Бизнес, синдикати, недоволни на протест срещу скъпия ток в центъра на София

Движението е блокирано в "Триъгълника на властта"
Обновена: 19 окт 2021 13:32 | 19 окт 2021 13:00, Ния Христова
240

 Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Увеличението на цените на тока за фирмите е причината за протестна демонстрация в центъра на София. Синдикални и работодателски организации настояват за спешни мерки, с които държавата да компенсира бизнеса и потребителите от социалната сфера, предаде БНР.
Още по темата
 
Движението е блокирано в така наречения "Триъгълник на властта" - булевардите "Дондуков" и "Цар Освободител". 
 
На мястото са се събрали недоволни протестиращи, които са собственици на по-малки семейни фирми и по-големи предприятия, и вече плащат двойно и тройно повече за ток, отколкото през същия период за миналата година. 
 
Днес цената, на която се търгува електроенергията на свободния пазар, достигна нов рекорд - 480 лева за мегаватчас и това засяга не само бизнеса, но и социалните структури като болници, училища и детски градини, които също купуват на свободния пазар. Този ценови шок ще погълне 3 милиарда лева и ще доведе икономиката до колапс, предупреди Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал: 
 
"Търпението на хората е изчерпано. Ние искаме да заявим това от площада. Поканили сме всички, които не искат и не могат да плащат двойни и тройни сметки, защото идва енергийната ламя и прибира резултатите от техния труд".
 
Протестиращите са подготвили пакет от спешни и неотложни мерки, които ще предложат на правителството да използва за овладяването на ценовата криза в енергетиката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


240
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Бергкамен, федерална република Нордрайн-Вестфалия спря топлоелекроцентралата поради изчерпване на наличните запаси от въглища и невъзможност да се закупят нови поради увеличената цена на въглищата в Германия.
37
3
 
10
 
! Отговори
482 лв. квтч преди 2 години
Промяната продължава
36
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
нали уж държавата бяха се разбрали с протестиращите и затуй нямаше да има протести??
35
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако ще и 10 АЕЦа да построим, само ще си хвърлим парите на вятъра. България е подписала Зелената сделка, и от 2025 година започва да плаща убийствен зелен данък за всеки kw/час енергия от ТЕЦ или АЕЦ - така наречени зелени квоти, и тези пари отиват за строителство на вятърни мелници и соларни панели. Това ще направи ТЕЦ и АЕЦ толкова неефективни, че моментално ще фалират, никой няма да може да си позволи цената - нито бизнеса нито потребителите. Няма смисъл да се дават пари напразно за нови АЕЦ.
34
2
 
2
 
! Отговори
Идеята преди 2 години
Да се напълни партийната каса с парите на хората. Скъп ток, скъпо парно.
33
7
 
8
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 2 години
ХА ХА ХА ТОКА БИЛ СКЪП. НЕ Е СКЪП А ДОХОДИТЕ ВИ СА НИСКИ КАТО САМОЧУСТВИЕТО, А СИ ПРЕДСТАВЕТЕ ДА ПОЛУЧАВАТЕ 5-6000 лв. ЗАПЛАТА ДА ЛИ ЩЕ ВИ Е СКЪП
32
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да ходят в Брюксел пред Европейската комисия да протестират, няма полза от протести в София.
31
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тока е песен. Вчера на борсата петрола направи рекорд от 2014г насам. Ще видим до месец от по +2,60лв на лт
30
2
 
5
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Ния Христова от училище на работа в международна компания.... Разнася салам народен у Lidl голям кеф за 500 лв заплата :)))
29
8
 
3
 
! Отговори
Дан преди 2 години
Има към 150 - 200 човека и само музика дъни като концерт....само на платното за Домдуков са се събрали...ианче е много яко по паветата сега, шодиш спокойно по тях :)
28
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще ми се да видя тия мерки, бас ловя, че пак ще клатят данъкоплатците през бюджета.
27
3
 
6
 
! Отговори
Решение преди 2 години
Има решение за пари за помощи, един месец само на минимална заплата всички който се хранят от бюджета и ще видите колко пари ще има. Не може само народа да ги храни тези търтей и те трябва нещо да дадът.
26
11
 
6
 
! Отговори
Нане преди 2 години
Кой, кой, кой искаше свободен пазар... Те ви го сега...))) рашку изкарай водните оръдия да ги изкъпеш, тез герверастки смръдливци...
25
6
 
15
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
Абе къде са рундювите пдлоги Мая, Хаджито, Дионисий-зарята? :))))))))))) Хахахаха, ама от 01.01.2021г. и до техния ГЗ ще дойде скъпия ток, да си знаят :)))))))))))))))))))))))))
24
5
 
7
 
! Отговори
ТОДОР ЖИВКОВ преди 2 години
СКЪП СКЪП АМА ГО ИМА ПРИ МОЙТО УПРАВЛЕНИЕ В КРАЯ НА 80-те И ТОК НЯМАШЕ БЯХТЕ НА РЕЖИМ ДВА ЧАСА ИМА ДВА ЧАСА НЯМА.
23
3
 
6
 
! Отговори
Nobody: преди 2 години
Екзалтиран Гербаджия: БОЙКО! БОЙКО! БОЙКО! БОЙКО!
22
1
 
16
 
! Отговори
Пегас преди 2 години
Интересно кога ще се сетят да протестират битовите потребители, защото увеличението ще го платят те с повишението на всичко от потребителската кошница.
21
2
 
9
 
! Отговори
Грабеж преди 2 години
Източват парите чрез сметките ток и парно.
20
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България със толкова много енергини централи трябва да имаме ток без пари. Даже имаме спрени 2 реактора заради слаба консумация. Защо не казваме колко ток българия от АЕЦ продава на Гърците
19
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Служебните смешници не можаха да се справят с един кораб и той потъна, а наивниците вярват, че ще се справят с икономическата криза.