не можеш да промениш, не е в твоя ресор на компетенции, както сам си избра
31
1
 
21
 
! Отговори
Швед преди 6 години
Бате, я да спечелим от търкащо билетче милиона, да се отъркам у интелигенцията, ше си земем къща или апартамент у елитния квартал и ше давим комшиите с пушек от стари гуми - толко си знам и толко си можем. Па те да са мислили кога да давали милион изкарани пари у нашта шведска (след 30 години) държава
30
2
 
25
 
! Отговори
Gogo преди 6 години
Е тука си има леко изхвърляне :). Цени като за западна Европа.... Смях
29
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
това са цените в Германия ,Кьолн.
28
1
 
32
 
! Отговори
Жо преди 6 години
"КУПУВАЧИТЕ проявяват най-голям интерес към кв. Кръстова вада (Мирчо Драганов) и Кв. Витоша." Това е фалшива информация. И двата квартала са с ужасни улички ,без никакви училища , детски градини и супермаркети. И в двата квартала има силни подпочвени води от планината, които рано или късно ще коригират наклона на сградите.Най-големия луксозен апартамент (който съм виждал), заемащ цял последен етаж, се намира на ул. Латинка и е 800 кв. м.
27
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Капан за Новобогаташи" ?
26
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 20О не, искаш да кажеш, че след 500 години, къщата ми ще падне ? Виж, ако хората живеехме по 300 години, може би щях да се притеснявам, но искам да вярвам, че наследниците ми не ше се превърнат в мързелива поземлена аристокрация, която живее на това, което дедо е направил преди половин хилядолетие, без никаква инициатива в живота.
25
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Периодично излизат такива статии по поръчка на бокерите. Ако имам тези пари ще си купя луксозна къща в Гърция или Испания или някъде в уредена Западна Държава.
24
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Голям Черноморски град, имоти набедени за луксозни- улици с номера с настилка отмита от дъждове и порои, без отходни канали и вода с туби, това е реалността.
23
0
 
63
 
! Отговори
Gogo преди 6 години
Имотна мафия. Искам да си продам апартамента за 70К след дни Мирела го обяви на страницата си за 90К, защо бре хора? Отговор: това е нашата цена... Е като е вашата си го продадох без Мирела на реалната му цена.