ƒЅ с призив към ‘андъкова: »скат демонтирането на ѕаметника на съветската арми€

16 окт 2022 16:24, Ќели ’ристова
111
ƒЅ с призив към ‘андъкова: »скат демонтирането на ѕаметника на съветската арми€
—нимка: ƒимитър  ьосемарлиев

ќбщински€т съветник от „ƒемократична Ѕългар舓 ¬еселин  алановски призова с отворено писмо кмета на —офи€ …орданка ‘анкъдова и председател€ на комиси€та по култура ћалина ≈древа от √≈–Ѕ най-накра€ да бъде задвижен въпросът с преместването на ѕаметника на съветската арми€.

“ой заедно с групата съветници на „ƒемократична Ѕългар舓 насто€ват паметникът да се демонтира и премести от м€стото му в центъра на столицата още от началото на мандата им през 2019 г.

„ƒнес е модерно да се говори за евроатлантическа ориентаци€ и принадлежността на Ѕългари€ към ≈вропа и Ќј“ќ. ѕолитическата сила, ко€то вие представл€вате дори публично израз€ва желание за формиране на коалиционно управление, основано на тези принципи. ѕохвално желание, но нека да се върнем към реалностите на днешни€ ден“, за€в€ва  алановски в писмото.

“ой задава и сери€ от въпроси в светлината на руската агреси€ в ”крайна, заплахите за употреба на €дрено оръжие, хибридната война и об€в€ването на Ѕългари€ за непри€телска държава от –уси€:

 акво още тр€бва да се случи, за да излезе —толична община от летарги€та си и да предприеме реални действи€ за преместването на монумента с „дружелюбн舓 руски войник, размахал оръжие над главите на софи€нци?  акво още тр€бва да се случи, за да се премести паметник, внушаващ васално положение на Ѕългари€ спр€мо –уси€?

 ак се вписва присъствието на такъв монумент в скалата на ¬ашите евро-атлантически ценности? —м€тате ли, че е нормално въоръжен войник от арми€та на държава, об€вила ни за врагове, да се извис€ва над парламента и университета?  ак това кореспондира с натовската ни принадлежност?

ƒокога примиренчески ще търпим този символ на руското колониалното вли€ние, достигнало сво€ пик у нас по време на ———–, а продължаващо и до днес в най-различни формати?

¬ отвореното писмо той призовава столични€ кмет заедно със —толични€ общински съвет (—ќ—) да решат най-накра€ проблемите със собствеността на ѕ—ј, построен върху общинска зем€ в —офи€. “ой насто€ва да се приведе в изпълнение решение є 19 на —ќ— от 25.02.1992 г., допълнено от решение є 2 от 18.03.1993 г., където органът на местно самоуправление €сно е из€вил вол€та си за демонтиране на паметника. Ќасто€ва председател€т на —ќ— √еорги √еоргиев и ћалина ≈древа да се погрижат да бъде придвижен, разгледан, а при необходимост и коригиран докладът на “ƒемократична Ѕългари€” от 2020 г. за преместването на ѕ—ј.

„“ова ще е добра възможност да демонстрирате публично и с реални действи€ сво€та евроатлантическа принадлежност“, казва  алановски. „»збирам формата на публично писмо до вас, а не на официално питане в качеството ми на общински съветник, защото досегашни€т опит показва, че шансовете да получа отговор на питането си, докато въпросът е все още актуален, не са особено големи“, завършна известни€т актьор.

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


111
ќще от
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
93
0
 
0
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
 акви ли не ги плещ€т родните ни неофашисти днес. —тигна се дотам да твърд€т, че най-жестоките санкции срещу евреите по време на ¬тората световна война преди 9 септември били комунистическа и семитска пропаганда, че партизаните сами били р€зали главите на своите другари, а полицаите и жандармеристите, които са ги намирали, какво да ги прав€т горките, освен да ги заби€т на колове и да ги показват за шоу на населението! ј нелегалните сами горели къщите на близките и €таците си. » 50-те хил€ди награда за партизанска глава били измислица!
92
0
 
0
 
! ќтговори
someone преди 1 година
ƒо яћЅќЋ»я» цъфнахте и вързахте като си € махнахте в ямбол нали? като мина с влака през града е като руина след бомбандировки.
91
0
 
0
 
! ќтговори
someone преди 1 година
скапани талибани сте, за 30 години само разруха и рушене.
90
0
 
3
 
! ќтговори
123 преди 1 година
—прете се бе хора. ѕаметници се прав€т за отминали неща, за загинали хора. \тези, за които е направен този паметник никой не ги е питал искат ли да дойдат и да си остав€т костите в Ѕългари€. Ћесно е днес да съдиш вчерашното, че е грешно. ƒайте да махнем паметниците на јспарух, че не е водил още 500 км. по на югозапад, та да б€хме сега в южната част на јдриатика. “ези еднодневки искат да блеснат с Ќ≈ўќ. √арантирам ви Ќ≈— Џѕ». ўе ви забрав€т, преди да сте се прибрали в къщи.
89
1
 
2
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
ѕази Ѕоже от деца на комунисти, каквито са тези от ƒЅ.  ога станаха калайджии, кога им почерн€ха ду...шите. ѕо ц€л св€т паз€т паметниците като културно наследство, било от и от тежки моменти в националната истори€. Ќашите демокради нищо не постигнаха освен да рушат, за да се докажат като правоверни атлантици. √узна съвест.
88
1
 
0
 
! ќтговори
ћа€ преди 1 година
ј јльоша, кагда?
87
2
 
2
 
! ќтговори
 икп преди 1 година
Ќ€ма м€сто за агресори в Ѕългари€! ƒа го подарим на ¬учич, той € момента е в поза "партер"
86
4
 
1
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
по принцип, да. ¬ —офи€ такъв паметник н€ма м€сто, но тези къде б€ха 30 год. «ащо паметника не беше демонтиран по времето на —ƒ—? —ега, след 30 години, дали ще го махнат или не е все та€. » не само този паметник, а всички паметници на арми€та - освободителка
85
3
 
4
 
! ќтговори
ѕ. . преди 1 година
¬ерно. ѕаметника на варварските бомбардировки над —офи€ тр€бва да бъде разрушен.
84
1
 
9
 
! ќтговори
ј за преди 1 година
паметника на американските летци нещо?Ќе е ли време да го заменим с този на ÷ар ќсвободител, барем си дойдат нещата на м€стото..ƒа знае Ќарода кой е истински€ му освободител..
83
6
 
13
 
! ќтговори
ƒЅ - фашисти преди 1 година
¬сички от ƒаеба *** - ƒЅ ,барабар с техни€ ’ристо - ўристо,първо разкопаните и есхумирайте останките от гробовете на бабите си д€довците си и им разбийте паметниците и след това мислете и обсъждайте махането на паметника. ƒЅ - продажни проамерикански мекерета!ƒЅ - проамериканска ***!
82
6
 
8
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
ѕризивът към FUNдъкова е само един: ќ—“ј¬ ј!
81
14
 
9
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
ѕроблемът не е само в това, че паметникът е символ на една отминала мрачна и унизителна епоха в истори€та на Ѕългари€- червената арми€ осеободителка, ко€то се оказа окупатор на страната повече от 45 години. ƒокато този паметник ( и този на јльоша в ѕловдив) ги има и са под специална грижа, ѕутин ще намира основание да счита, че може да се разпорежда тук, а ћитрофанова ще счита, че българското правителство й е подчинено!
80
3
 
15
 
! ќтговори
—ћ≈’... преди 1 година
Ѕойкикевите надувки , са му семейна черта....„»—“ќ  ќћ”Ќ»—“»„≈— ј!
79
2
 
11
 
! ќтговори
’а, ха,ха,хааааааааа преди 1 година
—Џ√Ћј—» —≈ Ѕ≈ ‘јЌƒЏ ќ¬ј ....’ј,’ј’јјјј.....Ѕќ… » ≈¬ √ќЋ≈ћ √ќ ¬јƒ» , јћќ Ќ≈ ћ” —“»— ј ---ј…ƒ≈ ƒј √ќ ¬»ƒ»ћ≈ ўќ «ј ћЏ∆ ј– ≈ ...!!!
78
5
 
10
 
! ќтговори
яћЅќЋ»я преди 1 година
Ќие в яћЅќЋ още преди 30 години си махнахме ,,—ъветската жена-регулировчик,, и знам,че ще ни последват и останалите градове.
77
6
 
11
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
“оест ƒЅ е фашистка парти€,а  остов нацист.‘акт.
76
10
 
17
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
’а ха .... "ƒай Ѕългари€" - гласът на разума, както твърд€ха в изборната си кампани€! јма какъв разум, тези са кукли на конци, в празните им глави н€ма капка разум. Ќ€какъв куклен театър от безочливи национални предатели, отдадени на една единствена кауза - да служат на чужди интереси, с меркантилна цел.
75
5
 
15
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
ƒо јнонимен —талин не е пращал ” –ј»Ќ÷»!!! “рети украински фронт е съставен от руски войски, в които има и малко украинци естествено. ‘ронтът се нарича ” –ј»Ќ— » не защото войниците в неговите армии са били украинци, а защото е създаден и насочен за освобождение на ”крайна и на юг. Ќе се излагайте с тези глупости, които пишете. –азбирам, това е в резултат от реформата на образователната ни система, но гледайте фактите.
74
7
 
8
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
—ъветската арми€ е многонационална, а —талин нарочно праща украинците да освобод€т Ѕългари€, за да не дразни сегашните жълтопаркетници и ***. ”краинците са пратени в Ѕългари€, а беларусите в √ермани€. Ѕ€гайте да слагате цвет€, за да не чуе «апада, че не подкреп€те “рети украински€ фронт.