София: В колите - все повече, в автобуса - все по-малко

4 рейса и 4 трамвая превозват най-много пътници в столицата
28 юни 2018 08:01,
260
 София: В колите - все повече, в автобуса - все по-малко
Снимка: архив "Булфото"

София се моторизира, автомобилите се увеличават, пътниците в градския транспорт намаляват. Това показват резултатите от анкета за придвижванията в София, проведена при съставянето на План за устойчива градска мобилност.

От 2017 г. с обществен транспорт се придвижват 37% от респондените. За сравнение през 2011 г. те са 44% и в броя им се наблюдава значителен спад.

Процентът на хората, придвижващи се с автомобил като шофьори и пътници, се е покачил с 1,2% - от 29,1% до 30,3%. Пешеходците също се увеличават от 21,7% до 29,7%. Значително е увеличението при велосипедистите – от 0,1% до 1,7% за 2017 г. , пише "Труд".

От пътуванията само с обществен транспорт най-използван е автобусът с 44,4%. Следван е от трамвая с 24,3%, метрото с 21,8% и тролейбуса с 9,6%.

От четирите вида обществен транспорт само при метрото се наблюдава увеличение от 2011 г., когато е заемало дял от 9,8%. Използването на автобуса намалява с 50%, на трамвая от 26,8%, а на тролейбуса от 12,5%.

Анкетираните признават, че биха ползвали градския транспорт при някои подобрения. Най-честият отговор е, че са необходими по-добри разписания и по-кратки интервали на превозните средства. Други отговори са по-нови превозните средства, по-удобни връзки между маршрутите и цената на билета да е съобразена с времето или разстоянието за пътуване.

При въпрос по каква причина не се ползва велосипед, хората най-често посочват големите разстояния. Друг отговор е по обективни причини като пренос на багаж или здравословни състояние, както и несигурността на придвижване и не достатъчно доброто състояние на инфраструктурата.

Още по темата

По данни от ЦГМ от 2014 г. линиите на наземния градски транспорт, в които се возят над 15 хил. пътника дневно са 8 – 4 автобусни и 4 трамвайни. Най-натоварените тролейбусни достигат 12 хил. пътника на ден. Трамваите номер 5 и 7 дори надхвърлят 20 хил пътника.

Другите 2 свръхнатоварени трамвая са 20 и 22. Всеки от четирите най-натоварени автобусни линии достига до Югоизточна София, която не е обслужена от нито един трамвай, или до бул. Цариградско шосе. Линия номер 280 свързва Студентски град с Цариградско шосе и СУ, линия 204 – Ж.К. Дружба, Цариградско шосе, бул. България, Ж.К. Гоце Делчев, а линия 111 свързва двата най-населени жилищни комплекси в столицата – Младост и Люлин, като се движи по околовръстното. Четвъртият натоварен автобус е линия 72 – от Западен парк, през Орлов мост и Подуяне до хотел Плиска.

По данни за 2017 г. метрото превозва средно по 250 хил. пътника на ден или 7,6 млн. на месец. През работен ден ползваемостта преминава 300 хил. пътника и достига до 350 хил., а събота и неделя се ползва със средно около 40% по-малко.

Столицата ни има двойно повече автомобили на глава от населението, отколкото Виена, сочат експертите, които събират данни за изготвянето на визията за София за 50 години напред.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


260
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
223
4
 
2
 
! Отговори
До 225 преди 5 години
Е, няма с Русе да сравняваме София. Разбира се, че със Виена ще сравняваме София. Единственото, което пречи на сравнението е гъстотата на населението, която във Виена е доста по-голяма от тази в София, което изисква по-добър градски транспорт от София и повече ограничения за колите в сравнение със София.
222
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русе - 1880 година 11342 българи10252 турци--София - 1880 година11481 българи1435 турци--Значи тогава Русе е бил по-голям град от София, но в София са живеели повече българи.
221
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ха ха сравниха се и с Виена,Боже,прости им те не знаят какво говорят,ха ха...
220
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Повдига ми се вече като чуя София и софиянци,то града не е виновен,а жителите от третия свят, които се мислят за Господ едва ли не,по добре без коментар, защото където и да отидат веднага се ,,отличават,,но....със че искат да са център на внимание, като седнат в заведение говорят силно,смеят се просташко високо,е ...никаква култура,0 възпитание и ,, самочувствие,,но...за какво ха ха ха.
219
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Интересен факт е, че в София и Виена, почти еднакъв процент от хората отиват с кола на работа, както и с обществен транспорт, също и пеша въпреки че общественият транспорт във Виена е в пъти по-добър от този в София, а във Виена има доста повече автомобили в сравнение със София.
218
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо му се връзвате на тоя, дето избива комплекси?! Темата е транспорта в София, а не комплексите на Iceblast88. *Истината е, че София е много над средното ниво за подобни градове в Европа по отиване пеша на работа и още повече по отиване на работа с обществен гтранспорт. Ако не бъркам, от ЕС, само в Букурещ малко повече хора отиват с градски транспорт на работа в сравнение със София. При отиване с кола на работа е обратното - в София сме под средните нива за ЕС и Европа.
217
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Iceblast88Ми отиваш в КАТ с лизинговия договор за покупко-продажба и си я пререгистрираш, ама като чета какво си написал се съмнявам че имаш такъв договор
216
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
щото умника си е купил кола на наемен лизинг, здраво се е минал, може и да не е нова, а да са му пробутали някоя върната :)))
215
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако не са хората от другите села и градове ще умрете от глад,само че на наш гръб вече сте натрупали пачките,завзели сте морето, Родопите,Банско и цяла България,а заплатите които плащат софийските,, работодатели,,са тъй мизерни като тях,що не си въртят бизнеса в София, защото ако там дадат500 лв заплата ще го линчуват,дали един софиянец ще кара един месец с тях,мързели некадърни,ето че самочувствието ви е смешно и жалко,жалки сте.
214
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Iceblast88Със сигурност или си много зле или тука си измисляш някакви глупости за да хейтиш, аз също карам кола на изплащане и по талон си се води на мене, и второ СА регистрациите свършиха още 2014 година, тъй че това което ми разправяш хич, ама хич не се връзва с реалноста, та вие понеже сте много умни от Русите, затова от 3-ти по значение град сега сте на 7-мо място, ама няма проблем щом ще ти олекне - селяни сме :)
213
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В софия селяните все повече, а култура липсва
212
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Iceblast88Виж сега, успокой се малко. Разбирам огорчението ти, само казвам, че не е насочено в правилната посока. Разделението по градове пред общи проблеми е изключително вредно. Колкото ти плащаш за ненужно раздутата администрация, бюрокрация и повсеместна общинска некадърност, толкова плащат и всички останали. За това не са виновни живеещите в София.
211
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Iceblast88 Та значи лихвата по лизинговият договор е точно толкова, ако изтеглиш и потребителски кредит или поне разликата ще бъде мнооого малка. Та теглиш си потребителски кредит откупуваш си лизинговата кола, регистрираш си я в Руси и си готов няма твоите данъци да ходят в София. Сериозно прочети и ще видиш, че всъщност всички данъци отиват в Централния бюджет и след това се разпределят целево. Истината е, че голяма част от данъците на София изтичат точно към вас.
210
6
 
4
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
До 213Ако сега ми обясниш как се пререгистрира кола която е на лизинг и по документи все още се води собственост на фирма на която централата е в шопия ще те призная.Няма какво повече да казвам, безполезно е да се спори със селяни. Вари го, печи го, той си остава селянин. Пропаднал съм бил- ха, и най пропадналия да съм ще съм горд, че поне не съм "софиянец". От шопа по надолу е само рома, но и това не е 100% сигурно, има роми от които стават хора.
209
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Iceblast88ми пререгистрирай си колата бе, какъв ти е проблема, между другото понеже имам доста повече памет от тебе, да ти напомня че до 2005 година ДОД отиваше по местните бюджети директно и тогава именно Вашия кмет и тоя на Плевен бяха против тая система щото видиш ли сте имали много хора които работят на други места
208
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Заради такива като теб понякога има по-специално отношение като към по-нисши към някой град, например Русе в случая и това отношение го имат всички останали, а не само хората от София. Добре, че познавам и свестни русенци, че иначе съдейки по теб, щях да реша, че в Русе са най-пропадналите хора в България.
207
7
 
6
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
До 2087 от 10 шопа са на държавна хъхрекска длъжност (заплатополучаване) нали от нашите данъци се плащат вашите заплати бе. Това не е ли пак издръжка на селото ви от нашите пари! Направиха ви столичани и станахте големи разбирачи, а през живота си 1 гайка не сте завили, 1 пирон не сте забили и 1 хляб не се направили. Дали вие си фантазирате, че сте си изработили заплатата или не, не променя факта, че всички държавни *** взимате пари които са ИЗРАБОТЕНИ С ТРУДА НА ХОРАТА ОТ ДРУГИТЕ ГРАДОВЕ!
206
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Iceblast88Много си зле, видиш ли София ти е виновна че западате като град, ами ще западате живеехте с илюзията че Вашия мост ще е единствения и Юговойната ще продължи вечно, е няма, пък сега София Ви е виновна :)))
205
3
 
3
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
До 208Искаш още по *** пример като за твоето интелектуално ниво?Имам кола на лизинг - тя е с регистрация СА - къде отива данъка като го платя бе? Или вече ни мислите напълно за ***? Нали данъка на МПС-то се плаща в Шопия! Как да не отива при вас, без значение, че никога не съм я карал или бих я карал при вас! Значи хем износвам асфалта в Русе, хем парите които плащам именно за това отиват в Шопия! Е как да стане тая работа? Нали като плащаме данъци после от тях идват пари за вашите заплати!
204
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Iceblast88Не, не отиват вашите русенски специални данъци в нашето село. А въпросното разпределение на държавни средства не отива по направление (за нашето село, или за Русе, или за Крива Паланка). Докато си се плюеме тук така ще е. Айде със здраве. Просперитет на Русето ти желая.