Бомбоубежищата у нас: Стабилни, но далеч от идеалното състояние

Проблемът с бомбоубежищата в България е липсата на пари
Обновена: 2 апр 2018 11:18 | 2 апр 2018 09:23,
44

В какво състояние са бомбоубежищата у нас? Въпросът се повдигна след като миналата седмица започна проверка на плановете за отбранително-мобилизационна подготовка в три администрации -  Софийска област, Самоков и Ботевград.

В четвъртък първо бе съобщено, че правителството започва проверка на бомбоубежищата в областта и двете общини, но после от кабинета бе категорично отречено.

Днес и от пресслужбата на Софийска област уточниха пред Dnes.bg, че на територията на областта няма нито едно бомбоубежище и припомниха, че кабинетът е разпоредил рутинна проверка по документи. С нея се проверяват плановете за отбранително-мобилизационна подготовка, дежурството за оповестяване и осъществяването на контрол върху разходването на бюджетните средства по отбранително-мобилизационната подготовка в Софийска област, Самоков и Благоевград.

От кабинета обясниха и че рутинната проверка няма връзка със скандала "Скрипал", каквито спекулации се появиха в социалните мрежи. Оттам бяха категорични, че убежищата са собственост и отговорност на областните управи.

Според бившия директор на "Гражданска защита" Андрей Иванов бомбоубежищата в страната се изграждат главно след ВСВ за укриване на населението при бомбена или ядрена заплаха.

"Типичното бомбоубежище е с тухлена конструкция, масивен насип и е добре оборудвано. Проблемът в България е липсата на финансови средства. Ако се поддържат съгласно изискванията, те ще могат да предпазят населението от нападение с ядрено и химическо оръжие. Ако кажа обаче, че състоянието им е идеално - ще излъжа", уточни Иванов в "България сутрин".

Той твърди, че все пак е облекчение, че при бомбена заплаха могат да бъдат ползвани метрото и някои подлези.

"За всяка община би трябвало да има изготвен отчет за укриване на населението по време на война. Под всяка сграда, строена преди 90-те години, има бомбоубежище. Ако се поддържат всички, ще може цяла София да се скрие без проблем", отбеляза бившият директор на "Гражданска защита".

По думите на изпълнителния директор на "Метрополитен" ЕАД Стоян Братоев при екстремни ситуации в тунелите и станциите на метрото могат да бъдат скрити хиляди.

"Едно от изискванията при строежа на метрото е конструкцията да издържа на ударна вълна. Има и необходимите вентилационни системи и специален водопровод, отделен от централния. Всичко, което е необходимо, е подсигурено", подчерта Братоев пред Bulgaria ON AIR.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
1
 
0
 
! Отговори
Ала-Бала преди 6 години
Не търсете бомбоубежища. Разтуряите осгресината организация НАТО!
41
1
 
4
 
! Отговори
Гнида преди 6 години
Защо си мислиш че след като знаеш каде са бомбо убежища ще се спасиш докато разбереш какво става вече ще си станал на пепел
40
1
 
1
 
! Отговори
Гнида преди 6 години
Бомбо убежища има достатъчно но хората много рядко се срещат за тях питаш къде са в гробищата
39
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С това охладняване на отношенията между Русия и Запада нещата не отиват на добре. Кой крив и кой прав историята е доказала, че няма никакво значение, когато започнат да падат бомбите. Добре е, че се сещат да проверят оповестителните системи и бомбоубежищата отсега - ако започне война, тогава ли да ги проверяват?
38
1
 
1
 
! Отговори
Doksandoku преди 6 години
Mnooo vajno....Nali si gledate i slushate redovno i obilno sapunisanite bg darjavni canali na bg medii, kakto i ostanalite....religiozni sredstva, deto vi puskat obilno magla i dim v glavite...
37
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какви са тия сирени дето вият,за какви бомбоубежища става дума?73 години живяхме спокойно,а сега пробват сирени и се сещат за бомбоубежища.Кой и защо ни заплашва с трета световна война?Защо си създават изкуствени причини за да ни затрият от земята.Тези,които ни готвят апокалипсиса дали са се погрижили поне за себе си?Наясно ли са,че никакви скривалища няма да ни спасят от ядрен удар? Луди ли са?
36
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ВЧЕРА ПРИ БЕНОВСКА ПО КАНАЛ 3 ПРОФЕСОРА МАТЕМАТИК МИХАЙЛ КОНСТАНТИНОВ ПО СЛУЧАЯ СКРИПАЛ КАЗА ЕДНА ИСТИНА,ЧЕ РУСИЯ НЕ Е ИЗВЪРШИТЕЛ НА ОТРАВЯНЕТО ЗАЩОТО ТЯ НЯМА НИКАКЪВ ИНТЕРЕС ОТ ТОВА.СПОРЕД П.КОНСТАНТИНОВ,КОЙТО Е ОТЯВЛЕН СЕДЕСАР И НЯМА НИКАКВИ СИМПАТИИ КЪМ МОСКВА ВИНОВНИ ЗА ОТРАВЯНЕТО НА СКРИПАЛ И ДЪЩЕРЯ МУ СА ЗАПАДНИТЕ СЛУЖБИ .ПРОФЕСОРА КАЗА,Ч1Е СВЕТЪТ ВЪРВИ КЪМ ЯДРЕНА ВОЙНА,ЗАЩОТО БАНКЕРИТЕ СА НАТРУПАЛИ ДЪЛГ В РАЗМЕР НА 1000 ТРИЛИОНА КОИТО ДЪЛГ НЕ МОЖЕ ДА СЕ ВЪРНЕ,А ДА БЪДЕ ИЗТРИТ ЧРЕЗ ВИОЙ
35
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
само за информация , под мазетата на панелките строени през 80-те има втори подземен етаж.
34
1
 
9
 
! Отговори
Ха ха! преди 6 години
Бомбата търси балъци а не бомбоубежища.Малко ви ръсиха саксите 1943-1944.А вие им вдигнахте Паметници?! Ба-лъ-ци-иииийехуууу......
33
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НАСЛУШАХМЕ СЕ НАПОСЛЕДЪК ПО СЛУЧАЯ СКРИПАЛ С КАКВИ ЛИ НЕ МНЕНИЯ НА ВСЯКАКВИ(ЕКСПЕРТИ),НО САМО ДВАМА ДУШИ У НАС ИМАХА КУРАЖА ДА КАЖАТ ИСТИНАТА И ПРИЧИНИТЕ ЗА НАПРЕЖЕНИЕТО В СВЕТА.ЕДИНИЯ БЕШЕ ДОГАН ,КОЙТО КАЗА,ЧЕ С ОТКРИВАНЕТО НА ПЕТРОЛАНАТА БОРСА В КИТАЙ НА КОЯТО НЕФТ И ГАЗ ЩЕ СЕ ТЪРГУВАТ В ЙОАНИ И РЕШЕНИЕТО НА НАЙ БОГАТАТА НА ТЕЗИ ПРОДУКТИ В СВЕТА РУСИЯ, КЪМ КОЯТО СЕ ПРИСЪЕДИНИХА ИРАН ВЕНЕЦУЕЛА ИКАЗАХСТАН И АЗЕРБАЙДЖАН Е ДОКАРАЛО ДО БЯС САЩ НА КОИТО ИКОНОМИКАТА СЕ КРЕПИ САМО НА ПЕТРОДОЛАРА
32
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
К,ВО БОМБУУБЕЖИЩА,КВИ 5 ЛЕВА СТАНЕ ЛИ ЯДРЕНАТА ПАТАСКЛАМА СВЕТЪТ Е ДОТАМ..ЗА СВЕДЕНИЕ -САМО ЕДНА ОТ НОВИТЕ РУСКИ РАКЕТИ САРМАТА УНИЩОЖАВА НАПЪЛНО ТЕРИТОРИЯ КОЛКОТО ФРАНЦИЯ И БЕЛГИЯ ВЗЕТИ ЗАЕДНО.ЗАТОВА НЕ СЕ НАДЯВАЙТЕ НА НАШИТЕ БОМБУУБЕЖИЩА,ЗАЩОТО И ТЕ КАКТО ВСИЧКО В ДЪРЖАВАТА НИ ОТДАВНА СА ДАЛИ ФИРА И СЕГА ТАМ МОЖЕ ДА ОЦЕЛЕЕ САМО НЯКОЙ ПЛЪХ И КЛОШАР.
31
1
 
1
 
! Отговори
Divies преди 6 години
Za smetka na tova prihodite ot agresivni teroristichni svetovni reklami v bg tv, bg radio, bg vestnici, bg ulici, bg magistrali, bg gari, autogari, letista, spirki, drugi arhitekturni chastni i darjavni obekti sa chudovistno ogromni i s chudovistno razrushitelen porazitelen efekt ....po-silni ot boino otrovni himicheski vestestva na ogromnia samoleten traffic v bg nebe...fssss
30
0
 
7
 
! Отговори
Бармалей преди 6 години
Мамка му, как се проверяват бомбоубежища "по документи"?
29
1
 
5
 
! Отговори
DiesIrae преди 6 години
До 28При екстремна ситуация важна е скоростта.Затова трябва да имаш 1 сак готов с най нужните неща, да го грабнеш за 5 мин. и да се изнасяш от града преди1 всички *** които са се скрили на места от които най вероятно няма да излязат живи да са се усетили2 Всички останали си мислят, че парите ще имат някаква стойност и все още можеш да използваш наличните в теб да се запасиш,трябват ти запаси докато започнеш сам да си набавяш храна и се устроиш3 Всички останали не започнат да мародерстват
28
0
 
7
 
! Отговори
DiesIrae преди 6 години
До ха-хаАз знам къде са половината входове на бомбоубежища в Русе, но никога няма да вляза там защото няма да издържат и на пиратка, какво остава за бомба.Проблема е, че дори и да ги знаеш те са отдавна неизползваеми!
27
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никой няма да ви бомбардира. Путин само да спре кранчето и само след няколко дни страната ще бъде без комуникации, без транспорт, без енергия. магазините ще са празни, няма да има нито буркани нито сухари, нито консерви, магазините се зареждат само за 1 ден защото така е по евтино вместо да се държат на склад стоки. Ще започнат мародерства, хората ще се колят един друг за парчето хляб и салам. Чакайте дотогава шистова газ от САЩ или бутилирана от Катар.
26
0
 
6
 
! Отговори
ха-ха преди 6 години
Хайде уважаеми съфорумци да ми кажете, колко от вас знаят при евентуална въздушна атака къде се намират бомбоубежищата?
25
2
 
8
 
! Отговори
DiesIrae преди 6 години
Всеки човек с малко мозък вместо да хукне към бомбоубежище със съмнителна устойчивост и пълна липса на нужни за оцеляване запаси, просто би тръгнал към гората или някое много малко селце.По пътя спираш по бензиностанциите и зареждаш колкото можеш гориво и от селски бакалии се запасяваш с консерви, сухари и буркани. Единственото което ти трябва от града преди да тръгнеш са-ножове, аптечка, брадва и огнестрелно оръжие, тенджера, огниво (ако е възможно също - трион, пирони, мотика, лопата, въдица)
24
0
 
7
 
! Отговори
питане преди 6 години
Аз лично не познавам човек, който да знае къде в София има бомбоубежище, кое е бомбоубежището за неговия район и колко човека може да побере. Също не ми е известно някой да знае къде да получи такава информация. ВИЕ ЗНАЕТЕ ЛИ?
23
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При стандартен ядрен взрив никакви бомбоубежища няма да ви спасят. На никой не му пука за бомбоубежищата дали са наред, иначе можеха да ги ремонтират вместо да строят магистрали и спа центрове по селата. България е в готовност да получи нареждане да гони руски дипломати, затова е тази инициатива с бомбоубежищата, опасност от война, Русия, химически атаки, я по добре да изгоним руските дипломати на не стават проблеми с Брюксел и НАТО, защото иначе...