София - град на различни скорости с бедни и богати квартали

Столицата трябвало да стане компактен, многообразен и адаптивен град
28 дек 2020 18:01,
257
София - град на различни скорости с бедни и богати квартали
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Любо Георгиев учи архитектура в IUAV (Венеция, Италия) и завършва магистратура по архитектура и урбанизъм в TU Delft (Делфт, Холандия). Има богат опит като проектант и ръководител на мултидисциплинарни екипи. Работи като директор на фестивала ONE ARCHITECTURE WEEK (Пловдив, 2014-2016), водещ проектант в Turenscape (Пекин, Китай 2012 – 2014), проектант в MVRDV (Ротердам, Холандия, 2009) и в Claus en Kaan Architecten (Амстердам, Холандия, 2007 – 2009).
Любо Георгиев е директор на Софияплан - общинското предприятие, което отговаря за пространственото и стратегическо планиране на Столичната община, от края на юли 2017 г. Успоредно с това е и ръководител на екипа, работещ по създаването на "Визия за София".

- Как изглежда София към края на 2020 г.? Какво беше постигнато през тази година в градоустройствен план и кои са най-неотложните задачи за следващата година?

- София 2020 изглежда като град на различни скорости. Има места, в които градската среда, доходите, обслужването и т.н. са на добро ниво и се радват на голям интерес на имотния пазар. Други също имат добри качества, но не успяват да се класират сред „перспективните“ квартали. Има и места, в които както качеството на средата, така и на обслужването и жизнения стандарт са на ниско ниво. Само по себе си това не е странно за голям град. Винаги има по-бедни и ощетени части, както и по-богати и благоустроени такива. Но това не бива да ни успокоява. Стремежът за създаване на качествена среда е по дефиниция постоянен, винаги може по-добре и винаги трябва да се стремим към по-добро.

Тази, както и всяка година, продължава прилагането на Общия устройствен план на Столична община. Това се случва в огромната си част чрез частните инвестиции, тоест строителството на сгради. Общината също реализира обекти, предвидени в плана, но за съжаление твърде бавно. Причините за това са много, като недостигът на пари е един, но не единствен проблем. Това, по което работим, е паспортизацията на всички квартали и населени места в общината. Паспортът на един квартал ще ни покаже какви са неговите най-силни и най-слаби страни. И така общината ще знае в какво и на кои места да инвестира приоритетно. Паспортизацията е част от определянето на промените, които трябва да направим в Общия устройствен план.

- В края на юли Столичният общински съвет прие „Визия за София“. По какъв начин трябва да се развива столицата през следващите 30 години?

- София трябва да стане компактен, многообразен и адаптивен град, който управлява умело ресурсите си и включва гражданите при вземането на решения. Столицата е на различен етап от изпълнението на всеки един от тези приоритети. В момента тя е сравнително компактен (да не се бърка с презастроен) град, но има признаци на разливане, а това е негативно.

София е разнообразен, но все още не се осъзнава като многообразен град, тоест като средище на хора с различни интереси, култури, социални практики и др. А градът има потенциал за това. София е слабо адаптивен град в момента. Климатичните промени, социални, здравни, икономически или демографски кризи биха й се отразили доста негативно. Трябва да сме много по-гъвкави – като начин на организация, финансиране, взаимодействие, качества на средата.

София в момента не управлява добре ресурсите си. Можем да го видим, като анализираме проблема с отпадъците. Необходимо е изграждането на икономически и поведенчески модел, в който отпадъците не са боклуци, които се стремим да заровим или изгорим, а са ресурс за бизнеса. И последно, в София има и добри примери за взаимодействие между граждани и местна власт, но въвличането на софиянци в управлението и решенията за града трябва да стане по-интензивно. Тоест има немалко работа пред София.

- „Визия за София“ ще е основа и за актуализирането на Общия устройствен план на София. Кои ще са  основните промени, които ще предложите?

- Една от промените ще засяга възможностите за застрояване. В момента в общината може да се строи твърде много, на твърде много места. Както виждаме, няма достатъчно инфраструктура, за да обслужи новите квартали, изградени на зелено. Тоест ще предложим намаляването на параметрите на застрояване, както и обхвата на градоустройствените зони.

Друга промяна ще засяга начина, по който се реализира планът. В момента той предвижда изключително много инфраструктура (пътища, паркове, трамваи и др.), но не е направена сметка дали общината може да си позволи да изгради цялата тази инфраструктура. Тоест ще целим да привържем всяко предвиждане на плана с оценка на ресурсите, необходими за неговото осъществяване, а вероятно и поддръжка.

Друга важна цел на Плана на София ще е да защити публичния интерес, насочвайки частната инициатива по един много по-организиран и координиран начин, отколкото това се случва в момента. Тези, както и други предложения за промяна в Плана ще представим през 2021 г. под формата на задание за изменение, за което ще търсим обратна връзка.

- Кои квартали в София са примери за правилно развитие и кои изостават и имат нужда от намеса?

- Не бих могъл да дам нито един пример. Има добри примери за качествено направени сгради, но за цялостна среда, която не е затворена зад ограда, за съжаление няма добри примери. И това е съществен проблем, който изначално е породен от предписанията на Общия устройствен план. Общината в момента няма ресурс да насмогне на частната инициатива, която се случва на твърде много различни места в града. За да може общината да фокусира ресурса, с който разполага, и да създаде качествена среда, тя не бива да допуска строителство навсякъде, особено на места, на които няма инфраструктура – пътища, градски транспорт, канализация, зелени площи, детска градина, училища и др.

- В каква посока има най-голяма възможност за развитие на София? Как северните квартали могат да станат по-привлекателни за инвеститорите?

- Най-добрата възможност за развитие е вътре в града. В София има голямо количество изоставени терени – най-вече бивши заводи. В повечето случаи те разполагат с някаква техническа инфраструктура. Това е голям плюс и oбщината трябва да успее да насочи инвестициите към такива терени, вместо към строителство на зелено, извън града.

Ако някой предпочита крайградския живот, то отново инвестициите трябва да се насочат към обновяването на съществуващи сгради в селата или тяхното заместване с по-нови, но не и строителство в полето или гората. Ако допуснем застрояване навсякъде, то ще отрежем клона, на който седим, и ще получим еднаква, банална, полупразна, полуградска, зле обслужена среда навсякъде.
 

Продължението на интервюто четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


257
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
0
 
3
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
Това са например наетите работници и служители по Кодекса на труда, държавните служители и военните, магистратите, служителите с духовно звание към Българската православна църква, хората на изборни длъжности, спортистите, мениджърите на компании, наети по договори за управление и контрол, както и хора с над 5% дял от дадена компания, които полагат личен труд в нея.
102
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ИТ фирмите започнаха да съкращават, и то най-големите и успешните, или предлагат на служителите да предоговорят по ниски заплати ако не искат да останат на работа.
101
3
 
4
 
! Отговори
Г.Т. преди 3 години
До Анонимен 4Мили ми селянино, върни се в бащината къща на село! Ще си имаш и гараж и мазе!
100
0
 
9
 
! Отговори
dmx преди 3 години
С други думи, презастрояване му е майката. Иначе, ще се озовем в една "необслужена среда". Недостатъчно добре обслужена от към корупция, най-вече.
99
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Работя от хоум офиса на моята вила в Родопите, край закрития басейн на шезлонг с лаптопа. Заплатата ми е 5 цирфрено число.
98
8
 
22
 
! Отговори
Дупко преди 3 години
София е по-зле от Кабул и трябва да се мине с булдозер от Витоша надолу. Изглежда така сякаш диваци си строят колиби. Примери Лозенец, Манастиски Ливади, Витоша, Гоце Делчев, Бояна!Компактен град трабвало да бъде. ***, необразовани, мързеливи и без никакъв естетически усет. Това е Софийска община. Цяла София усрахте, ***. Наблъсканите колиби поне да изглеждаха горе долу нормално, но те почват да се разпадат след няколко месеца, така както и улиците ви.
97
0
 
8
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
Според официални данни на НАП, които са отговор на министъра на финансите на депутатско питане, петцифрен облагаем доход за август 2020 имат 12882 човека.*В отговора на министъра на финансите специално е уточнено, че в данните са включени доходите на над 2,3 млн. души, които работят по трудови правоотношения. Това са например наетите работници и служители по Кодекса на труда, държавните служители и военните, магистратите, служителите с духовно звание към Българската православна църква, хората
96
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 113Защото единствения начин да се позабавлявам малко, общувайки с питекантропи като вас е тук. Да не мислиш, че комуникирам с такива като вас в ежедневието? Само в магазина, обслужващ персонал и ако ми се наложи да се возя на такси.
95
11
 
4
 
! Отговори
KOSTAS LINKE преди 3 години
ЧЪРЧИЛ БЕШЕ КАЗАЛ ПРЕЗ 1943 ГОДИНА ЗА СЕЛО СОФИЯ---ДА ГО СПУКАМЕ ОТ БОМБАНДИРОВКИ И БОМБЕНЕ---И ДА ЗАСЕЕМ МЕКСИКАНСКИ КАРТОФИ ВЪРХУ СЕЛСКОТО СОФИЙСКО ПОЛЕ (ВЪРХУ КОЕТО Е СЕЛО СРЕДЕЦ ) .
94
7
 
9
 
! Отговори
. преди 3 години
Шопия цялата вече е тотално гето и не виждам сила, която може да я оправи! Напуснах го преди 2 години и го посещавам само при голяма нужда.
93
0
 
12
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
По данни на НСИ работещите в сектора към който са и ИТ специалистите, а това е доста широко понятие са около 97,8 хиляди човека за третото тримесечие на 2020 година. ИТ са някъде около 2/3 от тях. Средна заплата в този сектор 3085 лева за 2019 година и
92
7
 
11
 
! Отговори
До 111 преди 3 години
Абсолютно точно. Аз съм на оперативен лизинг, частично субсидиран от работодателя ми и съм си пей сърце. Постоянно съм с нова кола без да му мисля. На 4 г. съм с нов модел. Сервиз и обслужване не знам какво е. Изобщо не ме интересува, че не е моя. Само бедните хора възвишават собствеността, защото си мислят, че им дава независимост.
91
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Със сигурност в София има немалко хора печелещи петцифрени заплати на месец. Въпосът с повишена трудност е обаче - защо такива хора биха си губили времето в скучни безсмислени дискусии в сайт с нискокачествена псевдожурналистика?
90
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бедни и богати,това си го имаше и през соцаи сега при капитализма.Лошото че при капитализматази разлика бедни-богати е много голяма.Ваньо Костов създаде олигархията в България.Ако стане преврат той ще е първия арестуван заради далаверите му.
89
2
 
8
 
! Отговори
до 107 преди 3 години
Лизинговата кола няма НИЩО общо с rent-a-car. И какво, като не е моя? Даже още по-добре. Аз съм ползвател. Лизингодателят да му мисли, ако я откраднат. Няма да продължавам, но лизинговата кола е най-сладкото нещо.
88
6
 
1
 
! Отговори
1000 пъти преди 3 години
1000 пъти е нарушена съществуващата конституция - минимум. Значи мога да ви изброявам сега действащи нормативни актове и документи, който противоречат на конституцията и я нарушават директно и индиректно и тези актове работят с години. Аз не мога да ви сезирам за тях, само партия може да ви сезира - ама аз съм безпартиен и въпреки всичко твърдението, че другите закони не могат да и противоречат много ми харесва и ИКЖ като има-ще видите колко закона влизат в противоречие за което не сте сезирани
87
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Яде ми се салатен боб с праз и лютеница.
86
5
 
9
 
! Отговори
до 106 преди 3 години
МНОГО, ама МНОГО са ти грешни данните. Първо, НАП подобни официални данни не пуска. Данните са от НСИ. И второ- влез в сайта на НСИ И провери среден доход и брой лица по среден доход. Ще се изненадаш, ама хората със заплати над 8000лв. у нас са много над 13000. Даже са много и над 50000.
85
14
 
5
 
! Отговори
Аз преди 3 години
До до 98 На лизинг кола никога. Тя реално дори не е твоя, а на лизинговата компания. Все едно ползваш рент-а-кар. За най-малкото нещо - беж при застрахователя, иначе жестоко дране. Моя 10-годишен дъргел го взех за 5800 лева, остъргах го веднъж, взех някакви пари от застрахователя по експертна оценка и така си го карах 7 години, докато накрая отиде за скрап.
84
5
 
24
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
Голям смях. По данни от НАП, през август 2020 в България има 13034 човека на заплата по КТ с облагаем доход над 8000 лева и както гледам всичките пишат тук. Като включим и едни други категории като мениджъри по договор за управление и контрол, футболисти, хора с над 5% от акциите в дадена фирма и полагащи личен труд във фирмата и т.н., хората с облагаем доход над 15000 лева за август 2020 са 6465 и пак всичките от сутрин до вечер пишат тук.