Един трамвай по-малко: Релсите се махат – Шестицата замина

От "Спаси София" призоваха софиянци да не забравят това на изборите
Обновена: 1 авг 2018 15:48 | 1 авг 2018 14:45,
152
Един трамвай по-малко: Релсите се махат – Шестицата замина
Снимка: Спаси София

Подписки, протести, дискусии и срещи не успяха да спасят Шестицата. Релсите по трасето на трамвай №6 се демонтират и въпреки обещанията на Столичната община маршрутът на трамвая към "Лозенец" да бъде възстановен, Шестицата отива в историята.

Неправителствената организация Спаси София публикува на страницата си във Facebook снимки от демонтажа на релсите и в ироничен пост "благодари" на кмета, че закрива поредния коридор за високоскоростен транспорт в столицата.

От две години "Спаси София" предупреждава, че "временното закриване” на трамвая до "Лозенец" е само увертюра към крайната ѝ цел - закриването на трасето и лишаването на квартала от адекватен транспорт.

Още по темата

"Не успяхме да спасим Шестицата - въпреки подписката с почти 5000 подписа, въпреки организираните протести, стотиците срещи и дискусии с ресорните дирекции в общината, мотивирани предложения и идеи за решение на казуса, становища, изказвания и оценки, които отнесохме към Експертните съвети и обществените обсъждания", написаха от организацията.

От там се извиниха на софиянци, че не са успели да спасят София от любовта на г-жа "кмета" и нейния "екип експерти" към унищожението на градския транспорт".

"Обещанията на г-жа Фандъкова, Елен Герджиков и на цял куп зам.-кметове, кметове на райони и общински "експерти", че Шестицата ще бъде върната до басейна Спартак, ще останат в историята на София като едни от най-сериозните и нагли лъжи, изказвани от хора на толкова високи и отговорни позиции", каза Борис Бонев.

Според него софиянци трябва да запомнят действията на общината и да не ги оставят ненаказани на предстоящите местни избори догодина.

"Знаем, че отговорът, който ще последва, е, че трамваят ще бъде заместен от тролейбус, но аз помня предизборната кампания на г-жа Фандъкова от 2011 г., където този тролейбус беше обещан като допълващ трамвая. Явно София се е смалила като наеление, та сега си позволяваме да го правим заместващ", заявява Гергин Борисов от организацията.

От "Спаси София" припомниха, че от години се борят за повече трамвайни проекти в София. Организацията често критикува неспособността на Столичната община дори да ремонтира съществуващите трамвайни трасета, така че те да са добре шумо- и виброизолирани.

Според "Спаси София" това е основната причина много софиянци да мислят за трамваите като за шумен и остарял вид градски транспорт, вместо като бърза, екологична и привлекателна алтернатива на личния автомобил.

"С това поредно покушение върху трамваите, г-жа Фандъкова прибавя в постиженията си унищожението на още 2,3 км напълно годна за употреба инфраструктура. Откакто тя заема поста не е построен нито метър трамвайно трасе, но пък премахнатите или изведените от употреба са над 10км.", каза още Гергин Борисов.

Според него това е безпрецедентно за Европа, където в момента се инвестират милиарди евро във възстановяване и разширяване на трамвайните мрежи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
36
 
24
 
! Отговори
Пацu преди 5 години
Най-накрая със сигурност махнаха най-ненужния трамвай в София!!!БРАВО!
120
5
 
5
 
! Отговори
Ивайло преди 5 години
До Ейдеца иплатени людеА ти защо плюеш бе чичо. Помниш ли билетчето от 6 стотинки?
119
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 121. Руши се защото София не се разраства по хоризонталата а по височина.В Лозенец имаше къщи , който се бутнаха и се направиха блокове. Сега стана - мръсно, населено, скъпо и гадно. Да хване човек да забегне от тая част. И тоя трамвай 6, вози некакви хора без бъдеще. Както се казва на жаргон ***.
118
22
 
15
 
! Отговори
аман преди 5 години
Геле какво се руши бе, това са стари релси , които и без това са за смяна , има метро на 200-300м , ще минава и тролей , какво искате в Лозенец .
117
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще прекарат тролей който ще минава край манастирски ливади - все пак там се е уредила и тя сапартамент!
116
8
 
29
 
! Отговори
gele преди 5 години
защо се руши нещо което е направено. може би това ще са новите паркинги за селянията.
115
5
 
19
 
! Отговори
Николай преди 5 години
Трамваите закъсняват до 5 -6 минути.Тролейте губят по един курс-закъснение от 100 -120 минути
114
4
 
16
 
! Отговори
До 116-Бръчков преди 5 години
Бръчков,Бръчков, там живея от 65 години.Точно срещу бившето игрище Динамо,военното поделение и склада Арсенала.На булевард Владо Георгиев който беше паваж. И още живея тук но вече на петият етаж и точно срещу мен е това което беше игрище Динамо.Що е то ? А булеварда е с друго име и завива към бившите тухларни също с друго име.Дете,дете не на дядо тия.
113
25
 
25
 
! Отговори
Спаси София корупция преди 5 години
Спаси София са съмнителна групичка, която си има собствена фондация. През нея прилапват апетитни проекти от общината като например ремонт на парка Камбаните, където са им платени по 3000 лева за пребоядисването на едно кошче за ***.
112
31
 
18
 
! Отговори
Ейдеца иплатени люде преди 5 години
Вие плюещите помните ли Нинов,Междуречки,Каракачанов,Янчулев какво направиха за София бе юнаци.Помните ли липсата на ток и вода?Помните ли тъмната изтърбушена София и раздрънканите и миризливи Икаруси",претъъпканите до пръсване трамваи,,Другарю отстъпете ми от крака" и ,,Сгъстете се навътре,вратата не може да се затвори"Нямате спомен от това деца. Стига сте плакали и швейцарски кмет да дойде вие пак ще пилите за жалките си стотинки.Какво ли сте видели и преживели вие бе пубери,пъпчиви
111
7
 
15
 
! Отговори
До Бръчков преди 5 години
Бръчков,ти къде живееш и какво виждаш? И от Орлов мост до телевизионната кула е освободено бая място .То се нарича парк.Като това между мола и басейна.Виждам го от прозореца си.Има нещо тиквенно ,но то е на раменете ти и на други подобни на теб.
110
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А помните ли като боце се кле на бабите, че трамвая ще минава покрай тунела само временно (за няколко месеца)?Сега местните трябва да блокират линията отгоре и да не я пускат, докато движението не се върне пак така, както беше. Сегашната пасмина само от протести до дупка разбира.
109
34
 
18
 
! Отговори
Софиянец-1948 преди 5 години
Идеална си е Фандъкова,Старите и истински софиянци са зад нея. При кой кмет е направено толкова много за София и пак ще я изберем. Ама Дреков за *** за зеле не става.
108
9
 
31
 
! Отговори
Joko преди 5 години
На следващите избори пак изберете за кмет на София една селска даскалица !
107
22
 
25
 
! Отговори
Стар Лозенчанин преди 5 години
Стига сте пищяли.Почакайте нали ще има тролей.А има и метро.Истинското колело на шестицата беше на мястото на мола/ПАЛМА/ и си ходехме до там пешТази отсечка с новото колело я направиха като махнаха склада,,Арсенал"Имаме метро,ще имаме и тролей но важно е някой да хленчи и кого точно спасяват ,,спасителите"? Това са новите лозенчани ,които искат на всеки пред вратата да има обществен транспорт.Междуречки живееше в Лозенец,а транспорта по-добре ли беше.Аман от лигльовци и платени протестъри.
106
6
 
28
 
! Отговори
Гражданин преди 5 години
Факта че нещо готово направено се разрушава а същевременно има толкова много недонаправени и рушащи се улици говори сам по себе си. Кой ли има интерес да инвестира толкова много усилия за премахването на линията и освобождаването на тази апетитна земя ще стане ясно по късно. В развитите страни обикновенно комбинират линиите на метрото с тия на трамваите, когато изграждат мрежата, защото и трамвая трябва да е така бърз като метрото. Тук явно нищо не е обмислено и се прави хаотично!
105
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
TAA FANDYKOVA ZASCHTO Q IZBIRATE BE GOSPODA?I MAGARE DA VI TURQT STE DOBRE SCOPI GLUPAVI
104
10
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ГЕРБ са долни крадци
103
21
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Лозенец всички са с автомобили, няма нужда от трамвай!А който все пак иска да ползва градския транспорт - метрото не е далече!
102
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
През 1947 година кметът на Сан Франциско решил да премахне няколко трамвайни линии, но 27 граждански организации веднага са инициирали референдум и блокирали по нататъшните апетити за премахване на трасета. За съжаление у нас все още сме много далеч от демокрацията и гражданският контрол над властта и 99,9% от гражданските организации са създадени от магията само за заблуда.