Такса в спешното, в противен случай не те приемат

Лекарят преценявал дали е спешен случай или трябва да се плати
Обновена: 23 фев 2023 09:41 | 23 фев 2023 09:41, Камелия Цветанова
135
Такса в спешното, в противен случай не те приемат
Снимка: БГНЕС

60 лева за преглед в спешен кабинет в ИСУЛ поискаха на майка с дете.

„Дойдохме в спешен кабинет. Това се случва вечерта в 20:00 ч. Когато дойдохме, имаше около 20 човека, които чакаха. Беше половина на половина – деца и възрастни. Всички чакаха пред кабинета за спешна помощ „Уши нос и гърло“. Три часа сме чакали. Около 22:30 ч. минахме прегледа“, разказа Рени Иванова, майка на детето, пред bTV.

По думите ѝ на пациентите са раздадени декларации, в които са упоменати спешни случаи. След прегледа всеки е излизал с документ, в който е имало такса от 60 лева.

„Попитах как се определя спешността на прегледа, когато влязох. Казаха, че лекарят преценява. Пет минути бяхме на преглед. Дадоха ми бележката с тази такса за заплащане. Реших, че нещо трябва да подпиша за диагнозата. Казаха ми, че е бележка за такса, дадоха ми рецептата и излязохме“, каза още Рени Иванова.

По думите ѝ пред кабинета е имало деца в недобро състояние, които са чакали с часове.

„Децата бяха с болки, плачеха. Една от майките отиде и моли да вземат детето ѝ, защото е с висока температура, но казаха, че всичко е по реда си“, каза Иванова.

Спешността в УНГ кабинета се определя от съответния дежурен лекар. Това е един стар наболял проблем за спешния ушен кабинет. Това е единствения спешен кабинет в София. За последното денонощие са преминали 74 пациенти за преглед“, каза д-р Петър Герзилов, зам.-директор на болница ИСУЛ.  От болницата обясниха дългото чакане пред кабинета с голямата натовареност.

„Никога не сме върнали дете и не сме отказали преглед на пациент. Заповядайте една събота по обед. За един час се записват над 20-30 човека. Физически е невъзможно един лекар да прегледа 30 човека за един час. Затова се получават опашки и дълго време за изчакване“, каза д-р Кирил Пеев, лекар в клиника по УНГ болести.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още по темата: ИСУЛтаксаспешно
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
21
 
! Отговори
шопендар преди 1 година
БОЛНИЦИ-ПОСТРОЕНИ И ОБОРУДВАНИ С НАРОДНИ ПАРИ.ДОКТОРИ ИЗУЧЧЕНИ С НАРОДНА ПАРА,ЗАПЛАТИТЕ ИМ СЪЩО,И Т. Н. ПЛАЩАМЕ ОСИГУРОВКИ.И КАТО ТИ СЕ НАЛОЖИ ДА ОТИДЕШ ПРИ ЛЕКАР,ТОЙ ТЕ ТРЕТИРА КАТО ЧЕ ЛИ Е ЧАСТНИК........БЕЗОБРАЗИЕЕЕЕ
65
2
 
6
 
! Отговори
РОДИТЕЛИТЕ преди 1 година
...ТРЯБВА ДА СЕ НАУЧАТ КАК СЕ СВАЛЯ ВИСОКА ТЕМПЕРАТУРА. И ПОСЛЕ НА СУТРИНТА ДА ХОДЯТ ПРИ ДЖИПИТО. ПРОБЛЕМЪТ ИДВА В ПЕТЪК, КОГАТО НА ДРУГИЯ ДЕН ДЖИПИТО НЕ РАБОТИ.
64
5
 
4
 
! Отговори
аз преди 1 година
Който има застраховка с касовата бележка отива при застрахователя да му я осребри!
63
2
 
11
 
! Отговори
Оййй преди 1 година
САМО 1 СПЕШНА ПОМОЩ В ЦЯЛА СОФИЯ????? БЕЗУМИЯ!!!!
62
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
СЪЖАЛЯВАМ, НО С НАШИТЕ ДАНЪЦИ СЕ ОБУЧАВАТ И ПОСЛЕ МИ ГОВОРЯТ ЗА ПАЗАРНИ ЦЕНИ!ПРЕДЛАГАМ ДА СИ ПЛАЩАТ ПЪЛНАТА ТАКСА НА ОБУЧЕНИЕ И ДА ЗАМИНАВАТ КЪДЕТО ИСКАТ!ДА РАБОТЯТ С КАКВИТО ИСКАТ ЦЕНИ!ТЕЗИ ИЗУЧЕНИ С МОЙТЕ ДАНЪЦИ ДА РАБОТЯТ 10 ГОДИНИ ЗА БЪЛГАРИЯ В ОБЩИНСКИ И ДЪРЖАВНИ БОЛНИЦИ И ДА БЪДАТ С ПРЕДИМСТВО И БЕДПЛАТНА СПЕЦИАЛИЗАЦИЯ В ЦЯЛ СВЯТ
61
5
 
5
 
! Отговори
Обективно преди 1 година
По- добре да си платим, но да имаме КАЧЕСТВЕНА ПОМОЩ. НА МЕН ВЕДНЪЖ В ЖИВОТА МИ СЕ НАЛОЖИ ДА ТЪРСЯ СПЕШНО ЗА ДЕТЕТО СИ И ЩЯХА ДА ГО УМОРЯТ. НА БЕЗПЛАТНА СПЕШНА ПОМОЩ.
60
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
100 000 лв са 2 заплати на запад.Ще ги плати и пак ще стоите без лекари!
59
2
 
4
 
! Отговори
ТОЗИ КАЗА преди 1 година
И АЗ да кажа и още нещо може да се направи освен договори ,а то е да се увеличи 3-но броя на приеманите медицина просто се сваля летвата при приема и започва интензивна подготъовка като междувремено се извършва пресяване една част ще станат фелдшери НО истински фелдшери и така има специалисти ще решат ! Иначе каквото и да правим при отворени граници никакви задръжки и различни заплати хептен никой няма да остане !
58
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То тая дупка изобщо може ли да се нарече държава
57
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До аз, забравяш, че има хора, които плащаме по 270 лв всеки месец! Имаме и застраховки :) Тези пари са солидна сума на фона на вас нискоосигуренти. Немецът не поучава 300 евро минималка :) => плаща повече в страна с висок стандарт на живот. От всичко до тук следва да се въведе ниво на обслужване спрямо внесените ЗО :) Как ти се струва. Аз съм примерно със златна карта, ти с обикновена? Добре ли е? Май е време, а? Малко сте смешни когато започнете с примери от Западна Европа!
56
11
 
1
 
! Отговори
аз преди 1 година
20 г.договор, ама с европейска заплата. Не да слугува на под.човеци за 1000лв.
55
1
 
6
 
! Отговори
Майна преди 1 година
В ПЛОВДИВ ВЪВ ВСИЧКИ ПО- ГОЛЕМИ БОЛНИЦИ ИМА ОТВОРЕНИ СПЕШНИ КАБИНЕТИ СРЕЩУ ЗАПЛАЩАНЕ ОТ 60 ЛВ. ВКЛ. И ЗА ОСИГУРЕНИ, И ЗА НЕОСИГУРЕНИ ЗДРАВНО!!! ПОНЕ ОПАШКИТЕ СА ПО- МАЛКИ. НЕ ВИНАГИ.
54
13
 
7
 
! Отговори
аз преди 1 година
Докторът си е платил образованието чрез умствения труд , който е положил 6 години да усвои трудните медицински науки и никому и с нищо не е длъжен! Пък този дето платил 30 лв осигуровки и иска веднага и безплатно да му кажа, че немецът плаща 300 евро и чака при джипито няколко дена, а при специалист 3 мес. И не лае по медиите!
53
3
 
10
 
! Отговори
ТОЗИ КАЗА преди 1 година
Сега и АЗ да кажа медицината като образование е скъпа но ако сравним какво плаща англичанин да завърши медицина там и българин тук -нещата са несравними ! Сега учиш тук на ефтениката поработваш после няколко години и газ за примерно англия -- веднага ще те лапнат спор няма НО на България това не отърва да готви евтино специалисти за англия !!! ИЛИ образованието става 10 пъти по-скъпо или като завърши 20 г договор ,ако го наруши плаща 100 000 лв примерно и е свободен да печели !!!
52
12
 
3
 
! Отговори
Браво преди 1 година
Отдавна трябваше да се въведе а не за щяло и нещяло да пълнят спешното!! Сега като го заболи ухото ще си помисли дали да ходи до спешното!!! И пак повтарям България е геогравска местност отдавна не е държава и няма държавност тези геогравски ширини са населявани от тежки милионери и техния обслужващ персонал който не му харесва границите са отворени!
51
2
 
13
 
! Отговори
Петров преди 1 година
Публикуваха данни, че за една година от руската инвазия ,България е предоставила безвъзмездна помощ в подкрепа на Украйна включително и за бежанците в размер на 240 милиона евро. Част от тях били или щели да бъдат възстановени от ЕС, кога , колко и дали?.. Украйна е приоритет! Хубавото е че при харченето на пари остават документи, които много е вероятно да послужат, недай си боже за нов Народен съд!
50
4
 
18
 
! Отговори
ТОЗИ КАЗА преди 1 година
Че е физически невъзможно един лекар да прегледа 30-десет човека , АЗ питам това мой проблем ли е ,че е един лекар --то може и лекар да няма мене оправдания не ме и нтересуват аз съм си платил здравна вноска ! Искам бърза СПЕШНА помощ ,не обяснения ,обяснения не искам и разни философии ! Честно казано цялото семейство се лекуваме кой как може сами при джипита се ходи само за болнични ,но един път ще ти се наложи нещо спешно и тези хем ще те ощавят ,хем те карат да се чувстваш ,като просяк !
49
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е то не може да отглеждаме само юристи, политолози, журналисти ... и наркая да има лекари в кабинетите. Които да ги бият ромите. Във ВСС заплатите били по 14,000 на месец. Ами те да ви лекуват.
48
13
 
3
 
! Отговори
до 48 преди 1 година
Доста глуповат коментар. Нормалните хора имаме частно осигуряване и не плащаме и стотинка за зъболекар. За сметка на застрахователя е. А пломба за 20лв. има в Индия на улицата. Какво и как плащате плебеите изобщо не ме интересува.
47
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
101% от нормалните работещи в София имат частно ЗО за детето си, покрито от работодателя. И да не е покрито е някакви стотинки месечно. Не знам какво правите в държавни болници. Софиямед има неотложен детски кабинет. А да не говорим, че на истеричната майка, завела детето на УНГ, няма как и кой да приеме случая за спешен. Разбирам притеснението й, но спешен случай е друго нещо.