Такса в спешното, в противен случай не те приемат

Лекарят преценявал дали е спешен случай или трябва да се плати
Обновена: 23 фев 2023 09:41 | 23 фев 2023 09:41, Камелия Цветанова
135
Такса в спешното, в противен случай не те приемат
Снимка: БГНЕС

60 лева за преглед в спешен кабинет в ИСУЛ поискаха на майка с дете.

„Дойдохме в спешен кабинет. Това се случва вечерта в 20:00 ч. Когато дойдохме, имаше около 20 човека, които чакаха. Беше половина на половина – деца и възрастни. Всички чакаха пред кабинета за спешна помощ „Уши нос и гърло“. Три часа сме чакали. Около 22:30 ч. минахме прегледа“, разказа Рени Иванова, майка на детето, пред bTV.

По думите ѝ на пациентите са раздадени декларации, в които са упоменати спешни случаи. След прегледа всеки е излизал с документ, в който е имало такса от 60 лева.

„Попитах как се определя спешността на прегледа, когато влязох. Казаха, че лекарят преценява. Пет минути бяхме на преглед. Дадоха ми бележката с тази такса за заплащане. Реших, че нещо трябва да подпиша за диагнозата. Казаха ми, че е бележка за такса, дадоха ми рецептата и излязохме“, каза още Рени Иванова.

По думите ѝ пред кабинета е имало деца в недобро състояние, които са чакали с часове.

„Децата бяха с болки, плачеха. Една от майките отиде и моли да вземат детето ѝ, защото е с висока температура, но казаха, че всичко е по реда си“, каза Иванова.

Спешността в УНГ кабинета се определя от съответния дежурен лекар. Това е един стар наболял проблем за спешния ушен кабинет. Това е единствения спешен кабинет в София. За последното денонощие са преминали 74 пациенти за преглед“, каза д-р Петър Герзилов, зам.-директор на болница ИСУЛ.  От болницата обясниха дългото чакане пред кабинета с голямата натовареност.

„Никога не сме върнали дете и не сме отказали преглед на пациент. Заповядайте една събота по обед. За един час се записват над 20-30 човека. Физически е невъзможно един лекар да прегледа 30 човека за един час. Затова се получават опашки и дълго време за изчакване“, каза д-р Кирил Пеев, лекар в клиника по УНГ болести.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още по темата: ИСУЛтаксаспешно
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
по принцип българския пациент е тътри тътри пУстал
25
0
 
18
 
! Отговори
Истината преди 1 година
В спешното в Бургас даже първо искат парите и влизаш с платежното при доктора. Не знам как дежурната сестра- администратор преценя кой е спешен само според лична карта
24
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Е бах - КАЖИ УМ *** Е! Отиваме ли ! АЙДЕ ТРЪГВАМЕ ЛИ! АХАХХАХАХА
23
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 39 от 40 страни, кдъето са се опитали, да имат здравеопаване, са успели ... САЩ защо куца там, не знам :) ... Ама ние, що се прествуваме на САЩ .. хептен не знам.
22
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Ами че то 17 - Освен в САЩ, никъе другаде в развития Свят, където имат здравеопазване,не е така ..
21
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хубаво да взимат пари за неспешните, че и за спешните ако искат, ама да сложат малко повече дежурни лекари като виждат, че един е недостатъчен и има такива опашки! За по 60 лв такса все ще имат да им платят заплатите!
20
20
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами така е! Вие какво исктае? Без парички ли?
19
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Държавата на крадците и наглеците, съвсем скоро тук ще останат само братята ама те ще ви оправят със сопите по главата ако още наглеете.
18
4
 
9
 
! Отговори
НИНИ преди 1 година
До Без Пари==== За тази цел се прави справка за осигуровките. Но аз който си плащам редовно да чакам той да прецени дали съм спешен,,,,че винаги ще каже че е спешен случая. За тези които не плашат осигуровки съм съгласен даже и двойно да им вземат..
17
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да пази Господ да не се разболееш че в Бг нямаш ли пари край с теб
16
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бил съм там преди години. Към 23.30, имаше 2ма човека преди мен, от ухото ми течеше гной с малко кръв. Прегледаха ме, не се държаха любезно, но все пак изсмукаха гнойта с уред и ми направиха йоден компрес. Та си вършат работата хората, пари не са ми взели. Явно така преценяват - ако само много мрънкаш, но видят че нямаш сериозен проблем и ти взимат такса.
15
7
 
11
 
! Отговори
Ами че то преди 1 година
в навсякъде по света е така иначе много бързо здравно неосигурените започват за злоупотребяват. Даже не такса, а наказателна такса има, примерно в Швейцария, ако занимаваш спешното с неспешен случай.
14
2
 
7
 
! Отговори
Ехааа! Настигнахме преди 1 година
САЩ по нещо! Който има пари - с предимство! Както си му е реда!
13
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отдавна не вкарвам осигуровки и съм в правото си .Това са същества които не трябват и да се коментират .
12
8
 
22
 
! Отговори
Без Пари преди 1 година
Безплатен трябва да бъде прегледът само за децата. Иначе да, лекарят преценява спешно ли е състоянието. Ако не е, много ясно ясно, че трябва да се плати. Иначе всички без осигуровки се юрват на спешен кабинет. Какво нечестно има?
11
4
 
25
 
! Отговори
Свети Петър трети преди 1 година
Като знаете че един лекар не може да прегледа всички, защо не дежурят двама ?
10
3
 
16
 
! Отговори
За едни може..2023 преди 1 година
Пак някое мед. лице или служител ще го набият.Въпрос на време.
9
4
 
19
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Това е престъпление...
8
1
 
29
 
! Отговори
НИНИ преди 1 година
74 пациента по 60 лв... ехеееееее
7
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този уред на снимката, командния пулт, поддръжката... май струва милиони. Друг е въпросът ако само ти види гърлото и ти вземе 60 лева. Но като цяло да ти каже кое е "да" и кое е "не" , си е доста субективно. Ако му дойдат познати няма да иска нищо. У нас всичко е с особености и традиции. Особености на българското здраве_опазване.