Схема е лишила Столична община от над 1 млн. лв. за 10 години

Разкритието е на зам. кметът на район "Оборище" Бонка Василева
5 фев 2021 03:00, Петя Славова
17
Схема е лишила Столична община от над 1 млн. лв. за 10 години
Снимка: БГНЕС

Схема с отдаването на магазини под наем в столичния район "Оборище" е лишило бюджетът на Столичната община с над 1 млн. лв. за последните 10 години. Разкритието направи пред БГНЕС зам.-кметът на района Бонка Василева.

Тя вдигна завесата около схемата, в която фирмата "Перфект – 3" ЕООД с управител Красимир Радев получава 6 магазина в подлеза на ЦУМ и "Шератон" срещу наем между 470 и 520 лв. на обект и ги преотдава на други наематели на значително по-висока цена от тази, която плаща като наем на общината. За схемата се разбрало по време на пандемията, когато кметът на София Йорданка Фандъкова даде възможност наемателите на общински имоти и сгради да бъдат освободени от наем заради кризата и принудителното им затваряне. Тогава самият Радев споделя в общината, че преотдава магазините, което обаче е в разрез с договора му с района.

"От там тръгна разплитането на тази схема, която години наред е ощетявала бюджета на Столичната община. Разликата между това, което се е калкулирало като наем от тези наемателите и разликата между това, което се е плащало, като наем към общината, е фрапантна", обясни Василева и уточни, че освен тези 6 магазина и още две фирми са работели по тази схема.

По изчисления на комисията, съставена в районната администрация и работила по разплитането на схемата средно общината е била ощетявана с по 1100 лв. на магазин, което умножено по 8 и след това по 120 месеца възлиза на обща стойност от 1 056 000 лв.

Всичко започва с прехвърлянето на магазините от активите на "Егида-София" за стопанисване и управление на район "Оборище".

"Няколко дни преди края на мандата на Йорданка Фикирлийска, която е на поста преди Васил Цолов, предишният кмет, който е от ГЕРБ, Фикирлийска подписва договор за 1 година обезщетение на "Перфект 3" ЕООД и остава магазините в тяхно владение, въпреки че е имала множество сигнали, че въпросната фирма преотдава търговските площи. По този начин тя дава възможност на фирмата да останат заварените стопани. Идвайки на власт, новото управление прави конкурс, който е за отдаване на магазините за срок от 10 години. Това се случва през 2016 г., но ние през 2020 г. разкрихме схемата", разказа хронологията Василева.

Тя акцентира и на един детайл, заложен в конкурса, който е дал възможност, той да бъде спечелен от определен участник.

"В самата процедура има един голям субективен елемент. В условията на процедурата е заложено представяне на концепция за развитие на тези магазини. Това е носело 50% от оценката на кандидатите. Така документацията може да бъде изкривена за един определен човек. Този човек е дал най-ниската пазарна цена, която е определена. А тези магазини, които също са участвали в конкурса са давали оферти с цени между 1500 – 1600 лв, но тъй като нямат такава концепция за развитие не са били класирани", добави още тя.

Според нея вина да се вихри безнаказано тази схема от години наред имат не само двамата бивши кметове на района – Йорданка Фикирлийска и Васил Цолов, но и Столичната община, която нищо не е направила, за да спре тази порочна практика, въпреки множеството от сигнали, които са имали всички страни, че там се извършват закононарушения.

Свързахме се с управителя на фирмата, спечелила конкурса за наемане на магазините. Пред нас Красимир Радев заяви, че ще изчака да получи отговор на изпратено писмо от район “Оборище”, с което администрацията иска да заплати неплатени наеми, неопростени за времето на пандемията. Според него това е неправомерно, защото в посочения, в документа срок, той не е работел, тъй като магазините са били и затворени.

Пред БГНЕС бившия кмет на района Васил Цоловказа, че нищо не си спомня по тази тема.

"Дори нямам спомен да ви кажа. Знам че навремето ги прехвърлиха от някаква застрахователна фирма към "Оборище" и ние ги преотдадохме на някой, не мога да ви кажа на кого, нямам представа. Със сигурност сме правили конкурс и е отдадено поправилата на конкурса. Нямам представа какво е ставало и какво са правили", заяви Цолов и призна, че е разписал решението на комисията, класирала победителя в конкурса.

Бившият районен кмет е категоричен, че той е нямало как да изрази несъгласие с решението на комисията.

Зам.-кметът Василева добави, че договорите на всички наематели, сключени по тази процедурата вече са прекратени и отбеляза, че хората доброволно са дошли и са предали обектите си.

"След като хванахме тази скандална далавера и я изсветлихме дадохме възможност на хората, които имат бизнес от години, да останат тук като в момента те плащат обезщетение на общината до провеждане на нов конкурс", посочи Василева и подчерта, че е била направена и нова пазарна оценка, така че наемните цени да са адекватни на настоящата ситуация.

Тя обеща всеки желаещ да кандидатства за помещение да има достъп до конкурса, като обмислят този път процедурата да не минава през заместник-кмет на Фандъкова, а да мине през Столичния общински съвет както си е по правилата, за да може максимално да се разгласи и да има максимална прозрачност на процедурата.

От 15 години обект в подлеза има Бойко Русев. Той признава, че никога не е знаел за възможността да наеме помещение, участвайки в конкурс на общината.

"Ние сме едни от старите търговци. Обектът ни беше даден от "Перфект – 3" ЕООД на много висок наем. От 15 години само интриги, вдигане на наемите, такси, разправии, страх, за да не си загубиш магазина", споделя търговецът и уточнява, че до скоро плащал по 1000 евро за 20 кв.м. търговска площ. Русев добави, че откакто е там плащал ток, но без да получава фактура. Също така не познавал и лично собственика на фирмата, отдала му помещението, а разплащането ставало през касиер на фирмата.

Споделя, че откакто общината е влязла във владение на магазина, наемът му е станал 350 евро и нещата са станали ясни и достъпни.

"Трябва общината да си държи всички помещения, които съществуват. По-изгодно е да работим с общината, по-спокойно, има по-добри условия, може да се комуникира", коментира той.

Признава, че отдавна са знаели за схемата, но заради страха от това да останат без препитание са си мълчали.

"Срещу силните на деня не може да скачаш, защото ще те изгонят", убеден е търговецът и донякъде е благодарен на кризата, спомогнала да се разкрие тази далавера.

Район "Оборище" е изпратило сигнал до столичния кмет Йорданка Фандъкова, КПКОНПИ и главния прокурор с искане да разследват случая.
 


17
Още от София
Авария спря парното и топлата вода в "Младост"
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
3
 
! Отговори
И.Б. преди 3 седмици
При отдаване под наем на частни търговски площи в договора трябва да се отбележи, че се разрешава преотдаването, както е например в много страни. Но в случая става въпрос за престъпна схема с източване на пари от общинска собственост и укриване на данъци.
Наскоро една съседка ми каза следното, след като разбра, че съм българка: "България ли? - корупция."
16
0
 
11
 
! Отговори
Жалко, но факт преди 3 седмици
Схемата с източване на градския транспорт , чрез гратисчииство източва с по милион на месец и е така вече 30 години и продължават да си затварят очите , пък вие за някакъв мижав милион за последните 10 г
15
4
 
7
 
! Отговори
Всички се възмущават преди 3 седмици
Обаче когато отидат във властта забравят

и даже работят в по-големи размери.

Ако някой им се опъне е аут.

Тая Бонева да не мислите, че заради справедливостта

е взела думата? Не, заради изборите и някоя отказана

комисионна! Тези/новите районни ръководства/ са

по-крадливи и значително по-нагли от предишните!
14
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Проблема си е на общината, че не отдава на реалната цена. Тогава такива *** няма как да виреят. Със сигурност това не е случайно.
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Само?
12
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
10 коментара от 10 човека, които не са изчели докрай темата. Да не сте водещи в сутрешните блокове?
11
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Юсуфчо
и
до № 4

Идете в БАН да видите какво е мързел на заплата по социалистически.
Не отричам, че отделни хора работят и се стремят да постигнат нещо, докато тумби от лентяи с връзки им вгорчават живота.
Някои дори успяват да направят ефективно работещи проблемни групи /разработват конкретен проблем с колектив, подбран от тях самите/, но щом се види, че такава малка група има успех, веднага им налагат да приемат няколко некадърника с протекции и след година-две начинанието им пропада.
10
3
 
15
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 седмици
ТИПИЧНО ЗА ГЕРБ Е ДА ИЗТОЧВАТ СТОЛИЧНА ОБЩИНА ВСЯКАК!!!!
9
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Чел е наръчника на свако Цако!
8
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Това не просто е една сапчица в морето, това е водна молекула за океана на гърбатите китове!
7
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Много добро разследване! Дано има правда
6
5
 
21
 
! Отговори
ДронИшкафчеНощно преди 3 седмици
Схемата отдавна ни е ясна и се нарича ГРОБ.
Нали така,Фандък или самостоятелно действаш?
5
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Явно комисионните са малки или просто няма комисионни за чекмеджето,затова общинарите имитират дейност
4
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До кога с тия социалистически номера?

Докато не изтържете БКПто от всички възможни и невероятни партии от 31 години насам! В никакъв случай не забравяйте и мениджъра на бутик Болшевик - чичо Румен! В конкретния случай не е замесен но със сигурност на по високо ниво!
3
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Имаше една реклама за луканката ''Па режеш,па режеш,па режеш...''Ама тук трябва общински глави да се режат!Корупчии мръс ни!Ковчези да си купите с тия пари!
2
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
''Красимир Радев получава 6 магазина в подлеза на ЦУМ и "Шератон" срещу наем между 470 и 520 лв. на обект и ги преотдава на други наематели на значително по-висока цена от тази, която плаща като наем на общината. За схемата се разбрало по време на пандемията''
Ама чакайте бе,това е забранено защо не се гледа?Трябва жестоки санкции да има за преоттдаване.Ми то така много лесно бе!Имаш връзки взимаш магазини и само ги даваш на друг на по-висок наем и пей сърце.До кога с тия социалистически номера?
1
1
 
28
 
! Отговори
Юсуфчо преди 3 седмици
А колко са на хранилка за милиони в столичната община...от десетилетия не от десет години да си говорим ако искате де...