Оголен кабел ли уби 16-годишното момче в София?

То стъпило на шахта на булевард "Иван Гешов"
14 фев 2021 21:30, Нели Христова
248
Оголен кабел ли уби 16-годишното момче в София?
Снимка: Pixabay

Токов удар уби дете на тротоар пред няколко болници в София. 16-годишното момче стъпило върху шахта, по която тече ток. От Столичната община съобщиха, че по първоначални данни - причина за инцидента е оголен кабел от неправилно захранен частен обект в района.

Шахтата е на тротоар след пешеходна пътека, която води към няколко болници на столичния булевард "Иван Гешов". През нея постоянно минават пешеходци. Малко преди 13.00 ч. на обяд охраната на една от болниците забелязва припаднал младеж около шахтата.

"Видях, когато вече се бяха струпали хората и му правеха изкуствено дишане. Някаква оттечка токове е имало там. Колко е вярно, не знам".

Линейката дошла за 3 минути. Закарали момчето във Военно-медицинската академия. Медиците го реанимирали около 30 минути, но не успели да го спасят. Екипът на "по света и у нас" срещна братовчед му около шахтата.

"Хванал го е ей тука тока. Има някакъв кабел, който е оголен. Каза човекът, който е там в будката, че са дошли от ЧЕЗ и кабелът вече е скрит. И всичко е свършило", коментира той.

От ЧЕЗ съобщиха за БНТ, че шахтата не е тяхна собственост, а преминаващият през нея кабел е собственост на обекта, който захранва.

От Столичната община обясниха, че по първоначални данни причина за фаталния инцидент е неправилно извършено захранване към частен обект.

"Заради оголен кабел от захранването на частния обект е протекъл ток по металната рамка на шахтата. При стъпване върху рамката момчето е получило токов удар" - пише в съобщението.

"Не е станало ясно чия собственост е, ясно е, че е захранвал обект, който не е общински, а се намира на територията на болничното заведение. Захранва се търговски обект, тип будка", заяви кметът на район "Триадица" Димитър Божилов.

Криминалисти и експерти продължават да изясняват обстоятелствата около инцидента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


248
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
0
 
15
 
! Отговори
Бай уй преди 3 години
Много глупави коментари , че се крадяло ток . Електромера е в другия край на улицата а ток се краде преди електромера ! Причината е : шуробаджанащина , необразованост , незаинтересованост и ниски заплати което води до неквалифицирани изпълнители .
133
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Виновни са само и единствено гласоподавателите ! Да не забравите да гласувате след 2 месеца !
132
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не само София има такива будки .. покрай училища и болниците и Алпите печелбари правят пачки,за пръв път виждам кабел за електричество да вързва Св.опашки ,и то на на10 см от земята ,да видим българската прокуратура и съд какви ще отсъдят
131
6
 
32
 
! Отговори
МИ5 преди 3 години
Уби го безхаберието на столична община и лично на кмета данчето фандъкова. Жици до павилиони, будки,хладилници,кафе автомати. Такова порно никъде из Европа няма. Дори в Македония и Албания.
130
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На мен, като елетроинженер, не ми е ясно как точно е станало това. Единственото, което според мен може да се е случило е металната част на шахтата да е под напрежение и момчето да е стъпо там и да се е хванало за металната ограда или стълб за да затвори веригата... И въпреки това през обувката пак би било трудно, едва ли е бил бос.
129
4
 
20
 
! Отговори
да знаете преди 3 години
Живеем в абсурдна държава с още по-абсурден и безумен Началник!
128
1
 
9
 
! Отговори
Вълканов преди 3 години
Кой е виновен ли? Съветът. Как може да се прекара пешеходна пътека през покрив на шахта? Може не само ток да да удари човек, но от вибрациите на минаващите превозни средства, да се размести капака на шахтата и някой да падне в нея. Първият и най-голям виновник е акълът на този, който прекарва пешеходна пътека през покрив на шафта.
127
0
 
9
 
! Отговори
Електричар преди 3 години
Какво ще ти помогне правилно оразмереният предпазител в случая?При утечка/офазяване на корпуса на уреда, когато корпусът е занулен с мост корпус-нула, още в момента на утечката става късо съединение фаза-нула през корпуса и предпазителят изключва и уредът просто не работи.Друг е въпросът, че по 5 пъти си включват предпазител без да мислят защо е изключил или слагат неоразмерени предпазители.
126
2
 
19
 
! Отговори
абсурдистан преди 3 години
тея обекти тип "бутка" са против всички правила - нямат течаща вода,нямат тоалетна,нямат канал ,а продават Храна ! къде е Хеи ? а, сетих се -точно там.Масово из София такива ,ама явно снасят ,където трябва.и пак там дюнерджиите работят без маски вече година -пред всичките болници-Александровска,Вма,Стоматологията,ядът докторите и траят.
125
7
 
5
 
! Отговори
До Трябва възмездие! преди 3 години
ТРЯБВА ДА СИ ПИЕШ ХАПЧЕТАТА БЕ мЪлoyмнЯк
124
11
 
21
 
! Отговори
Трябва възмездие! преди 3 години
Момчето беше убито от немарливостта, безгрижието и глупостта. Веднага кметицата да подаде оставка - безполезна е и дори вредна. Нека тази смърт тежи на съвестта й.
123
4
 
21
 
! Отговори
сигурно преди 3 години
Сега комисията ще установи ,че снега е виновен за нещастието , а не бандитите
122
10
 
17
 
! Отговори
ира преди 3 години
До Един.Hародна Република България няма, и то отдавна. Там имаше ред, грижа и отговорност. Сега имате какво? За един кабел, няколко неясни собственици, бездушие и дембелщина. Разбирам че след НРБ просто нямате друго, но този случай не е подходящ за заяждане.
121
4
 
8
 
! Отговори
До Електричар преди 3 години
Да пази Господ от такива електричари като теб! Заради хора като теб стават фаталните инциденти. Заради такива като теб инсталациите в домовете си ги правя само аз!Какво ще ти помогне правилно оразмереният предпазител в случая? Тези бушони изключват при стойност на тока от десетки ампери, а човек умира при протичане на ток през него от над 30-40 МИЛИампера. Отвори си книжките по електричарство и прочети какво е това ДТЗ и има ли почва у нас.... колко народ изтрепахте не е истина...
120
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*** да се чете кoвuдuoтuтe
119
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ХахахахахахахахаТи у вас сигурно табели слагаш, да чете жената, нали? Или пък винаги спираш тока, че да смениш крушката в хола, нали? ХахааааааааааааГоворя за домашни условия бе пич, ама важното е да се правиш на умник. Е, не ти се получил Хахаааааааа
118
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Според *** не е кабела виновен, а спирането на сърцето!
117
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 145Светва фазомера, защото сам казвш че затваряш веригата, но затваряш само на единия проводник. Същото е все едно да хи хващаш един по един с ръце, а не заедно. Взимаш два кабела по които има ток - примерно 2 квадрата и половина. Оголеми. Пипапш ги един по един и... няма проблем. Обаче ако ги пипнеш и двата заедно - олеле, удря ток, а? :D Така че в случая с фазомера, затваряш веригата но само на единия проводник. Затова ти казах бръкни с два фазомера едновременно и виж кво ще стане :D
116
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Един.Не намесвай името Народна Република България!!! Ако реално това се беше случило в НРБ за този инцидент щяха да падат глави. Разпити (включително и от ДС, за да се изясни дали не е диверсионен акт), бой, отнемане на обществено положение и възможност за упражняване на професия, проблеми и затвори щяха да последват и то много сериозно и бързо. Сега е друго. Вече се намираме в държавата на шкафчетата с пачките и кюлчетата...
115
2
 
5
 
! Отговори
Хахахахахахахаха преди 3 години
По принцип най-добре е да махнете бушоните или просто да изключите главния бушон. По принцип е забранено да се извършват каквито и да било работи, когато по кабела тече ток, първо се спира тока, проверява се кабела дали е под напрежение и чак тогава се работи. На бушона/прекъсвача откъдето е спрян тока задължително се слага табела: Не включвай! Работят хора!