Местят МОЧА в музея на социзкуството или на друг терен

Все още не е ясно колко ще струва преместването на монумента
233
Местят МОЧА в музея на социзкуството или на друг терен
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Кметът на София Йорданка Фандъкова очаква, че утре СОС ще вземе решение, с което да й възложи да поиска от областния управител Паметникът на Съветската армия да бъде преместен от Княжеската градина в Музея за изкуството от периода на социализма към Националната галерия или да се намери друг държавен терен.

Дотогава трябва да бъде организирано монтирането на информационна табела, продължава и процедурата по премахване на надписа върху плочата.

Още по темата

Фандъкова призна, че все още не е ясно колко ще струва преместването на монумента.

„Това е политическото решение на политическия орган - Столичният общински съвет, оттук нататък следват много процедури“, допълни Йорданка Фандъкова, цитирана от БТА.

Кметът припомни също, че доклад във връзка с Паметника на Съветската армия е имало още преди две години, направени са доста стъпки към собственика в лицето на държавата и към Министерството на културата. така че решението, което ще бъде взето утре, не е толкова лесно. Фандъкова припомни, че старото решение е минало през съда, тогава се е предполагало, че паметникът е собственост на Столичната община, но съдът се е произнесъл, че собственик е държавата. Има доста процедури и пречки, както и е нужна ясна воля, която в момента СОС демонстрира, изтъкна кметът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


233
Още по темата: музейФандъковаМОЧА
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
151
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредното грешно решение на мутродемократите.
150
12
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Народ който си руши паметмиците и си пренаписва историята всеки 40 години бъдеще няма
149
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Емии да сложим Емили тротинетката на паметник айде
148
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Странно в друготе държави на ЕС никой паметници ме пипа бугарака адски *** затрива ди миналото но нвяма и грам будеще вече честито
147
1
 
6
 
! Отговори
до 160-ти преди 1 година
При цялото ми уважение към Дънов, има си слаби точки. Миналото не може да се промени, понеже вече се е случило, но можем да променим бъдещето с действията си в настоящето. Това обаче не означава да забравим миналото си.
146
0
 
8
 
! Отговори
123 преди 1 година
Казал го е Учителят: Има три вида хора: глупави, умни и мъдри. Глупавия непрекъснато се занимава с миналото, умният се стреми да прочете бъдещето, а мъдрият живее с настоящето.No comment.
145
0
 
8
 
! Отговори
до 155 преди 1 година
Има стотици, а може би хиляди паметници на заслужили българи, сред които архитекти, хора на науката, лекари, художници и хора на изкуството и т.н. В който и град или село да се разходиш задължително ще се натъкнеш на такъв паметник. До 154 - Българските възрожденци вече имат своите паметници, необходимо е само да се грижим за тях. Паметниците не са смартфони, че де ги сменяме всяка година.
144
2
 
9
 
! Отговори
До МИЛА РОДИНО преди 1 година
Едва през последните няколко години се появиха няколко скромни паметничета на 28-ия президент на САЩ Удроу Уилсън, благодарение на когото България днес съществува. Съседните ни държави (без Турция) претендират нашата Родина да бъде разделена на три автономни области и Гърция, Румъния и Сръбското кралство да присъединят по една от тях към своите територии. Освен това, той настоява Южна Добруджа, Пиротско и Беломорска Тракия да не бъдат откъсвани от България. Някои чужденци заслужават почитта ни
143
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Фандъчката да каже що ходи да поднася цветя там преди две три години!! Някой насила ли я замъкна там? И да споделя, че в този музей няма да има място за паметника на Шипка- тя и там ходи да поднася цветя. Жалки сноби са това евронатегачите.
142
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До мила родино 149 "Но ако махнем съветските то значи да махнем повечето български паметници, защото те са издигнати именно по времето на соца." Кои например?
141
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ...и още нещо Верно? Ако е паметник на българските възрожденци, пак ли?
140
4
 
9
 
! Отговори
...и още нещо преди 1 година
Какъвто и паметник да сложат на това място в последствие, той ще изглежда като паметник на българската глупост.
139
3
 
2
 
! Отговори
Боклук вмириса преди 1 година
Теб ще те преместим в Малашевци
138
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Работата въобще не е в паметника. Някой иска да разчисти за строеж.
137
3
 
6
 
! Отговори
До мила родино преди 1 година
Не си прав. Всички паметници трябва да останат. Но ако махнем съветските то значи да махнем повечето български паметници, защото те са издигнати именно по времето на соца. Колко и странно да ти звучи, има и архитектурни и културни паметници, отново построени по времето на соца. Ако тръгнем да събаряме бившия соц от България ще остане гола поляна тука, понеже и цели гори са садили по соца. Съветвам ви да мислите внимателно по въпроса с паметниците и соца. АЕЦ-а и Марицата също са по соца строени.
136
2
 
3
 
! Отговори
Фандъкова преди 1 година
Тая чочарка ли иска да я възкачим на пиедестала?
135
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Във вълнението русофилите поне разбраха ли, че няма да се унищожава паметника, а само ще се премести някъде, където да не изпълнява ролята на обект на потисничество. Като го инсталират в музея на Тоталитаризма, даже може и нова плоча да му избацат, да е убав за гостите.
134
3
 
8
 
! Отговори
МИЛА РОДИНО преди 1 година
Всички чужди паметници да се демонтират! Американски, съветски, всичко! Да останат само тия които са били пряко свързани с България и българщината!
133
2
 
7
 
! Отговори
Българи преди 1 година
БЪЛГАРИТЕ СЕ ГОРДЕЯТ С БЪЛГАРИЯ!...много сме дали на Света!
132
1
 
5
 
! Отговори
До 63-ти, какви ти преди 1 година
артилеристи бе?! Армията ни е 5 пъти по-малка от полицията и 10 пъти по-малка от преди да влезем в НАТО. А колко пъти по-мизерна по възможности е станала от тогава насам е трудно да се каже, но при такава разлика в количеството на личния състав и след като си нарязахме ракетите и самолетите смело бих казал, че днешната ни армия не може да победи дори да направи сянката на някогашната. Но имаме банани по-евтини от домати. И това е нещо, но не от тия неща, които ни трябват.