СОС реши: Площад ще носи името "Героите на Украйна"

Друг площад без име вече ще се казва "Борис Немцов"
585
СОС реши: Площад ще носи името "Героите на Украйна"

Столичният общински съвет (СОС) взе решение площад в София да носи името "Героите на Украйна", а друг – на руския опозиционер Борис Немцов.

Общинските съветници подкрепиха решението за площада "Героите на Украйна" с 32 гласа "за", 16 – "против" и двама въздържали се. Вносители на доклада са общинските съветници Малина Едрева, Веселин Калановски и Борислав Бориславов.

Още по темата
Според доклада става въпрос за именуване на безименно пространство от двете страни на бул. "Драган Цанков", разположено между паркинга на парк-хотел “Москва” и бул. "Драган Цанков” и от югозападната страна - пространството между бул. "Драган Цанков”, ул. “Никола Мирчев”, ул. "Незабравка" и оградата на посолството на Руската федерация в България.

Другият доклад за именуване на озеленено пространство в район "Изгрев" с името площад "Борис Немцов", също бе одобрен от СОС.

Споровете "за" и "против" подобни символични действия на съпричастност към украинските граждани продължиха близо два часа.

Малина Едрева от ГЕРБ-СДС настоя, че с настоящото предложение София става част от глобалната инициатива за подкрепа на Украйна чрез преименуване на общински обекти в непосредствена близост до посолствата на Руската федерация и застава редом с Атина, Вашингтон, Вилнюс, Копенхаген, Лисабон, Лондон, Осло, Прага, Рига, Тирана, Торонто, където подобно решение се обсъжда или вече е взето.

Тя подчерта, че става въпрос за ценностен избор и подчерта, че възможността на една страна да се самоопредели в европейската си перспектива, е била отнета от друга абсолютно безпрецедентно.

Общинските съветници от „БСП за България“ обаче настояха, че този символизъм „не е целесъобразен“ за България.

"Против" бяха и общинските съветници от "Патриоти за София".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


585
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
347
13
 
6
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 2 години
ЦЪРКВАТА С ИМЕТО НА АЛЕКСАНДЪР НЕВСКИ КОЙТО ПРИЕМА МЮСЮЛМАНСТВОТО ДА СЕ ПРЕИМЕНУВА НА СВЕТИТЕ БРАТЯ КИРИЛ И МЕТОДИ
346
3
 
13
 
! Отговори
анонимен келеш преди 2 години
А на Кака Корни синчето в САЩ:):):)И на Деса Радева президеншата,Жоро Свиленски и румен Радев синчето и то там:):):)
345
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А някой булевард нема ли носи името"Ангелите на Донбас"
344
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
не ме послушахте преименуваите на ул софия- бендера а града софия -степан бендера това ще ви върви по-добре за натегачите укрите ще ви наградят герои на бендера 1 степен дай бог руската матушка да ви продале газ три пъти поскъпо за това действие
343
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 396140 000 урки вече са в Бг и обилно ги хрантутим.)))))) Първо не са 140хил.,а 60хил.,второ не всички са на държавна издръжка, и трето, парите ще се покрият от ЕК, Урсула днес го каза, че наште властниците, веднага да подават документи за субсидии, от които накрая ще се облажат кръчмарите - хотелиери.
342
1
 
0
 
! Отговори
анонимен келеш преди 2 години
Да да да да да:):):)
341
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 363 - Да и същите тези гръмогласници си правят ГАВАРА с всички Вас , че чак и Украинското знаме ще се вее над Общината , но Вие СПИТЕ ! Те знаят за какво го правят ,а Вие за какво МЪЛЧИТЕ ???? За едното олио затваряте пътища ,а за поругаване на България и продаването и на чужди интереси сте слепи и глухи !!!
340
21
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе руsофилистите, кво ревете тази алейка е безименна, нищо не са прекръстили.
339
2
 
23
 
! Отговори
Данъкоплатци преди 2 години
Поне да го бяха нарекли "Корумпираните общинари", по щяхме да ги разберем.
338
0
 
25
 
! Отговори
На гърба на хората преди 2 години
Грантаджиите повече от 30 години получават пари и работят против държавата и хората!
337
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако погледнем реалистически, то си е гавра с украйнците. Кръстили са алейка има-няма 100метра използвана от кучкари да разхождат песовете си, които я осират и напикават! Ама айде те, и ние се бутаме в играта на големите!
336
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С тези си брутални действия правителство и политици настройват много българи против украинците и Украйна!
335
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да бъде отнето българското гражданство на тези ***! Да подадат молби за украинско!
334
1
 
27
 
! Отговори
Общината преди 2 години
Какво е направил Борис Немцов за България?
333
2
 
18
 
! Отговори
Слава на България преди 2 години
Долу *** и урки.
332
2
 
22
 
! Отговори
Да уковечат УБИЙЦИ! преди 2 години
Какъв ценностен избор има тази нагаждачка Малина Едрева , председател на групата ГЕРБ?. Да се впише в мейнстрийма? Да уковечат УБИЙЦИ!!! Никога повече ГЕРБ!!!
331
1
 
21
 
! Отговори
ПОЛКОВНИК преди 2 години
Умните Българи творили точката в конституцията която гласи ,че само Българи с Българско гражданство и никакво друго могат да заемат висши държавни длъжностти" ,се оказаха много прави. Жалко ,че техните наследници са изключително гл.упави и нарушиха това правило. Надявам се Кирил Петков да бъде измъчван преди да бъде убит !
330
1
 
23
 
! Отговори
Кръстникът преди 2 години
А кога ще има улица Кирил Петков в Украйна?
329
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е краварска гавра и то ясно се вижда вече че амер.НПОта в Украйна работили за нацистите а в източа Европа и в частност в България точно обратното. Промиване на съзнанието на хората и загуба на национална памет и достойнство. Е Разделяй противопоставяй и владей.
328
4
 
38
 
! Отговори
Срам и позор! преди 2 години
Кои герои на Украйна? Тези от Азов и десен сектор, които убиха над 500 деца в Донбас? Тези, които изгориха живи хора, между тях и българи в Одеса? Тези, които гориха български знамена и боядисаха български паментник в Одеса? Тези изверги, които убиха близо 18000 човека в Донбас?