Убежище за софиянци: При бомбардировка – в метрото!

Над 40 км линии могат да скрият столичани при бомбардировка
2 апр 2018 20:15,
107


Проверката на бомбоубежищата на територията на Софийска област, община Самоков и община Ботевград ще тества сирените и гласовите команди в случай на екстремни ситуации. В аварийни моменти трябва да потърсим най-близкото укритие, за да запазим живота си.
 
Смята се, че на територията на София има изградени над 500 такива скривалища, но повечето от тях са в окаяно състояние. В случай на бомбардировки най-сигурното място в София е метрото.

Затова софиянци може да се укрият в 40 км линии на метрото - 34 от които са подземни, пише Bulgaria ON AIR.

Още по темата

Според специалистите София е опасана със стотици бомбоубежища, а тяхната точна бройка се пази в тайна. След втората световна война започва изграждането на укрития и в жилищните блокове, които могат да издържат на химическа атака.

Поддръжката на тези укрития изисква подмяната на уплатненията на вратите на всеки 12 месеца. Проверката и резултатите за състоянието на укритията трябва да бъдат готови до няколко седмици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Метрото става! Само бомбите трябва да са от първата световна. Дано евентуалният противник задели за нас бракуваното и това с изтекъл срок на годност.
53
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най сигурното място при бомбандировка е да напуснеш населеното място на поне 30 километра .
52
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Метрото казват...... Значи абсолютно никак не им дреме за матряла! Освен че ще е по-лесно да се преброят жертвите, друг фандък няма!
51
0
 
18
 
! Отговори
защо проверяват преди 6 години
Ами ББ гледа къде да се скрие той и семейството му, да не мислите че за вас проверява... Сега дупетатите ще си изберат най-надеждните укрития, пък вие влезте в метрото, та да ви изтребят всички накуп! То затова бомбоубежищата са тайни, за да не знае нападателя къде да удари, а така в метрото ще му кацнете на мушка! Само тъпотии, аман!
50
2
 
33
 
! Отговори
гражданин преди 6 години
Какво метро, какви тунели тези приказки са за дечица, Питам каква е дълбочината малка, какво е въздухо подаването и пречистването ? по релсите ли ще са укриващите се. Това не е московското метро с неговата огромна дълбочина. Софийското метро може да те пази от градушка.
49
1
 
15
 
! Отговори
Да,Ако преди 6 години
А бе вие военно обучение и стратегия не сте ли учили при военно положение се унищожават живата сила в големите градове и възлови центрове има бомби които влизат в земята и се взривяват няма спасение.
48
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-безопасните части на метрото сигурно са тези над земята!!!Там хем ще ви бомбят, хем ще дишате чист софийски въздух..., а ако има и химическа атака - ще сте първи дихатели!!!А от откритите и разрушени части на метрото познайто колко ще е трудно на обгазеният въздух, на дима и т.н. да прониква в тунелите под земята на метрото.Трябва да си го кажем направо, че при въздушна опасност, точно метрото си е едно от най-смъртоносните места в София!!!
47
3
 
9
 
! Отговори
Шу преди 6 години
Защо и кой ще ни бомбардира, че да се втурваме към метрото.Звучи несериозно като най-сигурно място, да не дава Господ!
46
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А , ЗАБРАВИХТЕ ЛИ КАК *** ГИ ТРЕПЕХА В УНГАРИЯ , В ТУНЕЛИТЕ ПРИ ВЪСТАНИЕТО ПРОТИВ ТЯХ...??!ХЕМ ИМ ПУСКАХА ПОМИЯТА --ХЕМ ИМ ФЪРЛЯХА БОМБИ В ТУНЕЛИТЕ...!!!!ХЕМ ---ПОСЛЕ ГИ БЕСЕХА ПО ТЕЛЕГРАФНИТЕ СТЪЛБОВЕ..ХА,ХА,ХАААААААААА...У НАС---ОЩЕ НЕ СМЕ СЕ РАЗПЛАТИЛИ С ТЕХ...А , Е ВРЕМЕ , ВЕЧЕ...ХА,ХА,ХААААААААА
45
1
 
4
 
! Отговори
До43-Анонимен преди 6 години
И пак ли Варшавският договор.Ама него вече го няма.Или Велика България -без казарма и армия,с350,000 нито учещи нито работещи млади хора и 16 република ли???Тази я играхме младо.Няма нужда пак,,да настъпваме мотиката"Оказа се че е недоносче.Само с лозунги,дотирана икономика и нито една конкурентна стока какво ще сториш.Хайде стига с този комсомолски плам,виж историята,С.Корея и Куба.Мизерия и недоимък.
44
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
метрото не помага там ще се опечети кото мишки при първия удар над софия. герб послъгват
43
2
 
6
 
! Отговори
Съвременник преди 6 години
Карибската криза и ракетите бяха във и около Куба.Каква София те гони бе мушморок,какво криене? Нещо си чул недочул,чел недочел.Питай преживелите хора и тогава се изказвай.Аман от невръстни философи.Толкова невярна представа имате за ,,онова време но говорите измишльотини убедително и безапелационно А за тунелите си прав,не са под цяла София ,но целият център е кух.През 50 те нямаше ,,къртица" и на места се виждаше къде копаят ,,по дълбочко"
42
0
 
24
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 6 години
Ще се плаща ли билет ?
41
3
 
14
 
! Отговори
СатаНАТО преди 6 години
Нема се плашите, че ползваме руските дипломати за жиф щит.
40
0
 
4
 
! Отговори
Овчар преди 6 години
До ДемократБрех, тоз "Демократ" рецитира досуш като комсомолски секретар
39
7
 
3
 
! Отговори
СПОКО ,БЕЕЕ преди 6 години
ДРУГАРИТЕ ОТ БКП---ВЕКЕ , ОТ 70-г. СА ГОТОВИ ЗА ВОЙНАТА!!!!!!ТОВА НА ТЕХ ....ИМ Е ГЛАВНАТА ЦЕЛ:"СВЕТОВНАТА РЕВОЛЮЦИЯ"----ЗА ДА ПОКОРЯТ ЦЕЛИЯ СВЕТ!!!
38
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Излизане от НАТО е най-добре.
37
3
 
13
 
! Отговори
Чеп и зеле!?!?!? преди 6 години
Чета,гледам и се дивя.Наистина ли са на свършване нормалните и нормално мислещи млади хора.Все не ми се щеше да повярвам на думите на В.Рашидов но като види човек постовете по долу разбира че е прав.Неможе за една сериозна и човешка тема да има толкова примитивни коментари.И се чудим защо България е на това дередже.Казал го е мъдрият: Бедноста е най заслуженото наказание за г.л.у.поста!Интернет е върховно постижение,но в случая попаднало в ръцете на хора с малко мозък.Жалко е,жалки сте.
36
3
 
2
 
! Отговори
СПОКО ,БЕЕЕЕ преди 6 години
ТУНЕЛИТЕ НА БКП , И Г.ДИМИТРОВ ---ЗАПОЧВАТ ОТ МАВЗОЛЕЯ И МИНАВАТ ПОД ЦЕЛА СОФИЯ!!!ТАМ---ДРУГАРИТЕ СА СЕ КРИЛИ И ПРИ "КАРАИБСКАТА КРИЗА"!!!ТАМ СЕ Е КРИЛ....И ТАТО, БЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ..ХА,ХА,ХА,,,,,,,,,,,
35
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
6-7 метра си е добра защита. Това са два етажа.