Погледите се насочват и на запад от София - 200 хил. евро за къща там

Интересът се дължи на близостта до столицата
4 апр 2023 08:53, Елка Василева
108
Погледите се насочват и на запад от София - 200 хил. евро за къща там
Снимка: архив, БГНЕС

Нараства интересът към къщите на запад от София, казват брокери на имоти. Причината за това са високите цени на имотите в южните райони на столицата, които карат много купувачи да търсят други възможности. В кварталите в полите на Витоша новите къщи в затворени комплекси струват по 500-600 хил. евро. А цените на редовите къщи с малки дворчета от 50-60 кв. м струват поне 300-400 хил. евро, пише „Труд“.

За много хора цените на имотите в Горна баня, Бояна, Драгалевци, Симеоново, Лозен и Герман, Бистрица и Панчарево са твърде високи и затова се оглеждат за имоти в посока на запад от София. Редица предприемачи, виждайки интереса на купувачите, строят нови къщи в община Божурище.

В селата на общината има нови малки комплекси, в които къщите струват по около 200 хил. евро, при това дворовете им са по-големи от тези на къщите в южните райони на столицата. Цените на къщите са по-ниски, защото и терените са по-евтини.

Интересът към къщите в община Божурище се дължи на близостта до София. Разстоянието е само 15 км. и с кола се изминава за около 15 минути. За хората, които работят в западната част на столицата, е много по-лесно да стигнат до работното си място от селата наблизо, отколкото от източната част на столицата. Интерес има и към старите къщи в района. В община Божурище най-много сделки има в селата Гурмазово, Хераково и Пожарево.

Редица купувачи поглеждат още по-надалеч, към имоти в района на Сливница и Драгоман. От там разстоянието до столицата е около 30 минути с кола, а цените на къщите са значително по-ниски от тези в София. Търсенето се подхранва от желанието на хората да имат по-голям простор. Някои купуват стари къщи, които се нуждаят от основен ремонт, а други взимат парцели, на които изграждат напълно нови къщи според своите предпочитания и изисквания.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
2
 
32
 
! Отговори
задръстване преди 1 година
15 минути с кола друг път, 15 минути е само един светофар да се мине
57
2
 
16
 
! Отговори
Урсула преди 1 година
Койти има пари купува който нема пари не купува :)))
56
2
 
10
 
! Отговори
Колю от Бяла Слатина преди 1 година
Шопски мечти. Ще демонтирали панелките и ще продаваме на килограм. Ами шопи сър.
55
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Колю от Бяла СлатинаПанелките скоро ще ги демонтират, че вече са общоопасни, та квадрата тогава може и 10 000$ да стане, катъо на запад
54
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди десетина години: българинът се жалваше из форуми откъде да събере 400 лева, за да си плати сметката за тока.Днес: българинът се надхваща из форуми на кого са му нужни по-малко заплати, за да събере до полугодие 400 бона за осма къща.Е, поне вече никой не може да каже, че сме бедни.
53
1
 
5
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 1 година
Най...изгодно е в село Губислав. На 1 час е от столицата,ако не се...изгубиш в планината,но се...свиква,от опит знам. В момента къщи за продан няма,ама ако някой толкова е...мераклия,ще му...харижа моята.
52
15
 
8
 
! Отговори
до 53 преди 1 година
Дефинирай милионер, много те моля. Човек с 10-20к месечна заплата (нормална за средната класа в София) НЕ Е милионер.
51
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде пак милионери в коментарите
50
34
 
9
 
! Отговори
до 51 преди 1 година
Не че нещо, но не си мениджър на високо ниво, а някакъв УННС-ар функционално неграмотен. Мениджър на ВИСОКО (C-левел) ниво в нашата компания взима около 100к месечно. Ти си някакъв меринджей икономист или кой те знае какъв. 5000лв. взима студент програмист към днешен момент.
49
9
 
33
 
! Отговори
Добре бе преди 1 година
Кой ги вади тия пари бе? На 35 съм с 5000 нето и съм мениджър високо ниво в голяма компания. Имам само двама приятели програмисти с 6-7000 заплата, всички останали са между 2-3.5 доход, а с такива доходи да изплащаш нещо над 150к евро е самоубийство, то вноската става 1/2 заплата на единия работещ, ако сте двама.
48
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Брокерите ще ги гони глад на мотор скоро. Сделки няма. Не им се присмивам, но нещата са така, хората видяха че вместов София може да си вземеш 2 на запад, примерно в Испания.
47
2
 
19
 
! Отговори
до 48 преди 1 година
В Костинброд има 50% ромско население. Не бих стъпил там. Поле, грозотия до шия. Мръсен въздух. Около Сливница и Драгоман е хълмисто и има такива райски кътчета, че шапката ми падна като отидох за първи път.
46
9
 
4
 
! Отговори
Рамбооо преди 1 година
Глупости. В гр. Костинброд имотите са по предпочитани от Сливница и Драгоман. Там къщите вече са по 150 000 евра и то без пазарлък....
45
5
 
13
 
! Отговори
до 45 преди 1 година
Именно около Сливница и Драгоман селата са много привлекателни- изцяло реновирани пътища, близост до града, младо население, достъп до всичко необходимо (е, без кола сложна работа). Мангycтаpи няма. За жалост цените скочиха в пъти там и къщите се изкупиха като топъл хляб.
44
14
 
11
 
! Отговори
do 36 преди 1 година
Не че нещо, но в София средната заплата е много над 1500лв.. В сайта на НСИ си има информация- 3328лв. средна заплата. Реално е много повече, както и по-долу е написал човекът заради масовия сив сектор.
43
6
 
14
 
! Отговори
до 40 преди 1 година
Прав си. Сливница не е на 30мин от София, а на не повече от 12-13. Драгоман е на още 5мин по магистралата.
42
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом има кой да ги плаща тези къщи ще станат и 1 млн. много интересно ,гледам навсякъде строят блокове , а населението намалява откъде тия пари?
41
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След поредната политическа криза към Терминал 2 ще се увеличат замонаващите на запад, където е пълно с работни места на добри заплати и добри осигуровки.Кой ще стои в копторите в България за по половин милион и да стои безработен или унизен
40
1
 
12
 
! Отговори
gogo преди 1 година
стройте мафиоти!! окол, камбаните, у-йа ми янко... ама само ще преперете там като почнаха да свършат балъците, които да ви се връзват : ))) наслука ;)
39
5
 
31
 
! Отговори
Колю от Бяла Слатина преди 1 година
Нещо пропускате да говорите за цените на панелните и бетонени коптори? Не е приятно в момента да се повдига тази тема, нали? Щото там цените тръгнаха надолу. Къщите сега са били на мода. Те се били търсели. Браво!