Фандъкова: Едно дърво няма да бъде отсечено от пл. "Света Неделя"

Тя е категорична, че зоната ще бъде само за пешеходци, без коли
5 фев 2020 15:00, Нели Христова
26

Снимка: Димитър Кьосемарлиев

От два дни световно известният архитект Масимилиано Фуксас е в България за да изслуша препоръките на общината за изграждането на площада. Днес, на среща с него и главният архитект на Столична община арх. Здравко Здравков, кметът на София Йорданка Фандъкова увери, че нито едно дърво няма да бъде отсечено от площад "Света Неделя"

Още по темата

Фандъкова е провела и разговори и с представители на Българската православна църква, които са изразили недоволство, че заради ремонта на емблематичния площад в центъра ще бъде затворен достъпа за коли до църквата "Света Неделя“. Кметицата на София бе категорична, че площадът остава само за пешеходци, без коли, но ще бъде направен така, че да може ритуални коли и тази на Българския Патриарх да стигат до входа на сградата, съобщават от БГНЕС.

Йорданка Фандъкова заяви, че предстои изготвяне на идеен проект, който да бъде представен за обществено обсъждане през април. Същинското строителство според нея може да започне през пролетта на следващата година и трябва да бъде завършен за година и половина.

"Този проект започнахме да го обсъждаме от ранна фаза. През тези два дни със студио "Фуксас" изчистихме предварителните бележки и препоръки. Пристъпили сме към уточняване на материалите“, каза главният архитект арх. Здравко Здравков.

"Нещо, което поемаме като личен ангажимент. Всеки един елемент, който ще бъде сложен на площадното пространство, предварително ще бъде коментиран“, обеща главният архитект.

"София е дама, и аз дойдох да й ушия прекрасна дреха“, уточни Фуксас и подчерта, че неговата политика при проектирането на големи ремонти и реконструкции на градски части е никога да не се отсичат дървета.

След днешната среща в Столична община стана ясно, че паралелно се работи и по ремонта на площада пред храм-паметника “Св. Александър Невски”. До края на февруари ще бъде представен преработен проект за обществено обсъждане.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вечната кметица протежето на Б.Б се е разхубавила.Парите прават чудеса.За последните години добре е захлебила.Търгове ,конкурси пари от ЕС.От всякъде тече.
23
0
 
0
 
! Отговори
с-в преди 4 години
АНОНИМЕН 16 - от мен: БРАВО!!! Изпреварил си ме !!! Тъкмо реших да споделя същото... очевидно са прави критиците, обявявайки, че 50% от завършилите Средно образование НЕ ВЛАДЕЯТ Родния ни език!!!
22
2
 
13
 
! Отговори
Додо преди 4 години
Данчето Фандъкова - кметицата, която ще бъде запомнена с това, че забранява със заповед Луковмарш- парада на родолюбието, в чест на великия Българин генерал Христо Луков (героя, успял да запази Кюстендил и 90% от областта на останат Български), като в същото време одобрява, парафира и назначава полицейски кордон и охрана за ежегоден манифест на педерaстията, известен още като Гей Парад. ФАКТ!!!
21
1
 
6
 
! Отговори
Г-жата преди 4 години
нема да ги сечем, ше ги дам на моите избиратели да ги 'берат'...
20
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 9Млъкни,нека поне има едно място в СФ направено от истински архитект.Веднъж герберите да свършат нещо както трябва,и ти мрънкаш.
19
1
 
12
 
! Отговори
Эврапэйскый Союз преди 4 години
просто правило, щом Комунистка Ви казва нещо, значи ще е точно обратното - едно дърво няма да остане!!
18
1
 
9
 
! Отговори
И ЕДНА ЦЯЛА ПЛОЧКА преди 4 години
НЯМА бе Фандъкова
17
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Джипси Куин се е наблъскала с ботокс като някаква фолкдива.Не й отива на възрастта най-малко. Да не говорим за позицята, която заема.То е ясно, че тя си е дива ***, обаче няма ли там нещо ПР-и около нея.Или и те са роднини от село.
16
1
 
13
 
! Отговори
Столичан преди 4 години
Понеже всички други проблеми на София са решени та ще правим скъпоструващ площад, смешна работа! Всички улици са кръпка до кръпка , дупка до дупка, всеки канал - дупка!
15
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Фандъкова: Едно дърво няма да бъде отсечено" - а останалите дървета ? и кое ще е това избрано за неотсичане дърво ?Да ви имам жур нал истическия език, нек адър ници!
14
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Същинското строителство трябва да бъде завършено за година и половина?!!! Тази жена наред ли е. Какви са тези срокове?!! Нов мол ли ще строи на площад Св. Неделя, че и трябва цяла година и половина?!!! София е пълна с туристи, а е непрекъснато в ремонт! Как не я е срам?!
13
5
 
14
 
! Отговори
Да попитам преди 4 години
Как за 2 дена на ром. принцеса Фандъкова и порасна косата с цели 10 сантиметра ,те това не ми е ясно!?
12
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Проектът изобщо не кореспондира с архитектурата на сградите. Модернизмът е направо неуместен там
11
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ухиленото лице на корупцията пак цъфна.Откъдя накъдя без фъндък...
10
2
 
16
 
! Отговори
Колкото преди 4 години
до дърветата - тосе видя - те сами си падат след такъв "ремонт"
9
2
 
15
 
! Отговори
Проекта добре преди 4 години
ама дано не го дадат да го строи ДжиПи - то, или друга негова производна, че пак ще трябва да внимаваме да не си строшим главите, като по Графа.
8
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
при наличието на хиляди кадърни български архитекти, този световно известен пенсионер ли намерихте?! Или покрай някое известно име искате да скриете милионите ненужно потрошени пари, които ще се хвърлят пак на този площад?
7
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фандъкова: Едно дърво няма да бъде отсечено от пл. "Света Неделя"---------Нема да секат дървета, бе, само шъ ги бутат с булдозер!-))))))))
6
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Герберите пак ще слагат бял бетон, все едно строят Тадж Махал и двореца на Садам Хюсеин. Ще стане площад Света Ориенталщина.
5
3
 
19
 
! Отговори
Един преди 4 години
"Едно дърво няма да бъде отсечено от пл. "Света Неделя" - в смисъл, че само едно дърво няма да бъде отсечено? Ще има ли лотария - Познай печелившото дърво?