Борисов нареди: Проверка на бомбоубежищата в София!

Поставен е краен срок: До края на утрешния ден
Обновена: 29 мар 2018 14:05 | 29 мар 2018 13:23, Анисия Иванова
227
Борисов нареди: Проверка на бомбоубежищата в София!
Архив: Булфото

Проверка на бомбоубежищата в столицата е наредил премиерът Бойко Борисов.

Заповедта цели тест дали в София има достатъчно места за укриване на населението в случай на атака и дали те покриват всички нужни условия.

Нареден е и преглед на плана за действие във военно време, съобщава "24 часа".

Заповедта на премиера Борисов на Министерството на отбраната и е със срок за изпълнение до края на деня утре.

Бройката на бомбоубежищата в София е около 500. Много от тях се намират в обществени сгради, частни постройки и жилищни кооперации.

Никой обаче не се грижи за тях и състоянието им е плачевно, съобщиха от столичната пожарна миналата година. Имало образувана междуведомствена комисия, която да вземе решение кои скривалища могат да се реновират, кои трябва да се поддържат и кои трябва да бъдат напълно запечатани.

"Срещаме много проблеми. Голяма част от тези обекти нямат ясна собственост. Нямат Акт 16 и са в плачевно състояние. Направихме стъпки, за да съберем институциите и да се опитаме да решим този проблем. Решението трябва да се вземе на много високо ниво – областна управа, главен архитект, кмет", обясни Тони Тутунаров, началник на сектор в столичната пожарна.

Според него това е крайно належащо, тъй като няма яснота какъв е реалният капацитет на тези скривалища.

"Несериозно е дори да си мислим, че можем да скрием цяла София при евентуална заплаха. Според плана действащите скривалища са направени така, че да има във всеки административен район място, където да бъдат настанени хора, от които зависи градът да не се парализира. Има, разбира се, места и за цивилното население. Ние правим всичко възможно да поддържаме тези места, но средствата ни са ограничени", обясни още Тутунаров. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


227
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
209
2
 
20
 
! Отговори
АНОНИМНА преди 6 години
Вожде, Бойко кой ще ни напада,? Нали Европата мн.те харесва,на Юнкер се подмазва, с шопска салата го черпи,Меркел ще ти полива магнолиите, с Туск ония ден как се бяхте прегърнали по мъжки. Ердоган ли нещо ли ти каза?Я си признай?Путин нещо искаше да идва в София, ама чак да се криеш в бомбоубежище. Бива ли така?!? По добре се скрий в жилището на Симеон Дянков в Америка, или при Цецо Крадецо в Сърбия.
208
2
 
18
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Няма как да има война. Просто ако има трета световна, тези бомбоубежища няма да свършат работа.
207
1
 
12
 
! Отговори
Лошото преди 6 години
Война ли ще става??? Ние не сме фактор, но плацдарм сме 100%... Само това ни липсва!
206
1
 
22
 
! Отговори
иван гешев преди 6 години
война ще има то се вижда но,и кактов първата и във втората световни войнитака и сега в третата сме на грешната страна эа да спаэим традицията,понежесме държава с принципи.....
205
1
 
27
 
! Отговори
Гошо преди 6 години
Значи има прегрупиране на отборите в Русия, през 2018 година. Аз съм за руския отбор.
204
0
 
15
 
! Отговори
Айдук преди 6 години
Ясно, напили са се във Варна и са се изпокарали! Бойко е виновен че ги събра в избата! А с гоненето на дипломати се разделиха и отборите- зад Турция са Русия и Иран, зад ЕС са САЩ.
203
0
 
7
 
! Отговори
Рок енд рол преди 6 години
Ама ако е заради някоя кака с големи бомби - не щем бомбоубежища! Искаме да го играем сапьори!
202
0
 
22
 
! Отговори
Рок енд рол преди 6 години
"Защо само в София? Само тук ли има хора?"... Щото ние извън София сме бомбоустойчиви. Кво знаете, бе софиянци, ний тука руската ролетка я играем с "Макаров"! :)))
201
0
 
5
 
! Отговори
Гошо преди 6 години
Еее... после ще са и другите хора...
200
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо само в София? Само тук ли има хора?
199
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Здравословното състояние на "скрипалови" се подобрява. .. споко...
198
1
 
20
 
! Отговори
Гошо преди 6 години
Баце, останаха ли пари за саниране на бомбоубежищата, или пак ще се краде?
197
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ВСИЧКИ ТИКВИ МАРШ В БОМБОУБЕЖИЩАТА
196
0
 
6
 
! Отговори
Гошо преди 6 години
Почнаха ли вече...?
195
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Старите бомбоубежища спасяват само от обикновени бомби до 250 кг.Новите бункер пенетратори и вакуумните само ще направят голямо мазало. в Багдад един томахоук погреба над 1000 жени и деца в бункер.
194
1
 
23
 
! Отговори
Башка Луд преди 6 години
При един евентуален конфликт, няма да ни ръсят руски бомби, а турски! Ердо има широки граници на душата си и имперски амбиции, а и вътрешни конфликти, които ще иска да потуши чрез всеобща мобилизация и военновременни закони! Иначе Турция е заплашена от гражданска война.
193
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пушката напред да не се разстапя върху краката загърнат с бял чаршаф смел гербер крачи към орландовци.
192
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Въобще не го слушайте тоя ! Бомбаджийте нападат само дебелите охранени лъжливи исраелци !В Сарафово "атаката" беше срещу граждани на израел дошли да се отдадат на комара и леките български гойки защото в Тората пише че тези заниятия могат да се правят само на земя на неверници /гои. Срам и позор да си играе със страха на хората, терора го правят самите дъжанки Бойко и сие . Другата глупост че щяло да има война с Русия....
191
11
 
6
 
! Отговори
ex преди 6 години
Няма го Списаревски,няма и самолети,кой ще ни защити?!КОЙ?!ТОЙ ли?!ТОЙ си взе милиардите и игра конферанс във Варна.Ще си набие пръв камшика със ''Спартана''.Раята ще мре!Накрая Таип ще го посрещаме както руснаците.Свърши се с България!Погребаха я!Цял свят гони руските тарикати а БГ иска доказателства????Еми ще завалят от небето!!!
190
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ега ти супеценният двоен агент, някакъв си руски полковник! Каква е нашата вина? Нещо не схващам! Не съм русофил, нито фен на Путин, но...да се разправят САЩ, Англия и Русия...Зщо искат на всяка цена да има военни действия на Балканския полуостров!