Доц. Спасков: Случаят с болница "Лозенец" по света се нарича търговия на органи

Това е нарушаване на всякакви норми, каза още бившият директор на "Пирогов"
10 юни 2021 09:00, Ния Христова
145
Доц. Спасков: Случаят с болница "Лозенец" по света се нарича търговия на органи
Снимка: БГНЕС
Случаят с болница "Лозенец" навсякъде по света се нарича търговия на органи. Това е нарушаване на всякакви норми, включително международни.
 
Това заяви пред БГНЕС бившият директор на болница "Пирогов" доц. Спас Спасков. Той посочи, че когато той е ръководел спешната болница, са се правили по 60–70 бъбречни трансплантации годишно от трупни донори.
 
"Тогава всичко минаваше през много инстанции. Винаги съм защитавал тезата, че при трансплантациите, заради много инстанции, са невъзможни такъв тип явления. Няма как тези дейности да са продължавали толкова дълго време без знанието на тези инстанции. Най-вероятно нещо се е премълчавало на всички равнища", заяви доц. Спасков.
 
Според информацията, изнесена от служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров, в периода от 2019 г. до края на април 2021 г. в болница "Лозенец" са извършени 14 трансплантации на бъбрек от живи донори – донорите били племенници от Украйна и Молдова, а рецепиентите "чичовци" от Оман, Израел и други държави. Реална роднинска връзка между тях не е имало.
 
"Когато се прави престъпление никой, който прави престъплението не дава точна информация за него", подчерта Спасков. Той категорично е убеден, че е имало начин нарушенията да се предотвратят.
Още по темата
 
"След извършване на действията има крачки да се провери дали нещо е правилно и ако не е правилно да не се повтаря, а тук става дума за нещо, което се е повтаряло, многократно", коментира още бившият директор на "Пирогов".
 
По повод блокираните промени в ръководствата на болниците "Лозенец" и "Александровска", според доц. Спасков няма логично обяснение.
 
"Безкрайно изненадан съм, че Агенцията по вписванията може да бави вписвания. Нейната функция по-скоро е регистрационна и недопускаща нарушения при регистрацията. Ако документите са редовни, нямам никакви обяснения защо се бавят тези вписвания", каза още той.
 
На 3 юни министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров освободи директора на болница "Лозенец" проф. Любомир Спасов, защото са извършвани трансплантации на органи в нарушение на действащото законодателство.
 
На следващия ден той назначи нов съвет на директорите на болницата, който включва доц. д-р Радосвет Горнев, адв. Ивиян Симеонов и Орлин Недев. Д-р Горнев, който в момента е началник на Клиника по обща и коремна хирургия към МБАЛ „Лозенец“, ще ръководи болницата до провеждането на конкурс.
 
В началото на тази седмица стана известно, че Софийският градски съд е удовлетворил искането на проф. Любомир Спасов за спиране на регистрация на новото ръководство на здравното заведение. Съдът признава молбата за основателна и разпорежда вписването на промените в ръководството на "Лозенец" да бъде спряно до приключване на производството по жалбата на Спасов. Определението може да бъде обжалвано в едноседмичен срок.
 
Заместник-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров коментира пред БГНЕС, че с тези си действия Спасов се опитва да остане в болницата. Това, според д-р Петров, навява на съмнението, че бившият директор може да се опита да укрие доказателства. „Целта е провлачване във времето на цялата история с надеждата нещо да се случи след изборите и да се потулят нещата. Ако той се надява на това, няма да се случи. Надеждите му са напразни“, подчерта заместник-министърът на здравеопазването.
 
На 9 юни министърът на здравеопазването д-р Кацаров остро разкритикува и действията на Агенцията по вписванията по казуса. Според него с отказа си да впише промените тя е надвишила своите правомощия, дадени й по закон. Д-р Кацаров е поискал от министъра на правосъдието Янаки Стоилов да извърши проверка и ако съмненията за нередности се докажат, тогава ще поиска смяна на ръководството на Агенцията по вписванията. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
1
 
10
 
! Отговори
Гешев Радост преди 2 години
Няма данни за престъпление. Следващия случай!
48
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Корупцията при лекарите нарочно не е спирана,защото със заплатите щяха да останат гладни и в момента нямаше кой да нимлекува.Но има лекари ,които прекаляват. Не са много ,но обикновенно са такива от които зависи нещо.А по отношение даренията от благодарност и за тях трябва да има закон,за да се приеме до каква стойност може да се даде на лекар нещо от благодарност,защото без значение, че не е престъпление,защото човека не е принуждаван,като няма закон изглежда като нарушение.
47
5
 
22
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
НАРОДА ОЩЕ НЕ МОЖЕ ДА СХВАНЕ , ЧЕ ГЕРБ ВЗЕ 30 МИЛИАРДА НОВИ ВЪНШНИ ЗАЕМИ ,А ВСИЧКО ПОСТРОЕНО ОТ ГЕРБ НЯМА И 2 МИЛИАРДА И ТО Е ПЛАТЕНО НАД 80% ОТ ЕС! ВСИЧКИ УВЕЛИЧЕНИЯ НА ЗАПЛАТИ И ПЕНСИИ ЗА ОТ ПАРИ ВЗЕТИ НА ЗАЕМ ! ЗА РАЗЛИКА ОТ РУМЪНИЯ КЪДЕТО НЕ ВЗЕХА НОВИ ВЪНШНИ ЗАЕМИ А ЖИЗНЕНИЯ ИМ СТАНДАРТ Е ЗНАЧИТЕЛНО ПО-ВИСОК ОТ ТОЗИ В БЪЛГАРИЯ!БОРИСОВ СЪСИПА БОЛНИЦИТЕ И ГИ ФАЛИРА И ТОВА Е НЕГОВО ДЕЛО
46
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние все знаехме, че е зле при герп ама толкова зле дори не сме предполагали. Тия ни върнаха в средновековието и ни приравниха с най-долните афро държави. Работата винаги се вмирисва откъм главата, боко е знаел за всичко където се случва, а гешеф е един г-н никой, който съблюдава процесите и пие кафета с пловдивски клошари.
45
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За да има корупция, системата трябва да я разрешава ,разбира се индиректно,като не се бори срещу нея.А защо не се бори,защото тя е част от корупционните схеми.САЩ ни го казаха,време е на прокуратурата да се задейства или по-скоро да се реформира,като премахне пречещите хора.
44
4
 
11
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ПРИ ГЕРБ БЕШЕ ТАКА!!! ИМАШ ПАРИ ЖИВЕЕШ, НЯМАШ ПАРИ НЕ ЖИВЕЕ! МНОГОКРАТНО УМРЯХА ХОРА ЩОТО ГЕРБ РАЗТРОГНА ДОГОВОР ЗА СЪВМЕСТНО ДОНОРСТВО В ЕС ,А И ПАРИ НЕ ДАВА ДОРИ ЗА НЕПЪЛНОЛЕТНИТЕ!!! ПРЕСТЪПНОСТ И ГЕРБ СА ЕДНО И СЪЩО НЕЩО! И ИМАШЕ ЧАДЪР НАД ГЕРБ ПРЕСТЪПНОСТТА И ТО ГОЛЯМ ЧАДЪР!
43
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прокуратурата кога ли ще обвини Б.Б,К.К и Е.З.? Това са хората довели до това България да е синоним на Корупция.
42
1
 
7
 
! Отговори
ООН преди 2 години
Айде Мутрата и сие ще бъдат съдени за престъпления срещу човечеството. Браво мутро!
41
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом Кьовеши избра да посети първо България от всички държави в ЕС, явно у нас кашата е най-голяма...
40
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичко свързано с ГЕРБ смърди на .... с мутрата!
39
22
 
7
 
! Отговори
гостенка преди 2 години
Всички тук реват, че имало корупция! Така е, спор няма. Обаче хайде сега си сложете ръката на сърцето и си кажете колко пъти бутнахте на лекар, без да ви е искал пари, за да ви обърне особено внимание, или поради успешната операция. Аз съм давала 2-3 пъти, без да ми ги искат, от благодарност. Но това си е корупцията, пари в пликче. Давала съм и като са ми искали, дават ми фактура ама там пълни глупости пише. Така, че не е ГЕРБ виновен, ние хората сме още от падането на Живков се прави това....
38
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонимеНСравнението е неподходящо. Случва се защото този доктор много си е повярвал, не че не е способен сигурно, но е решил, че няма да спазва законите. Закони ние си имаме добри. Контролът ни е лош, а като видим пари едни големи очи се отварят и викат само: Да Да
37
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Новият морал на ГЕРБ версия 2009г се оказа морала на търговци на органи и плът. Истински антикомунисти!
36
2
 
10
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ГЕРБ ОБЯВИХА ПО СЛУЧАЯ , ЧЕ КОЙТО ИМА ПАРИ МИНАВА ПРЪВ И , ЧЕ ДЪРЖАВАТА С НИЩО НЕ МУ Е ДЛЪЖНА И , ЧЕ БОЛНИЦИТЕ ДА СЕ САМОИЗДЪРЖАТ, А ПАРИТЕ ЗА ЗДРАВЕ В ОБЩИЯ БЮДЖЕТ ЗА КАКВОТО СИ РЕШИ БОРИСОВ ЩЕ ГИ ПОЛЗВА И ТОВА Е !! ДА НЕ СТЕ ПРЕИЗБИРАЛИ ГЕРБ !
35
1
 
16
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ПРИ ГЕРБ ИМАШЕ МНОГО ПРЕСТЪПНОСТ! ГЕРБ И ПРЕСТЪПНОСТ Е ЕДНО И СЪЩО НЕЩО!! ОЩЕ МНОГО ПРЕСТЪПЛЕНИЯ ЩЕ ЛЪСТАН ПРИ ПРЕСТЪПНОТО БОРИСОВО УПРАВЛЕНИЕ!
34
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А у нас се нарича престъпна далавера с цел лично облагодетелстване.Покровителствано от бившата власт.
33
0
 
23
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 2 години
Каквото било правителството , такава му била и правитествената болница - затънала до гуша в корупция.Сега разбирате ли защо всичко трябва да се изчегърта
32
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
феноменално е че не са арестували цялото ръководство. медиите ни занимават с водевила кантарджиев
31
1
 
24
 
! Отговори
Костя преди 2 години
Кажи им бе Костя - кажи защо като те пита Миролюба за правителствена болница и мълча като пукал? Преди като министър много обичаше да те показват по телевизора. Нещо се покри тия дни.ГЕРБ-авите няма ли да дадат брифинг- извънреден нещо? Да кажат, че се извършва репресия върху трафикантите на органи? Не е хуманно да те уволнят, само защото си драл някой (в този случай буквално)...
30
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То по света му викат кражба, а тук е "усвояване на средства".