Местят МОЧА в музея на социзкуството или на друг терен

Все още не е ясно колко ще струва преместването на монумента
233
Местят МОЧА в музея на социзкуството или на друг терен
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Кметът на София Йорданка Фандъкова очаква, че утре СОС ще вземе решение, с което да й възложи да поиска от областния управител Паметникът на Съветската армия да бъде преместен от Княжеската градина в Музея за изкуството от периода на социализма към Националната галерия или да се намери друг държавен терен.

Дотогава трябва да бъде организирано монтирането на информационна табела, продължава и процедурата по премахване на надписа върху плочата.

Още по темата

Фандъкова призна, че все още не е ясно колко ще струва преместването на монумента.

„Това е политическото решение на политическия орган - Столичният общински съвет, оттук нататък следват много процедури“, допълни Йорданка Фандъкова, цитирана от БТА.

Кметът припомни също, че доклад във връзка с Паметника на Съветската армия е имало още преди две години, направени са доста стъпки към собственика в лицето на държавата и към Министерството на културата. така че решението, което ще бъде взето утре, не е толкова лесно. Фандъкова припомни, че старото решение е минало през съда, тогава се е предполагало, че паметникът е собственост на Столичната община, но съдът се е произнесъл, че собственик е държавата. Има доста процедури и пречки, както и е нужна ясна воля, която в момента СОС демонстрира, изтъкна кметът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


233
Още по темата: музейФандъковаМОЧА
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
171
0
 
0
 
! Отговори
Га- Га преди 1 година
С това ще приключат всички проблеми, чакам следващия паметник!
170
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никъде не трябва да се мести и да се харчат излишни пари. С багера, на трохи, и после на ***. На бунището на историята! Там където му е мястото! Подобни фалшификации на фактите и историята, нямат място в паметта и съзнанието на подрастащите българи !!!
169
4
 
0
 
! Отговори
Напомням преди 1 година
Ще ви съборят държавата, некадърници и вие ще продължавате да спорите. Вие сте тъпички бомбаджии. Американци и *** ще ви управляват.
168
2
 
4
 
! Отговори
Гадняр преди 1 година
Като гледам как са се хванали за гушите привържениците на другаря Сталин (по модерно му путинофили) и привържениците на Хитлер (по модерно му неолиберални фашизоиди) се чудя какво общо имат с България? Такива трябва да бъдат изпращани да чукат камъни на някой баир за къшей хляб. Ако не им харесва прав им път към Брюксел, Москва, Пхенян. Не са ни нужни роби на чужди интереси!
167
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Правилно, в музей на соца има място за такива паметници. Тъкмо, госпожа Тонова ще може често да ходи там и да се любовта на тази част от нашата култура, както казва, че този паметник е. Ние смятаме, че той е символ на съветската окупация и мракобесието на комунизма, който ни натрапи Съветската армия.
166
2
 
2
 
! Отговори
Какво е русофобия преди 1 година
Расизмът (от френски: racisme) е концепция, според която между човешките раси съществуват биологично заложени интелектуални и психически различия, определящи ги като по-висши и по-нисши, както и основаните на нея практики на дискриминация на расова основа. "Расизъм се използва и за дискриминация на етническа или културна основа, независимо дали съответните различия имат расов характер.
165
6
 
6
 
! Отговори
Хусар преди 1 година
За пореден път се вижда какви *** сме.Бившите комсомолски и партийни членове,който бяха в 6 глуха през комунизма сега плюят и махат паметници.За да махнат вниманието от себе си да не разберат хората че са били членове на кумонизма.И щом стане за пари и натягаме са първи .И в крайна сметка когато чупиха паметни плочи в Македония и махаха паметници,там беше вандализъм гавра поругаване.А у нас Демокрация
164
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ето затова не ни уважават нито на изток нито на запад.
163
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От къде и кой тъPунгер измисли това ***? До преди седмица никъде бе бях го прочела? Всички го знаят: Псметник ба съветската армия. Ако Ви е дълго за писане, господа и дами псевдодраскачи, ами упражнявайте се в писане. Не съм чула още французите да са си бутнали Бастилията или други някои подобни. БАРОД БЕЗ МИНАЛО БЯНА И БЪДЕЩЕ - май това е целта! Да седи там и всеки да се сеща защо е там!!! Щото днешните са негрАмотни...
162
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
178 То, авантаджии има и от двата лагера. Но повече са от бекапето, днес, бесепето. Осветлението вкъщи, всеки трябва сам да си заплаща.
161
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Радослав Всички държави, които си изброил, имат спорни територии със свои съседи. Защо са в днешния си вид решават не те, а Великите сили. И Япония дори има проблеми, въпреки че е островна държава. България има средищно място на Балканите, прави наистина икономическо чудо след Освобождението и ако не беше с изкуствено намалена територия и няколко пъти разорявана, днес ние щяхме да диктуваме много неща в цял район от Източна Европа, между Черно море и Унгария. Това не е било изгодно за някои.
160
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
178 Да не са забравили някой от родата в гората? :)
159
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 169... Ти знаеш ли че прадядо ми е загинал в първата световна война. Знаеш ли какво е имало на бул. Ленин в началото на 20-ти век.Тази зона е била извън София и от двете страни на тази уличка е било гора имало е мечки и вълци които са слизали от витоша да търсят храна. След 9 септември тази дива територия започва да се очовечва и да заприлиава на нещо. Бутат на прадядо къщата и построяват кооперации които оцеляха и до днес. Явно си скаран с историята и си от прованса.
158
2
 
16
 
! Отговори
До До До МИЛА РОДИНО преди 1 година
Скъпият ти Димитров е заявил, че Западните покрайнини никога не са били български. Баба ми го кълнеше, докато беше жива, защото половината й рода е останала там. На Димитров и аверите му дължим днешния проблем с Македония. Но дори да беше най-достойният българин, редно ли е в наше време мумия да стои насред София? Ами това е неуважение дори към самия покойник, не се намираме в Древен Египет, времената са други.
157
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
168 Ако мислиш, че общината е длъжна да ви осветява стаите вкъщи, като пуска нон стоп прожектори пред паметника на съветския окупатормоча, много се лъжеш. Стига толкоз келепир. Тарикат, безроден. Сигурно си от червеното добро утро. Щом живееш там. Оставило сицървулите край София на 9 септември 1944 и настанили се в жилищата на избитите от "народната власт", по заповед на Москва, българи.
156
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До до до Мила родино - Уилсън не е подкокоросвал никого да вдига едно предварително обречено на провал въстание, а другият е направил точно това. После избягал в чужбина и оставил тукашните наивни левичари на заколение.
155
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
174 Ако слушахме теб и останалите руски слуги, Берлинската стена още щеше да си стои между двете бивши Германии.
154
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако мислиш, че общината е длъжна да ви осветява стаите вкъщи, като пуска нон стоп прожектори пред паметника на съветския окупатормоча, много се лъжеш. Стига толкоз келепир. Тарикат, безроден. Сигурно си от червеното добро утро. Щом живееш там. Оставило си *** край София на 9 септември 1944.
153
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия се омочаа у га щето сега и ше се осе рат и ше осмърдят пейзажо. Живея на бул. Ленин точно срещу паметника Преди мен са живяли прадядо дядо и баща ми. Паметника го помня когато бях три годишен. Майка ме водеше да карам колелото на площадката пред паметника. Вечер като светнеха прожекторите на паметника наоколо ставаше като ден. В стаята където спех не палех лампата щото от прожекторите беше светло. Народ който не помни историята си и я преиначава под диктовката на империалистите няма бъдеще.
152
12
 
6
 
! Отговори
до до Мила родино преди 1 година
А не бъркаш ли Уилсън с Георги Димитров? Задавал ли си си въпроса защо Димитров имаше мавзолей? Защото той е човека, който е успял да измоли от Сталин България да не бъде на 5 парчета. Компромисен вариант само на 2. И сега туй малкото парченце ни лази по нервичките, но представи си колко по-зле можеше да бъде! И как се отблагодарихме на Димитров? Като му взривихме паметника-мавзолей. Сега предстои да повторим грешката си още веднъж. Кога ли ще помъдреем?