Преградиха оживена улица в София, била частен имот

Живущите се оплакват, а собственикът иска да строи
66
Преградиха оживена улица в София, била частен имот
Снимка: Кадър Нова тв

Собственици на имот в кв. "Витоша" в район "Лозенец" опънаха мрежа и преградиха достъпа до оживена улица. Оказва се, че част от "асфалта за обществено ползване", всъщност е положен върху частен терен. Собствениците му предприели крайната мярка, защото искат да строят, но не могат да влязат във владение на собствеността си. Според хората от квартала обаче блокираният достъп създава изключителни неудобства.

Никола, живущ на улица "Константин Петканов", разказа пред Нова тв, че една сутрин на пътя, който е  основен изход от квартала, изникнала ограда, която го препречва. Това не е първият подобен случай. При предишния улицата била разкопана с багер.

Виктор Тренчев, човекът, заградил с мрежа улицата, заяви, че всъщност пътя е частен имот, и е крайно време той да влезе във владението му.

"На пръв поглед имотът изглежда като улица, тъй като има положен асфалт, изградени тротоари и дори паркирани коли. Всъщност това е частен терен, един от няколкото, които предстои да бъдат придобити от общината, за да бъде изградена улица в същинския смисъл на думата", заяви Константин Павлов, кмет на Район "Лозенец".

Сега предстои частите от улицата, попадащи в частни терени, да бъдат изкупени, дарени от собствениците или отчуждени, посочи кметът. По думите му това е проблем, който съществува от десетилетия.

Собственикът на конкретния имот г-н Тренчев, заяви, че се опитва да получи разрешително за строеж. Едно от изискванията обаче е достъп до общинска улица. Той заяви, че е готов да дари частта от имота си, в която попада улицата и призова собствениците на останалите имоти с подобен казус, да направят същото.


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
1
 
! Отговори
Чичовото преди 2 месеца
Не го разбирам много ЗУТ, но знам, че няма да получиш дори виза за проектиране, ако границите на имота не са оправени /сините и черните линии от скицата на общината трябва да съвпадат/. Тук според мен е точно такъв случая. Собственика явно притиска обжината и вдига шум, за да се задействат интитуциите.
65
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До гербедян

Все ми е тая. Моята земя, моите правила!
64
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 57

Да лоплииии?
63
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Зозо

Сори, ама говориш с директните наследници, някой са даже още си пазаят и партийните книжки, на комунистите.
62
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
лесно е да се критикува какво взели комунистите от хора, които и едно село не са построили, а само рушат завареното за своя облага
61
6
 
4
 
! Отговори
Зозо преди 2 месеца
като чета коментарите, добре че са дошли комунистите да ви построят градове, иначе още щяхте да си развеждаге добитъка около Орлов мост
60
7
 
6
 
! Отговори
ШибиРиби преди 2 месеца
Трийсе години след комунизма още настройвате хората против частната собственост.
59
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
За какви ниви говорите изобщо?
58
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
щом Ганио иска да живее в миналото на нивата си, що ще в градовете??
57
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
нашио *** си иска нивата, неще той прогрес и градове, дай му да чопли земята с волове
56
3
 
4
 
! Отговори
Мечо Кух преди 2 месеца
който иска да му се върне нивата, да заминава да живее на село, а не да се ползва от благата на градоустройството, заради което нивата му е била отнета. стига лицемерщини
55
6
 
7
 
! Отговори
гербедян преди 2 месеца
комунистите им били взели земята...къде искате да се построят градовете, на луната ли. като искате да гоните бизони в прерията, заминавайте в ю ес ей
54
4
 
13
 
! Отговори
Бунак Обама преди 2 месеца
такива абсурди са възможни само в Тикволандия. Преди няколко години един беше предявил претенции към спирка на метрото в Младост, била сигурно на дядо му обора... нямам думи...родната глyпост е необятна
53
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ама на частен имот ако искат и външна тоалвтна ще си направят. Типично бездействие на общината - няма да ти оправим документите но ще дадеш ползу роду това прче земя, пъл ако ем си го дадеш ще оставим живущите да се саморазправят. И с детските е съшия цирк - места няма, ама вие се избивайте помежду си лой има “точки” и кой не - кой работи, кой е от София, кой не знам какво си
52
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Ст***м***т

По твоята логика ако имаш нива, но в последствие се промени предназначението на земята, веднага трябва да те изритат от там и да ти дадат пак нива някъде у къра... Така може да мисли само човек, който никога не е имал нищо и единственият му шанс да има, е да иска всичко да е общо и другите да му дадат...
51
6
 
8
 
! Отговори
Ст@м@т преди 2 месеца
Това е причината София и по-гоемите градове да са презастроени.
Ако им връщаха ниви нямаше да е такова положениято.
50
5
 
8
 
! Отговори
До Ст@м@т преди 2 месеца
Защото на първо място е било супер справедливо да ти вземат нивата? А после за 50 те години, когато не си ползвал нивата, какво ще кажеш? Пак ли е грешка? Типично комуняжко мислене. Всичко чуждо е и мое, всичко мое е само мое.
49
10
 
11
 
! Отговори
До Ст@м@т преди 2 месеца
Именно. Когато държавата е похарчила милиони за да изгради инфраструктура и да дойде някой да каже - дядо копа на това място, ще строя блок. Ами не - връщат ти земята и си плащаш за инфраструктурата (само магистрален ВиК водопровод струва една торба пари - да не говорим за останалите неща), ако не ти се плаща винаги може да ти се даде нивичка да си копаеш там. Така от парите ще щеше да могат да се отчуждят имоти за друго. Сега блок до блока и озеленяване 0.
48
3
 
14
 
! Отговори
Софийска баница преди 2 месеца
Ясно се вижда, че спокойно може да се премине покрай оградата. Реално улицата не е затворена. Вярно, че изглежда малко странно, но това не би трябвало да е проблем за гостите на столицата, обитаващи тези неугледни квартали, тъй като манталитета им е специфичен и всякакви пpocтoтии са им в кръвта. Според тях тези квартали даже се водят "елитни".
47
12
 
19
 
! Отговори
Ст@м@т преди 2 месеца
Голяма грешка беше връщане на земята в реални граници. Не може да са ти я отнели като земеделска и после да ти връщат в регулация. Трябва като е отнета нива да се даде пак нива.