Такса в спешното, в противен случай не те приемат

Лекарят преценявал дали е спешен случай или трябва да се плати
Обновена: 23 фев 2023 09:41 | 23 фев 2023 09:41, Камелия Цветанова
135
Такса в спешното, в противен случай не те приемат
Снимка: БГНЕС

60 лева за преглед в спешен кабинет в ИСУЛ поискаха на майка с дете.

„Дойдохме в спешен кабинет. Това се случва вечерта в 20:00 ч. Когато дойдохме, имаше около 20 човека, които чакаха. Беше половина на половина – деца и възрастни. Всички чакаха пред кабинета за спешна помощ „Уши нос и гърло“. Три часа сме чакали. Около 22:30 ч. минахме прегледа“, разказа Рени Иванова, майка на детето, пред bTV.

По думите ѝ на пациентите са раздадени декларации, в които са упоменати спешни случаи. След прегледа всеки е излизал с документ, в който е имало такса от 60 лева.

„Попитах как се определя спешността на прегледа, когато влязох. Казаха, че лекарят преценява. Пет минути бяхме на преглед. Дадоха ми бележката с тази такса за заплащане. Реших, че нещо трябва да подпиша за диагнозата. Казаха ми, че е бележка за такса, дадоха ми рецептата и излязохме“, каза още Рени Иванова.

По думите ѝ пред кабинета е имало деца в недобро състояние, които са чакали с часове.

„Децата бяха с болки, плачеха. Една от майките отиде и моли да вземат детето ѝ, защото е с висока температура, но казаха, че всичко е по реда си“, каза Иванова.

Спешността в УНГ кабинета се определя от съответния дежурен лекар. Това е един стар наболял проблем за спешния ушен кабинет. Това е единствения спешен кабинет в София. За последното денонощие са преминали 74 пациенти за преглед“, каза д-р Петър Герзилов, зам.-директор на болница ИСУЛ.  От болницата обясниха дългото чакане пред кабинета с голямата натовареност.

„Никога не сме върнали дете и не сме отказали преглед на пациент. Заповядайте една събота по обед. За един час се записват над 20-30 човека. Физически е невъзможно един лекар да прегледа 30 човека за един час. Затова се получават опашки и дълго време за изчакване“, каза д-р Кирил Пеев, лекар в клиника по УНГ болести.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още по темата: ИСУЛтаксаспешно
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
10
 
6
 
! Отговори
Доктора до 48 преди 1 година
Ами браво,щом са си оценили труда на толкова. Това е пазара-ако си добър, вземаш 200,300,400 на час, като не си добър вземаш 20 лева. Сега като графика ми се напълни за месец напред при 200 лева пломбата,ще стане 250 лева, така работи икономиката. А човек като теб никога няма да влезне в моя кабинет и да оцени какво правя аз
45
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 47. - ако след 30 години тия дето работят в чужбина не се върнат и пенсионери няма да останат. :)
44
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
и в психиатрията е същото -60 лв на уж спешния каб. ,освен това всички психиатрии в София казват"няма места" в болницата.
43
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Доктора. Брато, смени си ника на зъболещаря и не се излагай. Всеки втори има познат зъболекар и му правят пломбите за по 20 кинта. Взел си се твърде насериозно, хахаха. Аз имам 2 приятелки зъболекарки и ми правят зъбите за по 2 цигари жози и целувка по вратлето.
42
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като си помисли човек, че има само един живот и вижда как държавата е превзета и се разпада пред очите му....Какво следва? Да хваща пътя и да заминава.Както са я подкарали управляващите начело с Президента, въпрос на време е тук да останат само възрастни хора и тези, които имат девиз останал от соца:"По - добре гладен, отколкото изморен!"....
41
10
 
4
 
! Отговори
Доктора до 44 преди 1 година
Ами не, ако не по телефона почнеш да питаш за цени и имам подозрения, че не ти се дават поне 200 лева за пломба, ще ти кажа, че има свободен час след 3 месеца с най-милия глас. И ти нищо не може да направиш. Добрият лекар не е евтин, ясно ли е?
40
3
 
13
 
! Отговори
Сериозен преди 1 година
Срама нямат.как няма да ги бият и за друго заслужават.къде е държавата докторите си правят квот си искат никой не им търси отговорност.Отврат.
39
4
 
14
 
! Отговори
T преди 1 година
До Доктора Кат' си платиш образованието в пълен размер, тогава ще си отваряш устата и ще даваш акъли за пазарни принципи и свободен пазар. Ясно ли е?!
38
3
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
До Бях тамИ защо да ги оставяме на мира, нали това им е работата?Що се мъчат така горките, да си намерят друга работа да им е по-лесно...строежи колко щеш и в чистотата сигурно търсят хора-там няма да се мъчат...
37
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лекарите и особенно зъболекарите са най-големите съвремени душмани на българския народ.
36
3
 
16
 
! Отговори
На теб... преди 1 година
До Доктора - г-н.Зъболекар, кой ви даде диплома на вас? От изписаното до момента виждам, че очевидно имате направена лоботомия или подобно. Как може да сравнявате "айфончето" със здравето на хората? Хора със самочуствие като Вас(но без никакво покритие) са по-опасни от всички останали!
35
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Явно така го изискват шефовете на ИСУЛ, а не конкретния лекар. НО голямо изнудване пада на обикновените пациенти. Значи за хора с направление имат часове за след месец и половина като изтече срока на направлението, а пък ако платиш 80-100 лв може веднага! Трябва да скъсват от проверки такива кожодери, защото това е индиректно принуждаване да ходиш само на платени прегледи.
34
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Ние сме 10те лекари от спешното". - "Ами що си само ти?" - "Няма хора, брат".
33
22
 
12
 
! Отговори
Доктора преди 1 година
Абе мислете малко бе хора! Ако не е спешна ситуацията, се заплаща, а дали е спешна преценят лекарят, а не майката или детето. Здравето е услуга и се заплаща, как си плащате айфончето, както си плащате в заведението. Много ми е смешно това с Хипократовата клетва. Повтаряме някакви глупости- в името на Аполон, Хигия, Мигия. Аз съм зъболекар-ако графика ми е пълен, избирам с кой да работя и предимно са хора, които вземат поне средна заплата. Както ако нямате пари-няма да влезнете в скъпия ресторант
32
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма лекари! Вместо да се вайкате,учете медицина/най-малко 6 години/,за да не чакате 2-3часа на опашка.
31
7
 
21
 
! Отговори
Пунчо преди 1 година
До Анонимен"Алоу , като има по 20 - 30 човека що има само един дежурен лекар бря???"Ами айде сети се що!Щото НЯМА лекари приятелю.Ето ти добра възможност за реализация - отиваш в МУ, учиш 6-8 години, и отиваш да преглеждаш в спешния кабинет!Айде чакат те!
30
0
 
13
 
! Отговори
хюго капет преди 1 година
А защо в заглавието пише, че без такса не те приемат, а според текста хората са излизали след прегледа с бележка за такса?
29
1
 
17
 
! Отговори
Днес! преди 1 година
Само в днес.бг, водеща новина е времето през март но не и това за лекарите. Браво бе, хубави приоритети имате, похвално!
28
2
 
32
 
! Отговори
Събирайте капачки преди 1 година
Още преди въвеждането на здравната каса беше ясно, че няма да работи, но това което се случи по време на ковида и след това е пълен отказ на измислената държава тикволандия от каквито и да е конституционни задължения.
27
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Алоу , като има по 20 - 30 човека що има само един дежурен лекар бря??? Ако не мойш да смяташ запиши са първи клас !!!