Комисията по култура в СОС иска да прати МОЧА в музей, бил и опасен

Монументът е висок 37 м и заема 6 дка
7 мар 2023 13:06, Йоана Цонева
974
Комисията по култура в СОС иска да прати МОЧА в музей, бил и опасен
Снимка: БГНЕС

Предизборно, с подкрепата на общинските съветници от партия ГЕРБ и по предложение на "Демократична България", Комисията по култура и образование в Столичен общински съвет реши да премахне Паметника на съветската армия в София (МОЧА), предаде бТВ.

Според доклада, който е от преди 3 години, но се внася сега, идеята е Паметникът да бъде преместен в държавен имот, музей.

Монументът се намира в Княжевската градина, край бул. "Цар Освободител", непосредствено до Орлов мост и Софийския университет. Висок е 37 м и заема 6 дка.

Общинският съветник Марта Георгиева изнесе мотивите пред комисията. Като част от Инициативата за премахването на Паметника тя поясни, че е установено, че "това не е паметник и не е под защита на международни договори, освен това е опасен". Георгиева изтъкна, че искането за премахването е от 1993 г., но неприето от СОС, защото е бил държавна собственост.

Мотивите на "Демократична България" бяха още, че искането за премахване е било поставено още на първото заседание на Столичен общински съвет, че паметникът е изграден с пропагандна цел, като причина сега бе изтъкната и войната, предизвикана от Русия в Украйна.

Борислав Игнатов от ДБ поясни, че се предлага главният архитект да проведе конкурс, да се изработи Подробен устройствен план (ПУП) и мястото да стане детска градина.

Още по темата
Докладът получи подкрепа от съветниците от ГЕРБ, преди дни "за" се изказа и лидерът Бойко Борисов.

БСП обяви, че всички съветници в Комисията - трима, ще напуснат заседанието и няма да гласуват. За тях това е предизборна битка и са категорични, че "войната на паметниците няма да реши войната в Украйна".

Кметът на "Средец" Трайчо Трайков обясни, че премахването на Паметника е наложително, тъй като архитект е установил, че "желязно укрепление", което се намира вътре в паметника, го няма и това го прави опасен.

По време на дискусията бяха оспорени историческите факти за "нахлуването на Освободителя - Русия в България".

Гласуването показа всички "за" единодушно.

Докладът ще се гледа и утре на заседанието на Комисия по устройство на територията, архитектура и жилищна политика. След това ще се гласува и от Столичен общински съвет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


974
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
685
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И ТУКА БЪЛГАРСКИЯ ФАШИЗЪМ НАДМИНАВА НЕМСКИЯе) да встъпватъ въ бракъ или въ извънбрачно съжителство съ лица отъ български произходъ; бракове между лица отъ еврейски произходъ и българи, сключени следъ влизане на закона въ сила, се считатъ за несъществуващи;В Хитлеристкаа Германия сключените бракове се запазват. Освобождението на българския народ от Англия, САЩ и СССР е огромно и действително!!!!!!
684
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ОБЩИ ОГРАНИЧЕНИЯЧл. 21. Лицата отъ еврейски произходъ не могатъ:а) да бъдатъ приемани за български поданици: жените отъ еврейски произходъ следватъ поданството на мъжете си;б) да бъдатъ избиратели или избираеми,
683
2
 
2
 
! Отговори
ДИВ МОНАРХОРАСИЗЪМ преди 1 година
Чл. 20. Осиновяване и припознаване на лица отъ еврейски произходъ не се допуска отъ лица отъ български произходъ.ТОВА Е БИЛ УНИКАЛНО НЕАДЕКВАТЕН ФАШИЗОИДИОТСКИ РЕЖИМЯВНО ДНЕШНИТЕ ДУХОВНИ НАСЛЕДНИЦИ СЕ ЗАНИМАВАТ С ХАЛТУРА...
682
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чл. 16. Всички лица отъ еврейски произходъ (съответно техните законни представители или настойници), безъ огледъ на поданството имъ, са длъжни въ месеченъ срокъ отъ влизането на закона въ сила да обявятъ произхода си въ общинското управление и въ съответното полицейско управление, за да се отбележи въ регистрите на общината, въ личната карта и полицейската картотека за лицата отъ еврейски произходъ.За неизпълнението на този членъ виновните се наказватъ съ тъмниченъ затворъ и глоба отъ 1.000 до 10.000 лв.
681
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЗАКОНЪ за защита на нациятаУтвърденъ съ указъ 3 отъ 21.01.1941 год., обн., ДВ, бр. 16 отъ 23.01.1941 г., отм., бр. 50 от 2.03.1945 г.НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ Е ФОРМАЛНО ФЮРЕРА бОРИС ИЗДАВА УКАЗИ. И ХИТЛЕР НЕ Е СТИГАЛ ДО ТАМ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!...
680
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НЕ МЕ Е СТРАХ ОТ КОМИСИЯТА ПО КУЛТУРАТА, СТРАХ МЕ Е ОТ КУЛТУРАТА НА КОМИСИЯТА ХАХАХАХА
679
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Който руши паметници, нека прочете дневника на тн уруд БОГДАН ФИЛОВ... И ТОЙ Е РУШИЛ АМА И НАРОДЕН СЪД ГО Е ОСЪДИЛ И МУ НЯМА ПАМЕТНИКА...РУШЕТЕ РУШЕТЕ, СПОМЕНА ЗА ХРАБРИТЕ ВОЙНИ Е ВЕЧЕН А ЗА ВАС ЩЕ ОСТАНЕ БЛУДКАВИЯТ СПОМЕН ЗА БАКЪРДЖИЕВ - БЯЛО САКО, ЧЕРНА РИЗКА И ЛИПСА НА ГРАДИВНО СЪДЪРЖАНИЕ.
678
3
 
1
 
! Отговори
ТРОЕН МУТРОСТАНДАРТ преди 1 година
десните лъжепопулисти продадоха на мутрите детските градини сега ще правят там детска градина... ЧЕСТИТ НИ ТРОЕН МУТРОСТАНДАРТ НА ГРОБППДБ...СЪСИПВАНЕТО НА ЖЕНАТА ОТ НАРОДНИЯ ТЕАТЪР ОТ ВОЮВАЩАТА ПОСРЕДСТВЕНОСТ НА МОРФОВЩИНАТА НАБЛИЖАВА С АБСУРДИЗМА СИ КРИСТАЛНИТЕ НОЩИ В БЕРЛИН... ЕДИН ПАМЕТНИК ЛИ ЩЕ СПРЕ ФИКТИВНИТЕ БОРЦИ СРЕЩУ КОРУПЦИЯТА-ШАРЛАТАНИТЕ В ПОЛИТИКАТА.
677
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ДРАГИ НЕОФАШИСТИ, ТОЗИ ПАМЕТНИК Е И НА РУСКИТЕ И НА УКРАИНСКИТЕ И НА ВСИЧКИ ДРУГИ ВОЙНИЧЕТА ОСВОБОДИЛИ бЪЛГАРИЯ ОТ МОНАРХОФАШИЗМА, ИЗКАРАЛИ ЕВРЕИТЕ ОТ БЪЛГАРСКИТЕ КОНЦЛАГЕРИ ЗА ЕВРЕИ. ВЕЧЕН СРАМ ЗА ВАС, МЕГАНЕГРАМОТНИЦИ-ПАРАШУТИСТИ В ПОЛИТИКАТА!!! САМО С ВРЪЗКИ ВИ Е КАРИЕРАТА, КАПАЦИТЕТА НУЛА!!!!!!!!!!
676
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
АМА ДРУГАРЯ ХРИСТО ИВАНОВ - РОД КОМУНИСТИ БОЙКИКЕВИ, ЗАЩО РУШИ ПАМЕТНИКА НА КАРИЕРАТА НА БАЩИ И ДЕДИ... КАКВО Е ТОВА БЕЗРОДИЕ БОЙКИКЕВО?!?!НИТО ГЛАС ЗА ПРОЯВИЛИТЕ ПОРЕДНАТА ТАЛИБАНОПОДОБНА ПОСТЪПКА.
675
7
 
3
 
! Отговори
ТАЛИБАНИ В БЪЛГАРИЯ преди 1 година
НЕОФАШИСТИТЕ ОТ КОАЛИЦИЯТА НА ВОЙНАТА СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО, ВКЛЮЧИТЕЛНО С ВИСОКАТА СИ КОРУПЦИОНЕРСКА, ПРОПИЛА ОЛИГАРХОПАРТИИТЕ ИМ ЕКСЕПРИТЗА ДА УСТАНОВЯТ ЧЕ "ПАМЕТНИКА НЕ Е ПАМЕТНИК". САМО ЧЕ БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД ПРОГЛЕЖДА И ИЗБОРИТЕ ЩЕ ИМАТ ТАКЪВ ВЕЛИК СРИВ, ЧЕ ОТ ПОСОЛСТВОТО-МАЙКА ЩЕ ИМ ДЪРПАТ КОМПРОМАТ-ЗАВИСИМОСТИТЕ.
674
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Паметник означава помет.Добро,лошо-случило се е .Места има достатъчно за паметници.Не хвърляйте пръчки в огъня да се покажете колко сте "велики",защото явно не сте,а сте фрости.
673
5
 
9
 
! Отговори
Никола Гешев преди 1 година
Комунистическото плашилище трябва да бъде премахнато, защото е символ на страха. Това е паметник на армия, която ни окупира, след като надлежно ни обяви война. Комунистическите ни предатели, русоду.едавци го строиха с народни пари във възхвала на икономическите ни и политически поробители. Това е паметник на една враждебна нам държавност, която прочее и сега ни обяви за врагове.
672
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Махайте го този позор за България. Срам ме е като минавам от там всеки ден и като чувам за зверствата на Руската армия.
671
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега искаме да махаме паметник на тези, които са предотвратили повторното поробване на една част или на цяла България, но след максимум 10 години същите тези ще се възмущават от желанието на някои да издигнат на местата на омразните им руски и съветски паметници, на новите ни владетели. А новите ни владетели още от сега са заели висок старт и само чакат да им подадат сигнал, след който ще ни усвоят подобаващо. А агънцата-български пак ще блеят жално и милно за свободата си...
670
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво! Отвратително грозен е без това. Паметници на поробители имат само робите.
669
4
 
6
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
До Моше: в България никога не е имало и никога няма да има фашисти! Фашисти в Италия и Испания ги дири! Затова и изказа на комунистите, че СССР бил разбил фашизма е смехотворен защото приноса му за победа над Фашистка Италия е смехотворен и почти нулев! Като научите разликата между фашизъм и национал социализъм тогава може да се изказвате по темата!
668
1
 
10
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
Денят в който комунистите научат разликата между фашизъм и Национал-социализъм е денят в който мозъка им ще се развие от ниво амеба на ниво чехълче. С малко повече късмет може тогава гласите им да гръмнат от напрежение и въпроса: кой бяха добрите и кои злите социалисти?
667
7
 
5
 
! Отговори
Гражданин преди 1 година
Днес се борят с паметниците. Утре със собствения си народ!
666
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дивото зове! Всичко втасало до паметта опрях. Това е грехота ! Нека не заличаваме историята.