София - на 29 място по мръсен въздух в света

Столицата тази сутрин е в жълтия сектор
4 дек 2020 08:44, Петя Славова
19
София - на 29 място по мръсен въздух в света
Снимка: БГНЕС

Индексът за качеството на въздуха показва 27,9 µg/m³, което тази сутрин нарежда столицата ни на 29-то място в света по замърсяване. Така София е в жълтия сектор по този показател, предаве БГНЕС.

По данни на сайта airsofia най-мръсен е въздухът тази сутрин в центъра на София, най-вероятно заради сутрешното струпване на автомобили.

Още по темата

Вчера ЕК предяви иск срещу България заради лошото качество на въздуха. ЕК посочва, че страната ни не е изпълнила задълженията си по европейското законодателство относно качеството на атмосферния въздух.

По-конкретно в страната систематично и постоянно не са били спазвани пределно допустимите стойности за прахови частици (ПЧ10) и не са били предприети подходящи мерки, с които да се гарантира, че периодът на превишаванията е възможно най-кратък.

ЕК подчертава, че в България се наблюдават някои от най-сериозните превишавания в ЕС както на годишните, така и на дневните пределно допустими стойности за ПЧ10, с произтичащите от това рискове за здравето на нейното население. Особено големи са превишаванията при дневните пределно допустими стойности – те са отбелязани в 90 дни годишно, т.е. над 2,5 пъти повече от разрешеното съгласно директивата на ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
0
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
вчера бяхме на 1 място днес сме на 29 място след като ек ще ни съди хаиде стига стези смешни статистики стари коли и застрояване и двете могат да се спрат за1 час стига да има желание и грижа за човека ама не да пълним гушите и коидокъдето стигне
17
0
 
1
 
! Отговори
Силви преди 3 години
До ХристовНапълно разбирам какво казвате, но това вече няма как да стане. Ха ха, за някой това е мечтата на живота! Връщане назад няма! И така до следващата пандемия, защото тя Природата няма как да издържи.
16
1
 
1
 
! Отговори
Христов преди 3 години
София вече се задъхва. Не може да се строят само жилищни сгради и цяла България да живее в столицата.Наистина вече се"вижда" какво дишаме. Сами си причиняваме странни неща и после търсим виновни. Жал ми е за дечицата, които дишат всичко това и после алергии и астми. България е прекрасна и както беше преди всеки си тежеше на мястото. Какво толкова е хубаво тук. Жилищни сгради забити една в друга. Заплащане по-високо, но и живота по-скъп. Стрес навсякъде и придвижване с часове.Всеки си знае.
15
0
 
1
 
! Отговори
Обективен преди 3 години
Хайде стига с лъжите за колите. Според изследване по задание на столична община с поръчкови резултати, които да докажат, че колите са голям замърсител, една кола с бензинов или дизелов двигател замърсява с ФПЧ почти колкото ел.кола със същите габарити. Ако колите с ДВГ замърсяват с за 100 единици, то ел'колата замърсяване за 96 единици. Това е косвено признание, че замърсяването идва от неизмитите улици. Иначе е ясно, че голямото замърсяване е от отоплението, десетки пъти повече от автомобилите.
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гарантирано от ГЕРБ!
13
12
 
3
 
! Отговори
Чиновник преди 3 години
Големи специалисти по качеството на въздуха станахте всички. Преди да започнат да ви занимават с това, изобщо не обръщахте внимание дали въздуха е чист или мpъceн. Не е истина, колко лесно се манипулирате простолюдието.
12
11
 
7
 
! Отговори
Ню Делхи преди 3 години
Фандъкова и бокича да отварят чекмеджетата и да плащат глобата.
11
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Въпрос "слънчева и вятърна енергия" защо си мислиш че са безвредни? Панелите не стига че за да се произведат харчат повече енергия отколкото могат да дадат за 25г но И на мястото на монтаж под тях нищо не расте (тъмница), ветрените същото + инфра звуци от лопатите и гилотина на птиците. Ако искаха ЕКО свят отоплението щеше да е на природен газ CH4 гориш 4 водородни и 1 въглероден атом. ПРОСТО ГАДНА ПОЛИТИКА
10
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да напускаме тоя кирлив евросъюз и изгонване на всички посланници от бившите империи вкл. щатите. Тотално се оляха, от евро 15 към 3 морски заслони , една дълга па тънка и да се махат. Всичко което ни трябва го има по света, не са ни нужни и нямаме нужда от спаьове на всеки метър КЪШ.
9
5
 
11
 
! Отговори
Въпрос преди 3 години
Не мога да разбера защо не се инвестира в слънчева и вятърна енергия в България?!? И за двете условия има. Да, по-скъпо е от всяка друга, НО за здравето цена няма! Пък и неслучайно има израз, че евтиното излиза скъпо! Не мога и да разбера как българина очаква да диша чист въздух, карайки брички на по 100 години; отоплявайки се на всякакви ***?!? Тук за пореден път важи максимата искаме, ама нищо не правим по въпроса!
8
10
 
3
 
! Отговори
Аз преди 3 години
ЕК за втори път ни дава на съд за мръсния въздух.Европа се е загрижила за нас,но не и ***,които ни управляват.
7
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ех как чакате да паднем в класацията за да се подмажете на тея от ГЕРБ дето ви плащат.... По принцип сме между първи и четвърти, но явно днес има повече вятър...
6
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЕС вече ни съди. Малко отговорност! Спрете с тия дизелови и всякакви 10+-годишни бараки! Спрете се, защото иначе ще ви спрат. Нямате работа с колата. Писна ми от бачкащи за има няма 2000лв. да се развозват навсякъде със селската си ***. Нямате ли пари за по-нова кола, няма да карате кола. По цял ЕС е така. Отивате си на село и там по къра си карате на воля. Тука в София- не. И спирате с дърва и въглища. Както и ония симпатяги, които горят гуми.
5
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Честно казано напоследък покрай короната трафикът е доста слаб в сравнение с преди нея. Печките на дърва са не по-малък проблем. Да не говорим за всякакви сервизчета където горят масло в печки,за да се топлят зимата. В ромските квартали яко се горят гуми,пластмаси... Контрол никакъв.
4
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дааа, преди 2 години като ГЕРБ започнаха да вдигат данъците на старите 20 годишни коли, с аргумен че замърсяват и искат да ги направят икономически неизгодни, червената кочинa БСП начело с Радев и Корнелия започнаха дружно да вият и да бунят населението с думите "бедността не е порок" - е ето го резултатът
3
4
 
1
 
! Отговори
V преди 3 години
А онуй герберасбо.клуче Стойчо Стоичев що не го каните вече ? Ми то затва е мръсно у София ;) Много пси.хари там ве
2
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дотук ни докара ЛГБТ политиката на нежния люляков цвят с меден гласец от нпо организацийката смучи софия - мис борис бонев! Оставка на този некадърен хетерофоб, докарал София до това дередже с мега задръствания, ултра мръсен въздух, с по-лошо качество от ерата на Кремиковци!
1
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига сте манипулирали хората! Някакво сайтче показва данни за стотина града в света при над 200 държави и 8 млрд. население. И тези имат претенции за изчерпателност. Второ, запрашеният въздух е къде-къде по-малък проблем от химикалите, изхвърляни от тежката промишленост. Трето, левите подклаждат истерия сред населението, за да наложат самоубийствената за икономиката Зелена сделка на ЕС.