Без нацисти по улиците ни! Мрежата с контрашествие на Луковмарш

Въпреки протестите: Националисти ще почетат смъртта на ген. Луков
Обновена: 14 фев 2019 15:52 | 14 фев 2019 10:15, Камелия Цветанова
390
Без нацисти по улиците ни! Мрежата с контрашествие на Луковмарш
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Въпреки острите негативни реакции не само сред българското общество, но и от чужди представителства, оказа се, че Столичната община няма как да спре провеждането на Луковмарш.

Още по темата
Така че и тази година, 16-та поред, националистите ще почетат годишнината от смъртта на генерал Христо Луков.

Възпоменателното траурно факелно шествие се провежда ежегодно от 2003 г. през февруари в София.

Като лидер на силно повлияния от националсоциализма и фашизма Съюз на българските национални легиони (СБНЛ) и поддържал близки връзки с националсоциалистическия режим на Третия райх Христо Луков е спорна личност в българската история. Поради връзката му с нацизма различни неправителствени организации и общности сочат Луковмарш като неонацистка проява.

През миналата година Столичната община забрани провеждането на шествието, както винаги, но от организаторите обжалваха заповедта пред Административния съд, който я върна за преразглеждане на местните власти.

Така че на Столичната община й се наложи да се съобрази с решението на съда и издаде заповед, с която обаче дава зелена светлина само за полагане на венци от 17 до 21 ч. на 16 февруари на мястото на гибелта на генерала – неговият дом на ул. "Тракия" №1., но не и за шествие, което да тръгне от НДК и да премине по софийските улици.

Традиционно, за да се присъединят към Луковмарш в София, идват националисти от други европейски страни.

СДВР обаче ще предприеме всички мерки, за да не се стигне до напрежение или сблъсъци по улиците на София, увери в писмен отговор на въпрос на депутата от ДПС Джейхан Ибрямов МВР шефът Младен Маринов.

Организатор на Луковмарш е "Български Национален съюз - Еделвайс". От ДПС всяка година излизат с остра реакция срещу шествието.

"Режисиран под формата на факелно шествие, Луковмарш е открито напомняне за нацистките маршове с факли от Кристалната нощ по времето на Хитлериска Германия, като задачата на младите момчета, облечени в черно, е да всяват страх и да демонстрират сила и влияние“, смята Джейхан Ибрямов.

Той е категоричен, че моделът на поведение и начинът на обличане на участниците в Луковмарш копира този на националсоциалистите в Германия от миналия век.

В социалната мрежа Facebook вече беше обявено контрашествие на Луковмарш.

Протестът е под наслов "Без нацисти по улиците ни!"/No Nazis on our streets!". Той ще се проведе ден преди Луковмарш. Сборното място е пред Централните минерални бани. Оттам в 14 ч. по столичните улици ще тръгне шествие, планирано да продължи 17 ч.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


390
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
185
4
 
3
 
! Отговори
фантазьори преди 5 години
до 179 Има още надежда за ... - това е празна надежда
184
24
 
11
 
! Отговори
ONION преди 5 години
Е БРЕ ЛУКОВИ ГЛАВИ ! С ПРОСТОТИЯТА СИ ПОГРЕБВАТЕ И МАЛКОТО НАЦИОНАЛНА СВЯСТ В БЪЛГАРИЯ ! ОСВЕН ГОЛ ПАТРИОТИЗЪМ СЕ ИСКА И ПАМЕТ И ОБЕКТИВНОСТ ПА И МАЛЦЕ КУЛТУРА. ДА ВИ ИМАМ КУМИРА....НА ВСИЧКОТО ОТГОРЕ ДАВАТЕ ХЛЯБ И НА ДЖЕНДЕРИТЕ ЧЕ И НА ЕРДОГАНОВИТЕ ОРТАЦИ.
183
22
 
7
 
! Отговори
Мозъчен Лекар преди 5 години
на луковджиите трябва повече кондоми, за да ....
182
15
 
6
 
! Отговори
ГЕНЕРАЛ-ОВЧАР преди 5 години
обичам овчарска салата и шкембе чорба
181
9
 
7
 
! Отговори
ГЕНЕРАЛ-ОВЧАР преди 5 години
".а той привикал селяни овчари от съседните села само да му подават снарядите..."ОВЧАРСКА АРМИЯ
180
11
 
3
 
! Отговори
луд козар преди 5 години
До Анонимен 187 -нацистка жълта земна ***. Аз съм участвам в Чесън марш,той е гордост за мен.
179
8
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз ще участвам в Луков марш, той е гордост за мен!
178
6
 
39
 
! Отговори
Факт преди 5 години
След 09.09.1944 г. се полагат големи усилия, за да се втълпи на българина, че е овчедушен, търпелив, пасивен, с незначителна "селска" култура и без фамилна памет (правят опит дори да ни лишат от фамилни имена!), внушават на българина, че е неспособен да постигне нещо, ако не го бе освободила една конкретна държава, която в края на Втората св.война отново го била "освободила". Такива инсинуации се правят и днес.Затова хора като ген.Луков са неудобни за някои, пречат на плановете им.
177
5
 
34
 
! Отговори
До Анонимен 181 преди 5 години
Не е само този негов подвиг причината да бъде уважаван ген.Луков.Той реформира, модернизира и числено увеличава армията ни, осакатена след несправедливия Ньойски договор.Също така, ген.Луков прави много за патриотичното възпитание на младежта по онова време. Има огромен принос за изграждане в съзнанието на младите българи на достойна представа относно българския народ, неговата история, качествата и перспективите му. Това има голямо значение за самочувствието на младежта и вярата й себе си.
176
4
 
27
 
! Отговори
Кубрат преди 5 години
Луков марш не е нацистки!!! Тея дето мажат плакатчета са тотално неграмотни и невежи!
175
5
 
26
 
! Отговори
БКП преди 5 години
Народ без историческа памет е обречен на изчезване. Да кажем НЕ на комунистите и джендърите и да почетем паметта на един национален герой.
174
3
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Генералът е работил на 4 оръдия сам...цяла нощ - щото войската му я няма. Обстрелва с 30кг снаряди сръбската армия и онея не вдяват, че там е само един човек, който си ... душата за България. Сърбите мислят, че насреща е войска...а той привикал селяни овчари от съседните села само да му подават снарядите... Това, ако не е БЪЛАГАРИН ПАТРИОТ, тогава какво е? Азис, може би?
173
2
 
32
 
! Отговори
БГ преди 5 години
Благодарение на генерала ,сега Кюстендил е в пределите на България.А ДПС да заминава за Турция.
172
34
 
6
 
! Отговори
чекист преди 5 години
Типично- лукови кухи кратуни
171
1
 
26
 
! Отговори
Гледах Култура Бг преди 5 години
на 13.02.2019 г., по нац.терлевизия.Дотогава имах добро мнение за Харалан Александров, но вчера той ме възмути. Коментарът му относно участниците в Луковмарш бе недостоен.И този соц.антрополог ли е купен? За да говори това, което е угодно някому? Така ли е забогатял?
170
2
 
11
 
! Отговори
Символичната война преди 5 години
Тя България си е била включена във войната със САЩ и Великобритания от правителството на Богдан Филов на 14.12.1941 г. и затова няма заслуги ген. Луков.
169
6
 
35
 
! Отговори
БЕЗ, БЕЗ, БЕЗ... преди 5 години
Без комунисти, социалисти, социал-демократи, неправителствени организации подкрепяни от циониста Сорос, либерали, либерал-демократи и цялата пасмина ренегати не само по улиците, а навсякъде, където са- в президенства, правителства, министерства, местна власт, агенции !!!
168
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Луковмарш никога не е предизвиквал напрежение и сблъсъци по улиците на София.Но все пак апелирам към организаторите на това шествие да се погрижат редом с шествието, отстрани да се движат като обикновени минувачи поне 2-3 групи от по няколко здрави момчета, които да са готови да възпрепятстват всяка провокация. Нищо чудно някои да се опитат да инсценират сбиване или нещо подобно, за дискредитират инициативата.
167
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Остри негативни реакции сред българското общество ли?Нямам такива впечатления.И искам да попитам, Митка Гръбчева и Виолета Якова по-големи патриоти ли са в сравнение с ген.Луков и повече ли са направили за България?Прекаленото слагачество не е издигнало ничий авторитет. Неслучайно народът казва, че прекаленият светец и Богу не е драг.
166
1
 
42
 
! Отговори
Българино,събуди се! преди 5 години
Националист не е мр.ъсна дума!