"Синя" и "зелена" зона отново платени за софиянци

Безплатното паркиране в централните части на София създаде проблеми
7 май 2020 07:00,
42
"Синя" и "зелена" зона отново платени за софиянци
Снимка: БГНЕС

От днес "синята" и "зелена" зона за паркиране в София вече се заплащат. Нарушителите ще бъдат глобявани, а паркираните автомобили, които пречат на движението, ще бъдат репатрирани принудително. Заради неспазване на правилника за движение в града се налага да бъдат отворени зоните за платено паркиране, обясни зам.-кметът по транспорт Кристиан Кръстев, съобщава БНР.

Още по темата

"Вече са стотици жалбите, свързани със "зелената" и "синята" зона. И те не са само от граждани, които са ползватели, живущи в съответните зони. Изключително много нарушения на Закона за движение по пътищата се случват. Създават се предпоставки за пътнотранспортни произшествия. Мерките, които ние предприемаме са и нашата отговорност и към финансирането на транспорта, защото е ясно, че приходите от "зелена" и "синя" зона подпомагат дейността на градския транспорт, а нашата идея е да имаме по-чист, по-екологичен транспорт и съответно това да се случва в дългосрочен аспект, а не да гледаме краткосрочно за месец-два какво се случва."

Безплатното паркиране в центъра на София
беше въведено като временна мярка в борбата със заразата от коронавирус.

От днес ще започне да функционира и "синята" зона за платено паркиране в Бургас. Тя ще е с работно време от 9:00 до 19:00 ч. в работни дни. От 11 май ще започнат да функционират нови две подзони към сегашната схема- зона 22 в квартала "Възраждане", и зона 23 в комплекса "Братя Миладинови". Това съобщиха от пресслужбата на Община Бургас. Към този момент "зелената" зона остава безплатна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
2
 
! Отговори
Истината е преди 3 години
Да се създават повече паркоместа, а за синя и зелена зона само да се ограничава престоят ! На живущите в района да се издават специални карти ! Стига правихте хората нА ЛУДИ - да навъртат километри само за да намерят място за паркиране, особено когато на някой работата му зависи от това ! Всеки квартал трябва да има достатъчно места за колите, които са регистрирани там, за това се плащат данъци ! Да се работи за по-добър живот на всички !
34
4
 
3
 
! Отговори
И повече бих платил. преди 3 години
Живея в зелената зона и плащам 100лв на година за винетка. По-скъпо ми излиза да обикалям с колата да търся място да паркирам, когато няма зона. Ако няма зона НИКОЙ няма да може да паркира НИКЪДЕ в центъра, защото всеки иска да влезне с колата там където е тръгнал. Ако почнат да глобяват тия дето паркират по градинките и площадките и те ще поискат да има зона в крайните квартали. Щото има апартаменти с по 3 автомобила, но иначе им е скъпо да платят левче в центъра.
33
5
 
2
 
! Отговори
Чудесно е преди 3 години
От зоната се оплакват само хората, които не живеят в центъра и са свикнали да паркират по детските площадки в кварталите. Два месеца не можех да паркирам пред вкъщи. Сега имаше 8 свободни места в пресечката ми :)
32
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До предишнияПо-добре в цяла София да има денонощна платена зона през цялата година на цена 20 лева на час, а за паркиране до местоживеене винетка за 5000 лева месечно. Тогава да те видя къде ще си паркираш возилото и как ще свършиш някаква работа с него.
31
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Крайно време е да ги направят денонощни, и събота и неделя. Може да се удължи времето за престои. Синята зона трябва да е поне 4лв, а зелената 2лв, запълнени са на почти 100% явно е евтино. Скоро е добре да въведат и еко такса за влизане в центъра, както е навсякъде по света. Ама ганъо не е дорасъл и иска с 20г кошник да ходи и до kенефа, без да плаща нищо.
30
8
 
19
 
! Отговори
Стар Софиянец преди 3 години
Разумното решение за София е да няма платени зони за паркиране, а въвеждането им беше очевидна грешка. Въведоха ги за да пълнят джобовете на мафията и заради некадърността на кметовете да се справят с организацията на движението и паркирането.
29
3
 
14
 
! Отговори
E преди 3 години
Това е неправомерно, тъй като става въпрос за публично пространство ! Имат право да наложат ограничения и контрол на престоя - например не повече от два часа на едно място (+ съответни глоби), но не и да вземат пари за паркирване !
28
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До СтарКакъв Софиянец си ти бе, пришелец!?!? Аз съм от София и софиянци мразят сини зелени жълти кафяви зони!!!
27
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какви проблеми било създало бе!!! Пълните глупости! Паркираше се без проблеми из цяла София. Имаше хиляди свободни места. Сега като пуснат зоните , пак няма да има нито едно свободно!
26
0
 
17
 
! Отговори
Стар Софиянец преди 3 години
Подземни паркинги и надземни многоетажни паркинги. Това трябва да строи общината, а не да си продава за жълти стотинки общинските парцели на мафията. По груби сметки за град София трябват 200 хиляди такива общински паркоместа на достъпни цени.
25
1
 
16
 
! Отговори
Стар Софиянец преди 3 години
Тези проекти за подземни паркинги всяка година са все по-актуални, но на селската учительница по руски даже и през ум не й минаваш, че на София трябват много подземни паркинги и то не само в центъра, а в цяла София. Навсякъде няма къде да се паркира, заради презастрояването. При това в София личните автомобили на човек от населението са 2-3 пъти по-малко отколкото са в големите градове на Западна Европа, Според последното преброяване едва 45,6% от домакинставата имат автомобил.
24
1
 
15
 
! Отговори
Стар Софиянец преди 3 години
До 24 и 26Оставете го оня фукльо дето се е кръстил предпричемач. Не си заслужава. Колкото до гаражите, тях просто ги няма в центъра на Софоя, освен в най-новите сгради, но и там са едни паркоместа, ще ти падне шапката. Ако колата ти е Корса или Поло ще успееш да паркираш,, но малък джип трудно ще е трудно, а по-голям джип или лек автомобил няма да успееш да паркираш. Затова през 80-те години на миналия век имаше проекти за подземни паркинги в каретата от улици в центъра на София, но след 1989 н
23
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен (9)Бегай на село и хващай лопатата. За толкова ти стига акъла
22
0
 
12
 
! Отговори
ББ преди 3 години
До ПредприемачЩом имаш пари да си купиш 2ап. и 4 авт., можеш да си купиш и 4 гаража или вземеш служебен абонамент. Още повече, че трошките заемат по-малко място и са по екологични от джиповете.
21
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нормално. Рекетът трябва да се събира
20
0
 
8
 
! Отговори
Чичко Тревичко преди 3 години
до предприемач - а гаражи купи ли си или само си богат на хартия?
19
1
 
19
 
! Отговори
Обективен преди 3 години
Парите от платената зона отиват директно в джобовете на мафията. Един паркинг няма построен с тях.
18
3
 
16
 
! Отговори
Софиянец преди 3 години
Хайде юруш на коронавирусът в градския транспорт.
17
4
 
22
 
! Отговори
Хах преди 3 години
Е то беше ясно, че това ще е едно от първите неща, които ще направят след падане на извънредното положение. Нали трябва да доим раята.
16
4
 
17
 
! Отговори
Бат Жоро преди 3 години
Тия *** от зоната като ги видя и лошо ми става. Една стотина няма да им дам