Комисията по култура в СОС иска да прати МОЧА в музей, бил и опасен

Монументът е висок 37 м и заема 6 дка
7 мар 2023 13:06, Йоана Цонева
974
Комисията по култура в СОС иска да прати МОЧА в музей, бил и опасен
Снимка: БГНЕС

Предизборно, с подкрепата на общинските съветници от партия ГЕРБ и по предложение на "Демократична България", Комисията по култура и образование в Столичен общински съвет реши да премахне Паметника на съветската армия в София (МОЧА), предаде бТВ.

Според доклада, който е от преди 3 години, но се внася сега, идеята е Паметникът да бъде преместен в държавен имот, музей.

Монументът се намира в Княжевската градина, край бул. "Цар Освободител", непосредствено до Орлов мост и Софийския университет. Висок е 37 м и заема 6 дка.

Общинският съветник Марта Георгиева изнесе мотивите пред комисията. Като част от Инициативата за премахването на Паметника тя поясни, че е установено, че "това не е паметник и не е под защита на международни договори, освен това е опасен". Георгиева изтъкна, че искането за премахването е от 1993 г., но неприето от СОС, защото е бил държавна собственост.

Мотивите на "Демократична България" бяха още, че искането за премахване е било поставено още на първото заседание на Столичен общински съвет, че паметникът е изграден с пропагандна цел, като причина сега бе изтъкната и войната, предизвикана от Русия в Украйна.

Борислав Игнатов от ДБ поясни, че се предлага главният архитект да проведе конкурс, да се изработи Подробен устройствен план (ПУП) и мястото да стане детска градина.

Още по темата
Докладът получи подкрепа от съветниците от ГЕРБ, преди дни "за" се изказа и лидерът Бойко Борисов.

БСП обяви, че всички съветници в Комисията - трима, ще напуснат заседанието и няма да гласуват. За тях това е предизборна битка и са категорични, че "войната на паметниците няма да реши войната в Украйна".

Кметът на "Средец" Трайчо Трайков обясни, че премахването на Паметника е наложително, тъй като архитект е установил, че "желязно укрепление", което се намира вътре в паметника, го няма и това го прави опасен.

По време на дискусията бяха оспорени историческите факти за "нахлуването на Освободителя - Русия в България".

Гласуването показа всички "за" единодушно.

Докладът ще се гледа и утре на заседанието на Комисия по устройство на територията, архитектура и жилищна политика. След това ще се гласува и от Столичен общински съвет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


974
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
645
4
 
7
 
! Отговори
Ботоксното преди 1 година
ся като си тури още ботокс, кат нахлузи буйките с още по-високите токчета, кат тропне с малките си крачета, ще видите тогава едни подигравки.
644
7
 
3
 
! Отговори
Лагер Козелск .. преди 1 година
До Радослав Муждудругото ,досега са открити останките на около 700 поляци и всичките са военни участвали в избиването на над 80 000 хиляди червеноармейци ,пленени край Варшава ,след тъпотията на Ворошилов и болшевиките . А знаеш ли откъде идва армията на генерал Андерс ? От СССР ,през Иран .
643
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен ..ДО 25 ДЕКЕМВРИ ..СИРЕЧ ДО ПРИКЛЮЧВАНЕ И ПОДПИСВАНЕТО НА МИРНИЯТ ДОГОВОР В ПАРИЖ ,НАЛИ ? ЩОТО 2 ТУРСКИ КОРПУСА С 400 000 х. АСКЕРИ ЧАКАХА ,ЧЕ И ГЪРЦИТЕ ТОЧЕХА ЗЪБИ ,ОЩЕ ПОВЕЧЕ ,НАЛИ ?
642
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българите правим много точно разграничение между руските паметници и съветските. Първите са над 400 в България и никой не иска те да се махат. Но със съветските е друго и те нямат място в нашата страна, защото нормален народ не може да почита окупаторите си, които са му донесли червената чума, от която още не можем да се оттървем.
641
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Съветската окупация на България продължава от 8 септември 1944 до 25 декември 1947 г. Окупационният корпус е от 50 хил. души, които са изцяло на издръжка от българския бюджет. Яли, пили и се веселили на народния гръб толкова, че дори комуниста Трайчо Костов не издържал и протестирал. Затова Сталин наредил да му спретнат едни бърз процес и Трайчо се пренесъл в маркс-лениновото царство. Този паметник е позор, доказателство за раболепие и национално унижение и екрайно време да бъде демонтиран.
640
4
 
4
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
До атакомулето: това е общото на латинското клане с Полша през ВСВ! Я виж, че това предложение за махане на ***, е подкрепено от Гроб, които са комунист до комуниста! Сигурно половината гробари са били бивши протежета на дядо ти в партията предложени лично от него за назначения и червена книжка! Та това сте вие, *** без корен, днес американороби, утре туркороби, по нататък и китайкороби ще станете, само да сте на лапачката!
639
5
 
5
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
До атакомулето:клането в Катинската гора атакомуле е 1939г. когато СССР пленява остатъците от полската армия, избива ги и ги закопава в общ гроб, намерено е от нацистите и е определено от тях като военнопрестъпление!След 1945г.,по нареждане на Сталин в нюрнбергския процес клането при Катин е вкарано към дългият списък със престъпления срещу човечеството на соц режима които удобно се мятат в скута на нацистите и набеждава тях, чак след разпада на СССР,си признават, че реално е тяхно предтъпление!
638
5
 
3
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
Да атакомулето: драга издънка на соцсган, тия които заслужават да наричаш кравари, са твоята рода бе, соцговедо! До ония ден се целувахте по сборищата на БКП по светлият пример на бай Тошко и Брежнев, а днес ги плюеш, но те са ти рода!Същата безгръбначна, предателска *** като теб потомственият русороб!Единствената разлика между теб и тях е валутата в която ви плащат!Ясно ли ти е бе? И на двете страни ви се подават червените книжки от джобовете! И делите една трапеза всяка вечер защото сте рода!
637
4
 
7
 
! Отговори
Радой Ралин преди 1 година
От това велико семе се родило долно племе !
636
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АТАКИСТ Всеки, който иска да разбере каква е ролата на СССР спрямо Полша през ВСВ. Ясен си. Хайде, че и днес май някой е отишъл "на гости при приятелки". Всеки ден ли бе? :)
635
6
 
12
 
! Отговори
879 преди 1 година
Съветската армия окупира България. Във всички документи от преди 1948ма година се използва точно думата окупация. След това кремълската пропаганда със съдействието на БКП измислят освобожвонето и забраняват да се говори за съветска окупация. Тоя паметник не е за музея , а за бунището. Само болен мозък може да постави паметник на тези които избиха 20-30 000 българи без съд и присъда
634
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 775 Русофилите в България винаги са били едни и същи: слугуват на господарите в Кремъл независимо кои са: безгранична преданост на географското понятие, няма значение какво стои зад него. Уникално е в световната история. Повечето идеологически съврзаности имат някакви принципи. При русофилите такива няма, защото робството е безусловно състояние.
633
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руската армия ни е освободила. Съветската армия ни е поробила.
632
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русофил... русофил... русофииил ме гоони, кайман. Ох, сбърках, текста, нищо де. Царска Русия не съществува от 100 години, май френд. Нищо общо няма със съвременна Русия, нищо общо няма със съвременни "русофили". Пробвай да разбереш. Да де, има малко общо: и тяхната парична единица се казвала "рубла".
631
3
 
2
 
! Отговори
Референдум за София! преди 1 година
Точно по тоя въпрос трябва да се питат жителите на град София. И който загуби референдума, да си трае и да приеме решението на болшинството.
630
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 770 "Какви "русофили" те гонят, бе, 767? Говорим за Царска Русия от преди 150 години" За платените от Русия "родолюбци" в България, как "кои"? Имало ги е преди 150 години, има ги и днес. Плащанията си вървят. Дали ще са рубли, постове, привилегии, избягване на наказания за извършение низости или нещо друго, платежните средства, които Русия използва за да се разплаща с въпросните са без значение.
629
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АТАКИСТ "За кое се правя, че не съм разбрал" За Катин и връзката му с втората световна война и лъжите за ролята на СССР като "освободител" в Полша. И е очевидно, тъй че, както казах, вече си ясен. Сега кажи защо хем го смяташ за задължително да браниш със зъби и нокти руските военопрестъпници, хем се криеш, че го правиш. Нали за теб е въпрос на дълг и чест, защо се криеш?
628
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какви "русофили" те гонят, бе, 767? Говорим за Царска Русия от преди 150 години. Век и половина! Кви русофили, кви пет лева? Толкова ли ти е промит полу-мозъка? И освен ти казах: казава се Цар Освободител НЕ защото ни е "освободил"!
627
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АТАКИСТ Вече съвсем убеди, че се правиш на неразбрал. На тоя етап си напълно разкрит. Сао едно не мога да разбера, като сте толкова горди да слугувате на руснаците, що се криете, че го правите? Нали сте горди от тоя факт?
626
2
 
0
 
! Отговори
Alex преди 1 година
Аре, Лавро - бегай - легай :) кисс!