Балон няма, имотите скъпи. За 3 години отчитат скок с над 50%

Най-скъпо е около Докторски паметник, най-тънко – в Модерно-то
Обновена: 5 дек 2018 05:14 | 4 дек 2018 19:45, Красимир Ангелов
143
Балон няма, имотите скъпи. За 3 години отчитат скок с над 50%
Снимка: Булфото

Имотите в някои столични квартали са поскъпнали с над 50% само за последните три години, сочи проучване на "Труд". Заради фактори като метрото, обемът на излизащите на пазара апартаменти, както и развитието на инфраструктурата в кварталите, скокът в някои квартали е повече, в сравнение с други.

Още по темата
Данни от компании за недвижими имоти показват, че "отличниците" в скока на цените са 5 района, където поскъпването е с над 50% за трите години от средата на 2015 г. до края на второто тримесечие на 2018 г. Иначе средното поскъпване на жилищата в столицата за този 3-годишен период е с 36%.

Трябва да отбележим обаче, че най-сериозен ръст в цените на жилищата в столицата се отчита в кварталите, които преди три години са били с едни от най-ниските цени. Така през 2015 г. в общо 4 от 5-те квартала, отличаващи се с поскъпване на имотите с над 50%, цените са били сравнително ниски – между 550 и 660 евро/кв. м. Именно затова имотите в Левски В са скочили с 59,58%, а във Фондови жилища и Гевгелийски – с по 55 и 53 на сто. В челните места на класацията са и жилищата в Овча Купел 1, където се отчита нарастване от средните цени с 50,55%. В топ 5 по поскъпване влизат и имотите в Яворов, където сега цените са с 56% над нивата от 2015 г.

В топ 10 по поскъпване попадат още четири от крайните столични квартали – Обеля 2, Люлин 4, 5 и 7, както и централния Иван Вазов. В последният квартал скокът на цените се дължи на голямото търсене и ограниченото предлагане на ново строителство.

Най-слабо повишение на цените на жилищата през последните три години се отчита в Симеоново (17,93%), Зона Б-5 (20,47%), Горна баня (20,92%), Драгалевци (21,08%), Витоша (22,19%), Студентски град (24,92%), Подуяне (26,12%), Оборище (26,15%) и Павлово (27,33%).

Според статистиката средната цена на жилищата в София е над 1080 евро/кв. м. Въпреки това на този етап интересът към покупка на жилище остава висок. Това се дължи на подобрението на инфраструктурата в града, на увеличението на жителите му, както и на ниските лихви по банковите кредити и повишените доходи на населението.

В София най-скъпи са имотите в районите Докторски паметник, Иван Вазов, Яворов, Медицинска академия, Изток и Лозенец. В топ 10 попадат още Център, Изгрев, Оборище и Стрелбище. Най-евтини са жилищата в Модерно предградие, Орландовци, Обеля, Люлин 2, Свобода, Люлин 5 и 9, както и в Красна поляна и Люлин 1.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
7
 
24
 
! Отговори
Пешу преди 5 години
Ще дойфе време и то няма да е много далече, когато палачинката ще се обърне. Килийките в градовете ще се продават на символични цени , защото ще цари хаос и битка за ресурси...
34
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Стоян ДрагалевскияПреди 1989 г. е купена земята
33
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Скъсахте се 30Така е, и това означава, че имотите просто НЕ се продават, и това е по изричното желание на собственика, а брокерите се пробват - сочна комисионна.НЕ се продават и жилищата в центъра, а "умниците" тук го наричат "балон" - споко, гледайте си панелките на "софиянците" от соца по махалите, и метро ви построиха, почти прилича на "град", няма лошо.
32
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щом финансовия министър няма пари за апартамент, страната е много зле.
31
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега се строят жилища за бъдещите граждани на София, които ще са от Далечния Изток или Близката Африка.
30
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По-добре в жилище, отколкото в банка! Ако можеш да си го позволиш, разбира се, а не да затъва в кредити.
29
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Горанов не купува а живее с кръстника си.
28
7
 
57
 
! Отговори
Лелеее преди 5 години
Вземат жилища на кредит за по двеста бона а работят за по 800,1000 лв...още неродените им внуци започват да дължат на банките пиавици...българина е примад..
27
6
 
30
 
! Отговори
Ужас преди 5 години
Само *** би си взел жилище в софия,да не говорим и за такива цени,който са близки до западна европа,а стандартите на живот са толкова близки колкото е слънцето до луната...но нали за това казватостави го той е българин..синоним на примад...хахахахаха...
26
24
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не са скъпи жилищата.Българина има пара и купува.50 на 50.Половината имат пари другата половина са работници на първата и нямат и те така.От тия 50 работници 25 вземат що годе читави заплати и теглят кредит и купуват.Щом са скъпи имотите и не падат значи се търсят.Какво има повече да се приказва
25
21
 
12
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
Винаги ме кефят такива статии за имоти как иръмчикалите си се успокояват един друг, че имало някакъв балон, дето щял да се спука и всичко да поевтинее. Ами чакайте, ама гледайте преди това да доживеете да го видите това нещо, че "балона" може да ви погребе, докато чакате да се спука :))))
24
24
 
7
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
Модераторе, що изтри псувните към мен на СтандардЕндПуурс, та да го видят хората колко му е акъла. Ама то така е, простите хора започват да псуват, като нямат доводи. Писал ми за 2009 година кризата, ама не споменава, че цените на имотите тогава и грам не мръднаха надолу, дори в тази наистина свирепа световна криза. Даже си спомням, че до МОЛ София продаваха тогава офис в една сграда за 3000 евро квадрата и се купи. Годината беше 2009, годината на кризата
23
6
 
74
 
! Отговори
Привет от.... преди 5 години
Привет от провинцията..тъкмо напълних камината с дърва и гледам отсреща гората...красота!!няма шум от клаксони,линейки,аларми,асансьори,пиратки,няма шум от съседа който налага след второто менте жена си....дрехите на простора са ми чисти,гората ми е на стотина метра,въздуха чист,тук е рай...поздрави на суууфианците астматици..хахахахаха..
22
9
 
9
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
До СтандардЕндПуурсОооооо, колко мило. Изпусна си нервите, а? Ха-ха-ха :))) Кефиш :)))))))
21
36
 
12
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
Тук пишете само някакви нещастници с мераци за имот в София на ниска цена, но без никаква възможност. Провинциалисти на квартира, дето чакат звездния миг на "СПУКАНИЯ БАЛОН" ...Ха-ха-ха., егати и смеха :))) Умирам си от кеф като ви чета
20
3
 
27
 
! Отговори
Факт преди 5 години
Ами просто няма в какво друго да се инвестира и хората си купуват жилища!Щото лихвите са нулеви,ама инфлацията не е-от 2 до 5% годишно.То след 10-15 години българи няма да останат,ама тия,дето ще дойдат трябва да живеят някъде и ще изкупят жилищата.Смятам че новата чужда власт ще уважи собствеността и няма просто да ги конфискува.
19
3
 
12
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
До 17Е, и? Какво ще стане тогава, професоре? :)))
18
7
 
7
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
До СтандардЕндПуурсИ какво стана тогава? Колко беше квадрата, я кажи?
17
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ГoшуНе тъпчо, като вдигнат лихвите много пишман "инвеститори" няма дамогат да си погасяват задълженията и пазара ще се наводни с имоти
16
24
 
8
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
За един приятел, дето и той чака да се спука балона пита? И влизаме в чакалнята на Шенген, ама вие си чакайте, лошо няма :)))