Фандъкова за "Графа": Без компромиси, глобите може да стигнат милион!

Кметицата призна, че има проблем и при проектантските решения
11 юни 2019 13:03,
99
Фандъкова за "Графа": Без компромиси, глобите може да стигнат милион!
Снимка: БулФото

Поела съм ангажимент, че няма да има компромис по отношение на никого. Това заяви пред БНТ кметът на София Йорданка Фандъкова относно новите проблеми, появили се след завършването на ремонта на трамвайното трасе по ул. "Граф Игнатиев".

По-рано днес фирмата-изпълнител "Джи Пи Груп" обявиха, че проблемът не е в тяхното изпълнение, а в проекта и че те са направили всичко, което е било поискано от тях.

Още по темата

Фандъкова беше категорична, че няма да приеме никакви оправдания, обяснения и прехвърляне на отговорност.

"Всеки, работил по този проект си носи отговорност. Санкции до този момент съм налагала както на изпълнителя, така и на проектанта, и на надзора. Те могат да достигнат и до милион.", обясни тя.

Въпреки това, кметицата призна, че е възможно да има има проблем и при проектанта на трамвайното шосе.

"Очевидно проектантът не е дал най-доброто решение за отводнителите на трамвайните релси, за да се получи това при малко по-високи температури", коментира тя и допълни, че политически спекулации по тази тема няма да приеме.

Фандъкова каза, че стойността на целия ремонт е малко над 20 милиона лева.

Относно глобата от един милион лева, която Министерството на регионалното развиетие и благоустройството наложи на София заради неуредици при обявяването на обществените поръчки за ремонта, Фандъкова изтъкна, че няма притеснения.

"Аз нямам право да си избирам фирмата така, както на мен ми харесва. Има процедури, обществени поръчки, осигурили сме максимална прозрачност. Нямам никакви притеснения да налагам санкции, фирмите знаят, че няма да има компромис.", поясни тя.

Вчера от Столична община казаха, че ще оспорят аргументацията за глобата на МРРБ в съдебната зала.

По повод започващия днес ремонт на столичната ул. "Житница", Фандъкова обясни, че ще бъде направена цялостна промяна на настилките, нови тротоари и ново осветление.

"Очаквам чувствително облекчаване на трафика по бул. "Цар Борис Трети" след пускането на движението. Продължаваме ремонтите в Овча купел", допълни тя и благодари на жителите на квартала за търпението им.

Кметицата припоми и че предстои да бъде пуснат и третия лъч на метрото и че  40 нови камери вече са поставени в бус лентите по всички булеварди в града.

Относно проблемният проект за цялостно въобновяване на Борисовата градина, Фандъкова каза, че проектът е още в начална форма и че самата тя има забележки към него.

"Част от тях са да не се възстановява климатично училище, да не се местят обектите на Спортна София и конната база. Двата стадиона също имат своето място там и следва да бъдат реконструирани, но не и разширявани.", убедена е тя.

До 19 юни се приемат предложения от всички, на 26-ти те ще бъдат представени отново и след това предстои разглеждането им в общинския съвет.

На въпроса дали ще се кандидатира за нов мандат като градоначалник на София, Фандъкова заяви, че още е рано да обявява своето решение по темата.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
2
 
21
 
! Отговори
за съжаление преди 4 години
В София има улици с павета които са по качествени от вашето ново строителство,знам че е изтъркано но това което комунистите построиха вие не можете да го боядисате.
64
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой й плаща перуките и ботокса на тая мрънкаща *** ?През ден е на СПА в хотела на Вальо Златев в Правец.Сигурно й е дал карта - като члена на Мафията.
63
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Даскаличката по руски отново нагло лъже. Ремонтът досега струва 48 милиона + 12 милиона + 8 милиона - общо 68 милиона.Само че в БГ няма нито журналисти, нито разследващи и тя може да си говори и прави, каквото си иска.
62
3
 
10
 
! Отговори
вЕтъра на ПОДмяната преди 4 години
Лошото строителство ,проекти за " модерно" строителство са нарочно направени .Каква е схемата?:Общината възлага скъпо струващ проект на приближена фирма спечелила по рано конкурс. Фирмата го прави калпаво РЕМОНТА /ПРОЕКТ(преправят го няколко пъти),общината глобява със смешна сума фирмата. Възложителите отказват да платят глобата и завеждат контра иск за по голяма сума към общината и го печели.Общината неможе изплати искът и за да го плати на фирмата вдига местните данъци! Народа плаща.Тъй е лесно да си гербер .
61
1
 
19
 
! Отговори
цирк преди 4 години
Кучетата си лаят,агнетата блеят......а кервана си върви/ГЕРБ си крадеееее.
60
1
 
12
 
! Отговори
Фандъка преди 4 години
Веднага Оставка!!
59
1
 
10
 
! Отговори
бай Фидан преди 4 години
Ясно се вижда, че човек повече от два мандата от по 4 г. - максимум 8 г. на висок пост, на власт, депутат и т.н. НЕ ТРЯБВА ДА СТОИ, защото се корумпира!!!
58
0
 
7
 
! Отговори
тишина преди 4 години
До жестоката истинаДааа,истината боли нали?такава е съдбата на овцете....
57
1
 
12
 
! Отговори
Един преди 4 години
Кака Данче се прави на мъж преди местните избори...
56
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази така се е наблъскала с ботокс, та чак й се е изкривало ченето.
55
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази некадърна и бездарна семпла женица, беше сложена за кмет, единствено защото е послушна и да замете следите от огромните кражби на Мутрьо при строежа на Метрото.
54
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И кво сега - Мръндъкова пак ли нищо не знае.Тя горката, пада от Марс или по-скоро е слязла от Самоковските баири.
53
2
 
8
 
! Отговори
Цвета преди 4 години
Фандъкова ще глобява Бойко Методиев. Той нали, че е освен министър председател, е и главен проектант на улицата "Граф Игнатиев" !
52
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Смешница !И кой е кмет на София ?Кой одобрява фирмите и подписва договорите ?Баба ми ли ?
51
1
 
11
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
Мземал 20 млн. щял да върне 1. Как няма - всичките БГ фирми оглавени от мутри, които наемат тоя-оня да планира и организира работата почти за без пари, полу-грамотни да изпълнят проекта на дело за минимална заплата - за за може мутрата ху-у-у-убаво да се нагуши с милионите! Те резултатите за това са трагични и плачевни...
50
1
 
12
 
! Отговори
Лисан преди 4 години
Фандупкова, оставка!
49
2
 
14
 
! Отговори
Joko преди 4 години
Фандъкова, къде се вреш и ти на коня в краката ! Какво разбираш от инвестиционно проектиране и изпълнение на проекти ? Както е известно си учила за даскалица по съветцки ( пардон), по руски Язик !
48
1
 
6
 
! Отговори
666 преди 4 години
Извинявам се за главните букви ,неволно е
47
3
 
18
 
! Отговори
666 преди 4 години
ШАПКА СВАЛЯМ НА УЧИТЕЛНИЦАТА, МЪН-МЪН , ПЪРХА С МИГЛИЧКИ И ТАКА ЩЕ СИ ТРЪГНЕ МУЛТИМИЛИОНЕРКА, А НА ВАС СОФИЯНЦИ ЩЕ ВИ ОСТАНЕ ЕДИН ЗАГРОБЕН ГРАД
46
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фандъкова по лош кмет от теб София не е имала!Като ти видя угодни4еската физиономия гарнирана с у4ени4ески пуберитет направо ми се драйфа!! Дано по-скоро се отървем от теб и корумпираната та мафиотска банда!!