Комисията по култура в СОС иска да прати МОЧА в музей, бил и опасен

Монументът е висок 37 м и заема 6 дка
7 мар 2023 13:06, Йоана Цонева
974
Комисията по култура в СОС иска да прати МОЧА в музей, бил и опасен
Снимка: БГНЕС

Предизборно, с подкрепата на общинските съветници от партия ГЕРБ и по предложение на "Демократична България", Комисията по култура и образование в Столичен общински съвет реши да премахне Паметника на съветската армия в София (МОЧА), предаде бТВ.

Според доклада, който е от преди 3 години, но се внася сега, идеята е Паметникът да бъде преместен в държавен имот, музей.

Монументът се намира в Княжевската градина, край бул. "Цар Освободител", непосредствено до Орлов мост и Софийския университет. Висок е 37 м и заема 6 дка.

Общинският съветник Марта Георгиева изнесе мотивите пред комисията. Като част от Инициативата за премахването на Паметника тя поясни, че е установено, че "това не е паметник и не е под защита на международни договори, освен това е опасен". Георгиева изтъкна, че искането за премахването е от 1993 г., но неприето от СОС, защото е бил държавна собственост.

Мотивите на "Демократична България" бяха още, че искането за премахване е било поставено още на първото заседание на Столичен общински съвет, че паметникът е изграден с пропагандна цел, като причина сега бе изтъкната и войната, предизвикана от Русия в Украйна.

Борислав Игнатов от ДБ поясни, че се предлага главният архитект да проведе конкурс, да се изработи Подробен устройствен план (ПУП) и мястото да стане детска градина.

Още по темата
Докладът получи подкрепа от съветниците от ГЕРБ, преди дни "за" се изказа и лидерът Бойко Борисов.

БСП обяви, че всички съветници в Комисията - трима, ще напуснат заседанието и няма да гласуват. За тях това е предизборна битка и са категорични, че "войната на паметниците няма да реши войната в Украйна".

Кметът на "Средец" Трайчо Трайков обясни, че премахването на Паметника е наложително, тъй като архитект е установил, че "желязно укрепление", което се намира вътре в паметника, го няма и това го прави опасен.

По време на дискусията бяха оспорени историческите факти за "нахлуването на Освободителя - Русия в България".

Гласуването показа всички "за" единодушно.

Докладът ще се гледа и утре на заседанието на Комисия по устройство на територията, архитектура и жилищна политика. След това ще се гласува и от Столичен общински съвет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


974
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
665
7
 
6
 
! Отговори
Отвратен преди 1 година
Впечатляващо ниско и елементарно е нивото на българските десни партии. За тяхно сведение паметникът на Съветската армия е защитен от: Европейската културна конвенция от 1954 г.; Европейската харта за архитектурно наследство на Европа от 1975 г.; Закона за българското авторското право и сродните му права; Резолюциите на ООН от 2008 г. и 2009 г. за защита на паметниците по повод Втората световна война.Това е паметникна хората, които победиха фашизма вЕвропа.
664
1
 
1
 
! Отговори
Alex преди 1 година
Бае Ставри, моите Оважениея, ама при демокраДите също има попълнения. например Светослав Лучников - той не пие и нее хоумо, да се свети името му.
663
3
 
9
 
! Отговори
Възмутен преди 1 година
От 145 години плащам дълг щото Русия ме е "освободила" . Долу Русия
662
3
 
8
 
! Отговори
Русия скапа България преди 1 година
На Скрап
661
2
 
8
 
! Отговори
На скрап преди 1 година
Заедно с Русуфилите
660
3
 
2
 
! Отговори
Ипя преди 1 година
Щом като антифашистите са предатели и престъпници,тогава следва да приемем обратната теза.че хитлерофашистите с тяхната идеология и действия са правилните ,хуманистите и т.н.Съгласни ли сте?Че втората световна война не я е имало,както и холокоста!Че тя е измислица на комунистите и евреите!Така излиза цялата работа!
659
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Борислав Игнатов от ДБ поясни, че се предлага главният архитект да проведе конкурс, да се изработи Подробен устройствен план (ПУП) и мястото да стане детска градина." - Уф - нека да прансме сграда и цимент всеки квадратен сантиметър в тоя град.
658
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
какта ни пробутаха скапаното гориво на американската компания дето не построила и един реактор- и няма пазар в сащ - така ще ни пробутат и паметника на американските летци разрушили софия пред народното събрание
657
2
 
5
 
! Отговори
Обществен кенеФ преди 1 година
заслужава това място.
656
9
 
12
 
! Отговори
Емо преди 1 година
Предложете на американското посолство да отмени заповедта си за премахване на Паметника!У нас вече не можеш да пръднеш без тяхно разрешение!Дотам я докарахме-както винаги в своята робия!
655
9
 
11
 
! Отговори
Morski преди 1 година
Браво! Най-после! Но ще чакаме да видим действителното махане! "Малко и полека народа поратна с няколко века!"-само когато сме били далеч от от империята на злото сме били процветяващи! И тези дето плачат за 45 години комунизЪма , да си спомнят,че точно той ни докара това от което още не можем да се отървем- мързел,предателство,чуждопоклонничество, разхищение, корупция!
654
5
 
7
 
! Отговори
В гробището преди 1 година
с русофилите немедлено.
653
7
 
15
 
! Отговори
сетила се мара преди 1 година
това трябваше да стане още 1997 обаче нашистите окупирали държавата ни и рубладжийте пречеха всячески, сега вече ще се освободим от монумента символ на руската окупация на нашата родина
652
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Селяци прости щели да рушат ,това го можете ,ами създайте нещо де,построете нещо ...ами да бутнем Александър Невски и той е свързан с Русия.... възпитавате децата на разруха и вандализъм,научете ги да създават ,да творат...да това е паметник който се разминава с действителността но нека да се вижда че е имало и такова време 45 години ...
651
3
 
3
 
! Отговори
Пути ботокса преди 1 година
Ееегати тъпата *** с 13 вековните претенции!... Владяла е от Белград до Китай,а едва вчера свря в кьошето на административния си център един единствен владетел и то кьорав,за да не вижда как Русия онождава под копитата на коня на Сашо Тарашо НЕродните представители барабар със слайняните,които незнайно защо се зовът БЪЛГАРИ...
650
2
 
8
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Нацизъм (фашизъм) и комунизъм са най-човеконенавистните идеологии. Доведоха до смъртта на милиони и оставиха дълбок отпечатък в съзнанието на хората. И двете са внедрени в България от чужбина, за да внесат разделение между нас. Преди появата им за българите са били абсолютно непознати явления като: расизъм, класова борба, незачитане на частната собственост, принизяване на интелигенцията и пр. Трябва да бъдат забранени и двете! Стига вече разделение!
649
6
 
9
 
! Отговори
Долу МОЧА преди 1 година
Махай *** веднага !!! *** само ни разделя и ни кара да се мразим, махай всичко което не е българско !!!!!
648
0
 
6
 
! Отговори
Ганчо преди 1 година
Живеем на земята на тракийските племена, а сякаш нямаме нищо общо с тях. Защо?
647
3
 
6
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
До лагер козелск: какви ти 700? Става на въпрос за 22 000 изклани поляци! 22000!!! Не 700!
646
16
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Софийския градски съвет не може да има думата, когато става въпрос за държавна собственост!!!! Ясно ли ви е умнокрасиви, ***??Това не е да сложите украинския *** на сградата на общината ви от прекалено слагачество и раболепие!!! Шепа софийски грантояди няма дават наклон кое и как да става в държавата за кеф на Козяк!!!