Арест като цирк! Кафенце, приказки, парички и... светнали елхички

Шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев пред Bulgaria ON AIR
Обновена: 19 апр 2018 14:08 | 19 апр 2018 10:40,
311

Не сме правили цирк, спазвахме закона и НПК, заяви Иван Гешев, шеф на спецпрокуратурата, по повод ареста на кметицата на столичния район "Младост" Десислава Иванчева.

Гешев разказа, че белязаните пари - част от подкупа, не са били в кашонче, а завити в лист хартия и така са предадени на посредника. Предаването станало в заведение, но те не са задържани в самото заведение.

"Изчакахме два часа да си пият кафето. Част от парите бяха прехвърлени в чантата на зам.-кметицата. Вече сме иззели и записите от камерите на заведението", допълни Гешев.

Още по темата

Пред Bulgaria ON AIR ръководителят на специализираната прокуратура Иван Гешев каза, че през месец декември са започнали да постъпват сигнали за престъпление, наречено търговия с влияние, по които е била започната проверка, а по-късно е било образувано и досъдебно производство.

"Начинът, по който се проведе акцията, се практикува в цяла Европа. Автомобилът беше спрян пред Спортната палата, защото в противен случай рискувахме да бъде загубен в трафика на София, а парите - внесени в банка или унищожени", подчерта още ръководителят на специализираната прокуратура.

Екипът изчакал да се разделят посредникът и двете управнички на "Младост" и тогава пристъпил към задържането.

Голямата сума пари е осигурена от изнудвания бизнесмен, който ги взел назаем и затова не е трябвало да ги изпуснат. Нашите служби не разполагат с фонд за такива случаи - да се дават пари на изнудвано лице.

Самите банкноти са били маркирани и при подялбата им и пипането "всички светнали като коледна елха".

Делото е от миналата година, а изнудваното лице е присъединено след 2 месеца - когато се е обърнал към властите.

"Трябвало е да се извърши процедура по изменение на работен устройствен план, което е работа на местната администрация, и отнема две седмици максимум. Това не е направено повече от година и инвеститорът е подал жалба към общинските съветници, не са предприети мерки от община Младост. Подкупът е поискан чрез посредник, който също е обвиняем, бивш кмет на община", каза още Гешев.

По време на разследването е имало много срещи в различни формати - между посредника, зам.-кметицата, кметицата, които са документирани със СРС-та.

"В тези записи има всичко, за което един прокурор може да мечтае и да иска", допълни прокурор Гешев.

"Няма нормален човек, който би бил щастлив след подобна показност в центъра на една европейска държава. Крайно време е да осъзнаем, че политиците, които избираме да ни управляват, не се разхождат по улиците, не стоят начело на протести, а имат биография, към която трябва да се придържаме. Фризьорка-кмет ми идва в повече", посочи в студиото на "България сутрин" журналистът Ива Николова.

Адвокат Николай Хаджигенов от своя страна пък беше категоричен, че нито едно от действията на органите на реда по задържането на Иванчева и заместника ѝ не са съвместими със законите в България и в която и да било друга държава в Европа.

"Факт е, че намерената сума се е взела отнякъде. Но това се наблюдава по всички такива шумни дела. А щом не си хванал човека в момента на предаването на подкупа означава,  че такъв няма" отсече той.

По думите му тази акция е показала, че в България права и закони няма.

"Налице е една брутална милиционерщина за сравнително елементарно за доказване престъпление, като каквото се разглежда подкупът от правна гледна точка", каза Николай Хаджигенов.

Днес ще се решава дали да бъде поискан постоянен арест за Десислава Иванчева, нейната заместничка и посредника при предаването на подкупа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


311
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
168
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Че и спретнаха цирк няма съмнение, но сама падна в капана. Улови се като шаран на ***. Чувал съм от колеги, че си заслужава съдбата.
167
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АмбразурчикМежду другото бесепето вече се точи за властта и се кани на ГРОБ за избори след три месеца. Всъщност това е за пред избирателите, иначе дружно се точат за остатъците от пиршеството на инвеститорите, което са направили снощи след като заедно направиха активното мероприятие чрез Чрезвичайната комисия. Предполагам сте наясно как ще изникнат поне 10 нови строежа на инвеститори, на които корумпираната кметица отказа да им продава общинска земя, въпреки натиска от Столична община. Иначе Столична община, а за Гаранти Коза дори разни министерства и агенции идват да лобират да им се пус
166
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако е Домусчиев инвеститора, хаха, едва ли тая жена ще му иска въобще откуп. Ако е така де. Пълни смешки.
165
2
 
11
 
! Отговори
до 163 преди 6 години
Можеше спокойно да бъде арествуна без толкова шум, например докато е ходила пеша от Кристал към 6-ти септмеври. Тогава щеше да стане ясно, че и парите са в нея.Сега остава съмнението, че са сложени предваретелно в колата.
164
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това, че е спирала строежи е още по скандално и престъпно, защото никой няма право да забранява на частни инвеститори да строят където и да било!
163
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Фандъкова вместо да говори за образование, от което е безкрайно далеч, по-добре да каже КОЙ СЛОЖИ ПАРИТЕ в колата на кметицата Иванчева, докато същата беше паркирана пред Столична Община на Московска-5.Тя се явява съучастник в постановката на Борисов и Цветанов за елиминирането на Иванчева, която се опитва да се опъва на герберастката строителна мафия.
162
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И как според вас трябваше да бъде правилно арестувана. Дайте пример за правилен арест ?А затова че е била 5 часа без адвокат и е казано че може да не говори преди да дойде адвоката и. Ако искат може и 48 часа да я държат без адвокат, просто не е длъжна да говори...
161
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В сливенския я чака специален зелен апартамент с предплатен наем за 10-20 години напред. Това ако не е корупция...
160
6
 
7
 
! Отговори
Амбразурчик преди 6 години
Разследващите органи ви съобщиха, че крадците са светнали като коледно елхи.Трогателни са опитите ви да защитите тази крадла, което доказва, че Иванчева е била поставена човек на БСП.
159
6
 
7
 
! Отговори
Anonimous преди 6 години
Абе, хора, НЯМА за ВАС угодия! Риване за невзимане на мерки срещу корупцията, СЕГА ПЪК риване, че арестували за корупция. Намериха ли пари? Намериха. Намериха ли следи от маркиране? Намериха. Е защо в мойта кола някой не намери??? Стига мрънкахте, че било показно, че било атракция. Вместо да поздравите полицията, сега пък за правата на човека се хващане..тююю, *** народ!
158
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи човека казва в чантата на зам. кметицата а не на кметицата. Затова не се правете на разсеяни. Искате с един куршум два заека. Ще ви се. Зам кметицата после припадала а кметицата си стоеше спокойно.
157
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хубава "постановчица" и спретнаха, хваната със 70 000? невинна. Ще и осигурят и хубава килия в сливенския...
156
1
 
8
 
! Отговори
Ангел преди 6 години
По добре операцията да е пълен цирк ,мудна и унизителна отколкото да бъде бърза но нескопосано направена и Прокуратурата да стане за смях в съда .Заради нескопосани и не добре обмислени акции са се спасявали хиляди хора извършили тежки престъпления.Защото добрите Юристи стават адвокати и печелят много а слабите такива стават полицейски шефове и прокурори на държавна заплатка.
155
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Искам да попитам анкетка - гласувах на последните избори винаги по съвест последните пет години - зелено.Гласувах като си продадох гласа, или от зависимост или от принуда - червено.
154
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе нали гризна дръвцето. И на това сме доволни.
153
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Работата е ясна,тя е спирала строежи,искала е градинки,искала е помощ за ремонти в Младост от фирмите и най-нахално дори е насрочила пресконференция срещу корупцията и параграф 28,против застрояването на градинките,аааааа,откъдя на къдя,бре!Я да и спетнем една постановчица тука,цялата власт е у нас,че една кметица няма да сготвим!
152
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никой не казва освен трола тук че са намерени отпечатъци.
151
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На тия които се възмущават, че Иванчева била фризьорка, искам да ги попитам - А какво ще кажете за Премиер, полуграмотна мутра, който не знае нито един чужд език, трудно говори български и дори собственото си име не може да напеше без поне две правописни грешки ?А как ви два селска учителка по руски от Белчин баня, Самоковско - кмет на София ?
150
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хора има презумпция за невиновност. НЕ МОЖЕ ДА СЕ УНИЖАВА И ОБИЖДА ЧОВЕШКО СЪЩЕСТВО.-------------------------Че е същество, същество е, ама чак пък човешко.Аз не видях унижаване и обиждане. Ако не присъстваше с адвоката си на описа, можеше да оспорват в съда.
149
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някой сеща ли се за всичките тези години на прехода някой кмет да е бил арестуван??НЕ??Щото и аз не се сещам.Ще каже човек че всички са били честни и некорумпирани......ХА-ХА-ХА.П.П. Като виждаме какво става в община Младост и за какви пари става въпрос си представете какво става при Фандъка и за какви кинти иде реч.А за Тиквата и ДЪРЖАВАТА сещате ли се..........МИЛИАРДИ и то МНОоооооГО.ЧЕСТИТу!